Οι υγειονομικές αρχές του Καναδά ενέκριναν ένα τρίτο εμβόλιο κατά της Covid-19, αυτό του φαρμακευτικού κολοσσού AstraZeneca, μετέδωσαν σήμερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η Οτάβα, η οποία έχει εγκρίνει τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και της Moderna, παρήγγειλε 20 εκατομμύρια δόσεις αυτού του εμβολίου.
"Εξαιρετικά νέα! Η Υπηρεσία Υγείας του Καναδά εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Είναι λοιπόν ασφαλές, αποτελεσματικό, έτοιμο για χρήση", δήλωσε ο Πάμπλο Ροντρίγκες, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Καναδά στη Βουλή των Κοινοτήτων, μέσω Twitter.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι αυτό το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί στους άνω των 65 ετών και η χρήση του ενδείκνυται επίσης σε χώρες όπου κυκλοφορούν παραλλαγμένα στελέχη του ιού.
Αυτό το εμβόλιο που περιέχει φορέα του ιού, και αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία και τον φαρμακευτικό κολοσσό, αντιμετώπισε δυσκολίες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η αποτελεσματικότητα του δεν είχε κριθεί επαρκώς πειστική για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και στις χώρες όπου κυκλοφορούν τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.
Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna βασίζονται στην τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA και παρουσιάζουν ποσοστό αποτελεσματικότητας πάνω από 90% έναντι 60% αυτού της AstraZeneca.
Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικές συνθήκες ψύξης.
Χορηγείται ευρύτατα ήδη σε όλο τον κόσμο, αρχής γενομένης από τη Βρετανία τον Δεκέμβριο, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον, ο Καναδάς αναμένεται να λάβει 1,9 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έως το τέλος Ιουνίου μέσω του μηχανισμού Covax του ΟΗΕ, στόχος του οποίου είναι να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες στον εμβολιασμό του πληθυσμού τους κατά της Covid.
Ο Καναδάς, χώρα 38 εκατομμυρίων κατοίκων, παρήγγειλε περισσότερες από 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από επτά φαρμακευτικούς ομίλους.
Όπως πολλές χώρες, η Καναδάς είχε καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer-BioNTech και της Moderna, που εισάγονται από την Ευρώπη.
Η χώρα έχει καταγράψει περισσότερα από 858.000 κρούσματα κορονοϊού και 21.865 θανάτους.