Καναδική ΜΚΟ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο British Columbia πραγματοποίησε ένα τολμηρό κοινωνικό πείραμα: Έδωσε εφάπαξ και χωρίς καμία παραπάνω υποχρέωση 7.500 δολάρια σε 50 άστεγους της πόλης του Βανκούβερ.
Το πείραμα ξεκίνησε 5 χρόνια πριν σύμφωνα με τον Φρανς Τιτζαλιντζι, πρόεδρο του Συμβουλίου του ιδρύματος κοινωνικής αλλαγής. Σκοπός ήταν η καταγραφή του τρόπου με τον οποίο τα άτομα αυτά θα αξιοποιούσαν το εν λόγω χρηματικό ποσό και ποια θα ήταν στη συνέχεια η πορεία της ζωής τους.
Οι συμμετέχοντες λοιπόν στην έρευνα που έλαβαν τα χρήματα, τα ξόδεψαν κυρίως σε φαγητό, ενοίκιο, μεταφορικά και ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων, ενώ μετακόμισαν και σε μια πιο «σταθερή» κατοικία εντός του πρώτου χρόνου. Βελτίωσαν δηλαδή σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης. Το γεγονός ότι το ποσό αυτό το εισέπραξαν εφάπαξ σύμφωνα με τα ευρήματα βοήθησε τα άτομα να αξιοποιήσουν τα χρήματα αυτά με σύνεση όπως μεταδίδει το BBC.
Δείτε βίντεο ΕΔΩ
O Ρέι ήταν παλιά εργάτης και τον τελευταίο χρόνο συμμετέχει στο πείραμα. Αποκαλύπτει πως όταν εισέπραξε το εν λόγω χρηματικό ποσό, στην αρχή δεν το πίστευε. Η πρώτη ερώτηση που έθεσε τότε στον εαυτό του ήταν τι να έκανε με τα χρήματα αυτά; Πώς θα τα αξιοποιούσε; Ο ίδιος αποκαλύπτει πως ήθελε να τα χρησιμοποιήσει για να λάβει την εκπαίδευση που πάντα επιθυμούσε. Πρώτο βήμα για μια καλύτερη ζωή αλλά και για μία μετέπειτα οικονομική ανεξαρτησία. Σήμερα, με τα χρήματα αυτά παρακολουθεί διαδικτυακά μαθήματα και αν και αναφέρει πως το σπίτι που μένει τώρα δεν είναι το καλύτερο, ωστόσο, ο ίδιος είναι πολύ ικανοποιημένος καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «τουλάχιστον με κρατά ζεστό και ασφαλή τα βράδια».
Η Δρ. Τζιαϊίνγκ Ζάο εισηγήτρια της έρευνας υποστηρίζει πως η εφάπαξ πληρωμή έκανε τους ανθρώπους αυτούς να συνειδητοποιήσουν ότι κάποιος είναι εκεί και τους εμπιστεύεται. Γέμισαν με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη. Κατάλαβαν ότι έπρεπε να αξιοποιήσουν σωστά αυτή την ευκαιρία που τους δόθηκε. Μπορούσαν να τα καταφέρουν. Πράγματι, οι περισσότεροι ξόδεψαν τα χρήματα έξυπνα και με σύνεση. Η ζωή τους άλλαξε χάρη στο εν λόγω πείραμα το οποίο βασίζεται στην ιδέα ενός παγκόσμιου βασικού εισοδήματος. Αν και μια τέτοια φιλοσοφία υπάρχει εδώ και χρόνια και συγκεκριμένα από τη δεκαετία του 70, στόχος είναι σήμερα η επέκταση του προγράμματος σε ολόκληρο τον Καναδά και όχι μόνο.