Οι ειδικοί τάσσονται σαφώς κατά οποιασδήποτε χαλάρωσης των ισχυόντων μέτρων, καθώς, οι πιθανές επιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης CoV B.1.1.7, η οποία έχει επίσης εντοπιστεί στην Αυστρία, διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτήν την αξιολόγηση σχετικά με τον αριθμό των νέων λοιμώξεων, που εξακολουθούν να χαρακτηρίζεται ως πολύ υψηλός.
Το ποσοστό των νέων λοιμώξεων είναι "πολύ υψηλό κατά την άποψή μας" για να υπάρξει χαλάρωση και επίσης "δεν μειώνεται", δήλωσε ο αντιπρύτανης του Ιατρικού Πανεπιστημίου Βιέννης Όσβαλντ Βάγκνερ, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, μετά τις συνομιλίες με την κυβέρνηση.
Επιπλέον, η "επίπτωση επτά ημερών" (σ.σ. μέσος όρος νέων μολύνσεων ημερησίως σε διάστημα επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους), "είναι ακόμη υψηλή", στο 137, και, κατά την εκτίμησή του, "πρέπει τώρα να ληφθούν μέτρα για τη σημαντική μείωση αυτής της επίπτωσης", με τον στόχο να βρίσκεται "σαφώς κάτω από το 50", που είναι "σαφώς μία οριακή τιμή".
Ως μέτρα που οδηγούν στον στόχο, ο Όσβαλντ Βάγκνερ προτείνει, μεταξύ άλλων, την γενική υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2, την αύξηση της ελάχιστης απόστασης (από το ένα μέτρο) στα δύο μέτρα, την υποχρεωτική εργασία από το σπίτι και εντατικά τεστ, καθώς, όπως σημείωσε, δηλωμένος στόχος είναι να γεφυρωθεί ο χρόνος μεταξύ του lockdown και της επίδρασης των εμβολιασμών, "χωρίς να επιβληθεί ένα νέο lockdown".
Ο ίδιος, έκανε λόγο για ανάγκη συναίνεσης ως προς τα μέτρα στην Ευρώπη, αναφέροντας, για παράδειγμα, ότι πολλές γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Τσεχία επεκτείνουν το lockdown αντί να το χαλαρώνουν, και, ως εκ τούτου, κατά την άποψή του, θα ήταν "επικίνδυνο" εάν η Αυστρία πήγαινε προς την άλλη κατεύθυνση, αποτελώντας πιθανώς "πηγή νέων μολύνσεων".
Ήδη, μετά τις συνομιλίες του ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων, κατέστη σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση των ισχυόντων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας.
Όπως δήλωνε σήμερα ο κυβερνήτης της Καρινθίας Πέτερ Κάιζερ, ο ίδιος αναμένει να παραταθεί το lockdown "σε μακρύ διάστημα μέσα στον Φεβρουάριο", και, κατά την γνώμη του, δεν θα υπάρξει χαλάρωση, ούτε και το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο προγραμματίζεται για τις 25 Ιανουαρίου.
Νωρίτερα, ο δήμαρχος και κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ ανέφερε ότι αναμένει περαιτέρω αυστηρότερες ρυθμίσεις, εξαιτίας, όπως είπε, της "δραματουργίας των τελευταίων ημερών", παραπέμποντας στην υποψία ότι υπήρχαν ήδη ίχνη της πολύ πιο μεταδοτικής παραλλαγής του ιού Β.1.1.7 στα λύματα της Βιέννης, "και αν κάτι τέτοιο βρει το δρόμο του στα ΜΜΕ, σημαίνει περαιτέρω αυστηροποίηση".