Τo Aζερμπαϊτζάν έδωσε στην Αρμενία προθεσμία επιπλέον δέκα ημερών για να εγκαταλείψει την περιοχή Καλμπατζάρ στον αυτονομιστικό θύλακο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ενόψει της παράδοσής της στις δυνάμεις του, δήλωσε σήμερα ένα σύμβουλος του Αζέρου Προέδρου.
"Λόγω των δυσκολιών που βιώνει η Αρμενία και για ανθρωπιστικούς λόγους το Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε να δώσει στην Αρμενία άλλες δέκα ημέρες προθεσμία... Η ημερομηνία για την παράδοση (της Καλμπατζάρ) μετατέθηκε για τις 25 Νοεμβρίου, αντί για τις 15 Νοεμβρίου", δήλωσε ο Χικμέτ Χατζίγεφ.
Μόνο ένας δρόμος οδηγεί στην αμφισβητούμενη περιοχή από την ενδοχώρα της Αρμενίας. Η Αρμενία ζήτησε μέσω της Ρωσίας περισσότερο χρόνο από το Αζερμπαϊτζάν για να αποσύρει τα στρατεύματά της και να απομακρύνει τους κατοίκους, είπε ο ίδιος.
Δύο εναπομείνασες περιοχές θα παραδοθούν στο Αζερμπαϊτζάν όπως αναφέρεται στη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών--στις 20 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου.
Πηγή της ειρηνευτικής αποστολής της Ρωσίας δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Sputnik ότι η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από περιοχές που πρόκειται να παραδοθούν στο Αζερμπαϊτζάν, με βάση αυτή τη συμφωνία.
Η ειρηνευτική συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ του Γερεβάν και του Μπακού, υπό την αιγίδα της Μόσχας, έδωσε τέλος στις σφοδρές συγκρούσεις, διάρκειας σχεδόν επτά εβδομάδων, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.
Βάσει της εκεχειρίας, το Αζερμπαϊτζάν θα ανακτήσει μεγάλα εδάφη, τα οποία τελούσαν υπό τον έλεγχο των Αρμένιων, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η κατάπαυση του πυρός υπεγράφη, προκειμένου η Αρμενία να αποφύγει μια οδυνηρή πολεμική ήττα, η οποία ενδεχομένως θα της στοίχιζε το σύνολο των εδαφών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας του θύλακα, Στεπανακέρτ.
Το Ναγκόρνο - Καραμπάχ βρίσκεται στον νότιο Καύκασο, ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος τελεί υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, η οποία αποτελεί ένα de facto ανεξάρτητο κράτος, υποστηριζόμενο από την Αρμενία.
Μέχρι το 1994, όταν ξέσπασε η πρώτη σοβαρή κρίση, η συγκεκριμένη περιοχή βρισκόταν στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, ενώ έως σήμερα εξακολουθεί να αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζέρικης επικράτειας.