Κόσμος

Η Γερμανία πάλι έβαλε πλάτη! Η ΕΕ δεν έβαλε την Τουρκία στη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων

Αυτή τη φορά, όπως αποκαλύπτει η βελγική εφημερίδα, Le Soir, στο Ecofin δεν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των κρατών - μελών για να μπει η Τουρκία στην μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων της ΕΕ.

Και στην προκειμένη περίπτωση, «συμπαραστάτης» της Τουρκίας εμφανίστηκε η Γερμανία και οι «σύμμαχοί» της.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει μια «γκρίζα λίστα» που περιλαμβάνει χώρες που απαιτείται να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Η Τουρκία είναι μία από αυτές.

Την άνοιξη του 2020, έλαβε προθεσμία από την ΕΕ, προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Ωστόσο, αυτή η δέσμευση δεν τηρήθηκε, με την «δικαιολογία» εκ μέρους της Άγκυρας, ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα που σχετίζονται με δυσκολίες επαλήθευσης της «φορολογικής ιθαγένειας» επτά εκατομμυρίων Τούρκων που κατοικούν στην Ευρώπη.

Μεταξύ αυτών και τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Αυστρία και την Ολλανδία.

«Υπήρξαν κάποιες προσπάθειες, αλλά δεν εδόθησαν ουσιαστικές πληροφορίες», αναφέρει στην εφημερίδα πηγή της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι η «μαύρη λίστα» στην οποία η ΕΕ εντάσσει τους «φορολογικούς παραδείσους», ανανεώνεται κάθε έξι μήνες. Μέχρι στιγμής, περιλαμβάνει δώδεκα χώρες και περιοχές. Τις εξής: Αμερικανική Σαμόα, Ανγκουίλα, Μπαρμπάντος, Φίτζι, Γκουάμ, Παλάου, Παναμάς, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ, Βανουάτου και Σεϋχέλλες.

Υπέρ -πάλι- η Γερμανία

Στις προπαρασκευαστικές επιτροπές, σημειώνει η εφημερίδα, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αυστρία και η Δανία υιοθέτησαν σκληρούς τόνους, δεδομένου ότι είχε ήδη δοθεί παράταση στην Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλες χώρες, προσθέτει, υπό την ηγεσία της Γερμανίας ήθελαν να αποφύγουν νέες ρήξεις με την Τουρκία, με το σκεπτικό ότι, αφού αποκαταστάθηκε, προς το παρόν, ο ευρω-τουρκικός διάλογος, μετά την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, δεν πρέπει τώρα να γίνονται τέτοιες κινήσεις εκ μέρους της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι βάσει της ίδια λογικής κινείται η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ και στην περίπτωση των ελληνοτουρκικών, της Ανατολικής Μεσογείου, της Λιβύης, της Συρίας, του Καυκάσου, κ.ο.κ.

Ανάμεσα στις χώρες που προτίθενται να δώσουν στην Άγκυρα μια ακόμη περίοδο χάριτος, με την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους, είναι και το Βέλγιο.

Εκτός ημερήσιας διάταξης

Ελλείψει ομοφωνίας, λοιπόν, καταλήγει η Le Soir, τα πράγματα παραμένουν για την Τουρκία ως έχουν.

Μάλιστα, το θέμα για τις «μαύρες» και «γκρίζες» λίστες αφαιρέθηκε ακόμη και από την ημερήσια διάταξη του Ecofin.

Στο θέμα θα επανέλθει την Τετάρτη το Coreper, με την υποχρέωση των υπουργών Εξωτερικών να εγκρίνουν την απόφαση τη Δευτέρα. Έτσι, η Άγκυρα λαμβάνει μια νέα προθεσμία μέχρι την επόμενη ενημέρωση της λίστας.

Να σημειωθεί ότι στις 22 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην οποία θα μετέχει και ο Νίκος Δένδιας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ