Κόσμος

Τρομοκρατία: “Σκύλλα & Χάρυβδη” φονταμενταλιστές του Ισλάμ και ακροδεξιοί

Μόλις χθες μια νέα επίθεση του Ισλαμικού Κράτους απέτυχε στη Μόσχα. Οι μελέτες όμως σχετικά με τηn τρομοκρατία μιλούν για συνολικά λιγότερα θύματα τα τελευταία χρόνια, και αντίστοιχη άνοδο των τρομοκρατικών επιθέσεων από ακροδεξιές ομάδες.

Χθες πάντως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας, το FSB , απέτρεψε επίθεση στη Μόσχα. Συνελήφθησαν αρκετά μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.

 

Διεθνής μελέτη: Περισσότερες ακροδεξίες εξτρεμιστικές επιθέσεις παγκοσμίως

 

Σύμφωνα με μια διεθνή μελέτη, πάντως, οι ακροδεξιές εξτρεμιστικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί μαζικά τα τελευταία χρόνια. Στη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη και την Ωκεανία, ο αριθμός αυτών των πράξεων έχει αυξηθεί κατά 250% από το 2014, με βάση τους ερευνητές του ετήσιου παγκόσμιου δείκτη τρομοκρατίας, που παρουσιάστηκε από το Ινστιτούτο Οικονομίας και Ειρήνης στο Λονδίνο.

Στην περίπτωση των θανάτων, η αύξηση εντός πέντε ετών ήταν ακόμη περισσότερο από 700%. Υπάρχουν πλέον περισσότερες ακροδεξιές επιθέσεις από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 50 χρόνια, γράφουν οι ερευνητές. Το 2019, συνολικά 89 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τέτοιες πράξεις. Ως εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου, ο Steve Killelea δήλωσε: “Καθώς ξεκινά μια νέα δεκαετία, βλέπουμε νέες τρομοκρατικές απειλές. Η άνοδος του ακροδεξιού εξτρεμισμού στη Δύση είναι σημαντικό παράδειγμα”

Από την ισλαμική πλευρά, επιθέσεις καταγράφονται επί του παρόντος από μικρότερες ομάδες που συμπαθούν το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (IS) - όπως στην Αφρική, αλλά και στην Ευρώπη, όπως τα περιστατικά στη Γαλλία και την Αυστρία.

Παρόλα αυτά οι ερευνητές εκτιμούν πως η τρομοκρατία γενικά βρίσκεται σε παρακμή...

Συνολικά, ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων από τρομοκρατία μειώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο έτος: Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά σχεδόν 60%. Το 2019 ήταν ελαφρώς λιγότερος από 14.000 θανάτους παγκοσμίως. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αυτό ήταν μια μείωση κατά 15%. Επιπλέον, ολοένα και λιγότερες χώρες πλήττονται από την τρομοκρατία: πέρυσι, 63 χώρες είχαν τουλάχιστον έναν θάνατο από τρομοκρατία κι αυτός είναι ο χαμηλότερος αριθμός από το 2013.

Η ανθεκτικότητα πολλών ανεπτυγμένων δυτικών κοινωνιών έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης. Η πανδημία θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτήν την τάση και, λόγω των αβέβαιων οικονομικών προοπτικών, θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια. Επομένως, πρέπει να ληφθούν μέτρα για να στερηθεί από τις τρομοκρατικές οργανώσεις το κίνητρο και η χρηματοδότησή τους και μέσω διαδικτύου για να αποτραπεί κι ο κόσμος από το να γίνει υποστηρικτής των κινημάτων αυτών.

Για παράδειγμα ριζοσπάστες μουσουλμάνοι στο Instagram παραπλανούν και παρουσιάζονται ως ακτιβιστές και εκπαιδευτικοί. Υπάρχει μια ισλαμική ομάδα πίσω από δύο λογαριασμούς Instagram μεγάλης εμβέλειας.

Ωστόσο εκτιμάται πως η επιρροή και η δύναμη του IS μειώνεται σταθερά. Η οργάνωση που είναι υπεύθυνη για τα περισσότερα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων παραμένουν οι Ταλιμπάν αλλά και εδώ η τάση είναι καθοδική. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι επίμονες κρίσεις και συγκρούσεις εξακολουθούν να είναι οι κύριοι παράγοντες της τρομοκρατίας. Περισσότερο από το 96% των τρομοκρατικών επιθέσεων σημειώθηκαν σε χώρες με συνεχιζόμενες συγκρούσεις όπως το Αφγανιστάν , η Συρία, η Νιγηρία, η Σομαλία ή η Υεμένη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ