Το άρθρο του Guardian, με τίτλο «Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει νέα αεροσκάφη μετά την στρατιωτική επιτυχία του Αζερμπαϊτζάν», περιγράφει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα τουρκικά drone στο Αζερμπαϊτζάν για να κερδίσει τον πόλεμο στο Καραμπάχ
Τα εγχώρια παραγόμενα αεροσκάφη TB2 της Τουρκίας αλλάζουν γρήγορα τη στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή μετά την αποφασιστική νίκη του Αζερμπαϊτζάν επί της Αρμενίας στο Καραμπάχ, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε από τον ιστότοπο ειδήσεων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Αξιωματούχοι της άμυνας πιστεύουν ότι η χρήση φθηνότερων τουρκικών αεροσκαφών από το Αζερμπαϊτζάν στον φθινόπωρο πόλεμο των έξι εβδομάδων ήταν κρίσιμη για να νικήσει τους Αρμένιους, αναγκάζοντάς τους να παραχωρήσουν τον έλεγχο της επικράτειας στην αμφισβητούμενη περιοχή του Καυκάσου», αναφέρει το άρθρο.
Τα τουρκικά αεροσκάφη, που κατασκευάζονται από την Baykar Makina, κοστίζουν από 1 εκατομμύριο έως 2 εκατομμύρια δολάρια το καθένα, ενώ ο βρετανικός στρατός λέγεται ότι ξοδεύει πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια για ένα μόνο drone.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να μιμηθεί την επιτυχία της Τουρκίας καθώς ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα ένοπλων drone με έμφαση στο «φθηνότερο και πιο αποτελεσματικό» μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) μετά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ.
Η έκθεση παραθέτει επίσης ένα απόσπασμα του Μπεν Γουάλας, του υπουργού Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος είπε ότι τα τουρκικά αεροσκάφη TB2 ήταν ένα παράδειγμα του πώς άλλες χώρες "πρωτοστατούν τώρα".
Οι σχέσεις μεταξύ των πρώην Σοβιετικών δημοκρατιών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας είναι τεταμένες από το 1991, όταν ο Αρμενικός στρατός κατέλαβε το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, επίσης γνωστό ως Άνω Καραμπάχ.
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης 44 ημερών, το Αζερμπαϊτζάν απελευθέρωσε αρκετές πόλεις και σχεδόν 300 οικισμούς και χωριά από την αρμενική κατοχή.
Στις 10 Νοεμβρίου, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, για τον τερματισμό των μαχών και την προσπάθεια για μια ολοκληρωμένης λύσης.
Η εκεχειρία θεωρείται νίκη για το Αζερμπαϊτζάν και ήττα για την Αρμενία, των οποίων οι ένοπλες δυνάμεις αποσύρθηκαν από το Νακγόρνο Καραμπάχ, όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία.
Τακτική ανάλυση
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, η τουρκική τακτική χρησιμοποίησης των UAV στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εμπεριστατώνεται στα παρακάτω:
Τα ισραηλινά UAV Harrpy (ουσιαστικά είναι περιφερόμενο πυρομαχικό, αφού χτυπάει τον στόχο και καταστρέφεται μαζί του), υπερίπταντο του πεδίου της μάχης και "λόκαραν" τις εκπομπές των ραντάρ αντιαεροπορικών συστημάτων των Αρμενίων, τα οποία και κατέστρεφαν
Στη συνέχεια με αδυνατισμένη την εχθρική αεράμυνα, τα οπλισμένα τουρκικά UAV υπερίπταντο του θεάτρου επιχειρήσεων το οποίο επιτηρούσαν και κατέστρεφαν με πυραύλους εχθρικούς αναγνωρισθέντες στόχους, ενώ παράλληλα μετέδιδαν σε πραγματικό χρόνο, εικόνα στο φίλιο Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου Επιχειρήσεων, στο οποίο να παρείχαν με GPS την ακριβή θέση λοιπών εχθρικών στόχων.
Στη συνέχεια το Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου Επιχειρήσεων έδινε εντολή ακριβούς προσβολής των εχθρικών στόχων, σε φίλια οπλικά συστήματα του πεδίου επιχειρήσεων, όπως ΠΕΠ (πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων), πυροβολικό μάχης, ΕΕ/Π (επιθετικά ελικόπτερα), μαχητικά αεροσκάφη κλπ.
Η παραπάνω τακτική, διευκόλυνε την καταστολή της εχθρικής αεράμυνας και την καταστροφή ζωτικής σημασίας εχθρικών στόχων όχι μόνο στο ΠΟΤ (Πρόσθιο όριο τοποθεσίας) του εχθρού ή κοντά σε αυτό, αλλά και σε βάθος , αποστερώντας από τον εχθρό την υποστήριξη με πυρά πυροβολικού των εμπρός μαχομένων τμημάτων, αλλά και την συγκροτημένη κίνηση και επέμβαση εφεδρικών μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων σχηματισμών, αφού αυτά καταστρεφόταν από τα drones σχεδόν άμεσα.
Παράλληλα η καταστροφή εχθρικών Κέντρων Διοίκησης και Ελέγχου, αποδιοργάνωσε πλήρως τη Διοίκηση και Έλεγχο των εχθρικών μαχομένων τμημάτων από τους στρατιωτικούς του ηγέτες.
Επιπλέον ο ανεφοδιασμός σε τρόφιμα , καύσιμα και πυρομαχικά, καθώς επίσης οι διακομιδές από το πεδίο της μάχης προς τα μετόπισθεν και οι αναπληρώσεις σε προσωπικό και μέσα, έγιναν λίαν προβληματικές έως αδύνατες, λόγω του ελέγχου των οδικών αρτηριών από τα τουρκικά Drones
Ουσιαστικά μιλάμε για μια συνεχή αεροπορική επιτήρηση του πεδίου της μάχης , αλλά και επίτευξη πλήρους εναέριας υπεροχής στο πεδίο της μάχης έναντι του αντιπάλου.
Ως γνωστόν παλαιότερα δόγματα, αλλά και στα ισχύοντα σύγχρονα δόγματα όπως το Airland Battle και το Multi Domain Operations, που εφαρμόζονται στις πολεμικές επιχειρήσεις, στο πεδίο της μάχης υπάρχουν δύο στοιχεία που δρούν αλληλένδετα και συμπληρωματικά μεταξύ τους, το πύρ και ο ελιγμός.
Με τον όρο ελιγμό εννοούμε τακτικές κινήσεις που εκτελούν τα στρατεύματα, προκειμένου να βρεθούν σε ευνοϊκή θέση έναντι του αντιπάλου, προκειμένου να επιτύχουν σε κατάλληλο τόπο και χρόνο αποφασιστικό αποτέλεσμα για επίτευξη της νίκης, ενώ το πύρ είναι αυτό που ουσιαστικά διευκολύνει τον ελιγμό.
Η νέα τακτική που υιοθετήθηκε με την εκτενή τακτική των UAV από τους Τούρκους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ουσιαστικά αποστέρησε από τους Αρμένιους σχεδόν πλήρως τη δυνατότητα ελιγμού, ενώ σταδιακά απομείωσε και την ισχύ πυρός των Αρμενίων
Εισηγήσεις
Κλείνοντας θα έλεγα ότι η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στα εξής:
- Αγορά συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (αντιμέτρων για τα τουρκικά UAV αλλά και αντιααντιμέτρων κατά των εξελιγμένων τουρκικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου όπως το Koral)
- Άμεση αγορά μάζας εξελιγμένων επιθετικών drones και διαχωρισμός τους ως εξής:
- Μέρος αυτών να διατεθούν στους Σχηματισμούς Α γραμμής
- Μέρος αυτών να αποτελέσουν 3 αυτοτελείς Σχηματισμούς με προσανατολισμό Θράκη, Νησιά Αιγαίου, και Εφεδρεία αντίστοιχα.