Άνω-κάτω έχει γίνει η Βρετανία μετά τον διεθνή αποκλεισμό λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού. Πιο πολύ «πόνεσε» το κλείσιμο των συνόρων με τη Γαλλία, από όπου περνάνε όλα τα φορτηγά που φέρνουν αγαθά από την Ευρώπη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αν και το πέρασμα Ντόβερ – Καλαί άνοιξε σήμερα τα ξημερώματα, προκαλώντας ανακούφιση στους χιλιάδες αποκλεισμένους οδηγούς στα σύνορα, οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα αναμένεται να συνεχίσουν να υπάρχουν τις επόμενες μέρες.
Από τη μεριά τους, οι Βρετανοί πολίτες καταβλήθηκαν για άλλη μια φορά από πανικό, αδειάζοντας τα ράφια στα σούπερ μάρκετ από την αρχή της εβδομάδας και σχηματίζοντας «ουρές» έξω από αυτά.
Με δελτίο οι αγορές βασικών αγαθών στα Tesco
Η Tesco, μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Μεγάλη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι ρύζι, αυγά, σαπούνι και χαρτί τουαλέτας θα πωλούνται με το «δελτίο» από σήμερα στα σούπερ μάρκετ της. Οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράζουν μέχρι τρεις συσκευασίες από αυτά τα προϊόντα προκειμένου να αποφευχθεί τεχνητή έλλειψη από τα ράφια λόγω του πανικού, όπως είχε γίνει στο πρώτο lockdown της Άνοιξης.
O CEO της Τesco διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια σε φρέσκα προϊόντα που εισάγονται από τη Γαλλία, όπως το λάχανο, το κίτρο και το κουνουπίδι, και παρακάλεσε τους πελάτες να δείξουν μέτρο στα ψώνια τους.
Η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει ήδη όριο αγοράς και στο αλεύρι, τα ζυμαρικά, τα μωρομάντηλα και τα αντιβακτηριδιακά πανάκια.
Προσπαθεί να καθησυχάσει τον κόσμο η βρετανική κυβέρνηση
Από την Κυριακή τα σούπερ μάρκετ υποφέρουν από έλλειψη φρέσκων προϊόντων εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλές χώρες αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Βρετανία, με σκοπό την αποφυγή διάδοσης του νέου μεταδοτικού στελέχους κοροναϊού.
Όπως εκτιμάται, αν και πλέον άνοιξε το λιμάνι και τα εμπορεύματα που μεταφέρουν τα φορτηγά θα φτάσουν στο προορισμό τους, ενδέχεται λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε κάποια φρέσκα προϊόντα να μην φτάσουν καθόλου στα ράφια.
Ο επικεφαλής των βρετανικών λιανικών πωλήσεων τόνισε χθες ότι σε δημοφιλή χριστουγεννιάτικα αγαθά δεν παρατηρείται προς το παρόν έλλειψη, οπότε «ο κόσμος μπορεί να ψωνίζει χωρίς άγχος».
Ο Μπόρις Τζόνσον, από τη μεριά του, ισχυρίζεται ότι μόνο το 20% των εμπορευμάτων έχει επηρεαστεί από τις καθυστερήσεις. Tο πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι φανερό στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού σχεδόν κάθε χώρα της ΕΕ έχει εκδώσει εντολή για απαγόρευση μετακινήσεων.