Στις 13 Νοεμβρίου 2015, φονταμενταλιστές μακελάρηδες πότισαν με αίμα τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, αφού σκότωσαν 130 άτομα σε διάφορες τοποθεσίες στο Παρίσι. Έκτοτε, το μαύρο πέπλο της τρομοκρατίας έχει σκεπάσει την Γαλλία, η οποία έχει πέσει θύμα κι άλλων επιθέσεων αρκετές φορές, όπως αποδείχτηκε και πρόσφατα, μόνο που οι...διαδρομές του τρόμου έχουν αλλάξει.
Υπό άλλες συνθήκες και με δεδομένη την συγκυρία, η Γαλλία σήμερα θα μνημόνευε εμπράκτως τα θύματα, αλλά η κρίση του κορονοϊού αποτρέπει μεγάλες εκδηλώσεις μνήμης για τις επιθέσεις στο Παρίσι πριν από πέντε χρόνια. Παρά ταύτα ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean Castex συμμετείχε στην επίσημη τελετή, που λόγω της πανδημίας έλαβε χώρα σε κλειστό κύκλο.
Σαν σήμερα πριν από 5 χρόνια, εξτρεμιστές προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου συντονισμένη σφαγή στην αίθουσα συναυλιών Bataclan , με πυροβολισμούς σε μπαρ και εστιατόρια και βομβιστές αυτοκτονίας στο Stade de France.Η επίθεση του 2015 έπληξε την καρδιά του Παρισιού. Οι στόχοι δεν ήταν τουριστικά αξιοθέατα, ήταν παμπ στα ανατολικά του Παρισιού.
Οι εκρήξεις στο Stade de France κατά τη διάρκεια του φιλικού ποδοσφαίρου μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας ακούστηκαν ζωντανά στην τηλεόραση.
Σήμερα οι επιθέσεις δεν είναι πια τόσο συντονισμένες... Οι δράστες λειτουργούν περισσότερο σαν “μοναχικοί λύκοι”. Άλλωστε τα μπαρ δεν είναι ανοιχτά λόγω της καραντίνας, ενώ η αίσθηση μιας αστυνομοκρατούμενης πόλης είναι ξεκάθαρη...
Τα κίνητρα του τότε με το σήμερα προφανώς είναι τα ίδια βέβαια.. Ωστόσο, κάτι είναι διαφορετικό από τότε. Τον Νοέμβριο του 2015, ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες περιπλανήθηκαν στην γαλλική μητρόπολη, η επίθεση συντονίστηκε απόλυτα και χρησιμοποιήθηκαν αυτόματα όπλα και εκρηκτικά.
Πλέον έχουμε να κάνουμε με επιθέσεις με μαχαίρια. Ο Γάλλος πολιτικός επιστήμονας Olivier Roy της εφημερίδας "L'Obs" εκτιμάει ότι είτε οι τρομοκράτες δεν έχουν πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα, επειδή δεν υπάρχει πλέον υλικοτεχνικό δίκτυο πίσω τους, ή «ο στόχος τους δεν είναι να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερους θανάτους, αλλά να εκφράσουν το μίσος τους». Συνοψίζει υποστηρίζοντας ότι οι τωρινοί δράστες είναι λιγότερο “επαγγελματίες” από ό, τι, για παράδειγμα εκείνοι το 2015. Ανήκουν στην κατηγορία «θυμός κατά βλασφημίας» και όχι στην κατηγορία «υπεράσπιση του χαλιφάτου». Επιπλέον, τα προφίλ των δραστών έχουν αλλάξει. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως και το 2015, η πλειονότητα των επιτιθέμενων προήλθε από τη δεύτερη γενιά μεταναστών της Βόρειας Αφρικής. Ξεκίνησαν ως μικροεγκληματίες. Οι επαφές που έκαναν στη φυλακή είναι καθοριστικές.
"Αυτό έχει αλλάξει από το 2016. Τα προφίλ είναι πολύ πιο ετερογενή, η πράξη είναι πιο ατομική", λέει ο Roy. Ο επιτιθέμενος στο πρώην γραφείο του «Charlie Hebdo» το φθινόπωρο προήλθε από το Πακιστάν, ενώ ο δολοφόνος του καθηγητή Πατί είχε ρίζες από την Τσετσενία. Ο δράστης στη Νίκαια προερχόταν από την Τυνησία και μόλις είχε έρθει στην Ευρώπη.
Σημαντική παράμετρος: δεν ήταν προηγουμένως γνωστοί στις μυστικές υπηρεσίες. Οι έρευνες έδειξαν ότι οι δράστες είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, λέει ο επικεφαλής του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου, Laurent Nuñez. Κατά κανόνα, πολλοί επιτιθέμενοι δεν έχουν επαφή με ανθρώπους στη Συρία, το Ιράκ ή την τρομοκρατική οργάνωση “Ισλαμικό Κράτος”. Αυτό καθιστά πρακτικά αδύνατο να εντοπιστούν.
Έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας παγκοσμίως
Το μέγα ζήτημα της τρομοκρατίας όμως έχει προσπεράσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό τον κορονοϊό στην διεθνή επικαιρότητα και τροφοδοτείται εκατέρωθεν!
Ο ΣουηδοΔανός πολιτικός, επί παραδείγματι, Rasmus Paludan συνελήφθη στη Γαλλία αφού είχε διαμηνύσει πως θα κάψει το Κοράνι σε Παρίσι και Βέλγιο Ο Paludan, συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία στο Παρίσι, αφού σχεδίαζε να κάψει το Κοράνι σε μια διαδήλωση για την ελευθερία της έκφρασης και κατά της μουσουλμανικής τρομοκρατίας. Το ζήτημα είναι πως σύμφωνα με πληροφορίες του ιστολογίου Samhällsnytt, έχει φυλακιστεί μεταξύ μουσουλμάνων σε κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών και απευθύνεται στη δανική υπηρεσία ασφαλείας για βοήθεια. Αφού πέρασε μια νύχτα σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο του Παρισιού, ο Paludan συνελήφθη μαζί με ένα ακόμη άτομο από τη γαλλική αστυνομία. Το άλλο άτομο απελευθερώθηκε, αλλά ο Paludan κρατήθηκε σε κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών.
Σύμφωνα με το Samhällsnytt ο Paludan έστειλε μήνυμα με τις λέξεις "βοήθεια, θέλουν να με σκοτώσουν" στη δανική υπηρεσία ασφαλείας PET καθώς φοβάται ότι οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να τον σκοτώσουν τοποθετώντας τον με μουσουλμάνους στο κέντρο κράτησης.
Δεν είναι σαφές εάν το Υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας ενδιαφέρεται να βοηθήσει τον Paludan, ο οποίος πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ως Σουηδός πολίτης.
Επόμενος σταθμός θα ήταν οι Βρυξέλλες προκειμένου να κάψει κι εκεί ένα Κοράνι. Ο Sammy Mahdi από το Χριστιανοδημοκρατικό και Φλαμανδικό Κόμμα τυο Βελγίου έχει ήδη απαντήσει σύμφωνα με τον De Standaard ότι «οι ιεροκήρυκες μίσους δεν είναι ευπρόσδεκτοι». Το κάψιμο του Κορανίου στο Βέλγιο έχει προγραμματιστεί στο Sint-Jans-Molenbeek επειδή ένας δάσκαλος εκεί έχει τεθεί σε αναστολή αφού έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ. Πέντε Δανοί έχουν ήδη συλληφθεί και πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα κατόπιν εντολής του Τμήματος Μετανάστευσης. Ο Sammy Mahdi χαρακτήρισε τους Δανούς αυτούς «σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη στο Βέλγιο» .
Και το μπαράζ αντιδράσεων συνεχίζεται...
Το ολλανδικό κόμμα DENK θέλει να καταστήσει τιμωρητική την προσβολή του Μωάμεθ.
Η αμφιλεγόμενη αναφορά ξεκίνησε αμέσως μετά τον αποκεφαλισμό του Γάλλου δασκάλου Samuel Paty και έχει ήδη υπογραφεί από 120.000 άτομα. Η αναφορά τονίζει ότι είναι ενάντια στη βία, αλλά ταυτόχρονα ζητεί την ποινικοποίηση των προσβολών κατά του προφήτη του Ισλάμ.
Πάντως διάφοροι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν στην «De Telegraaf» κατά του ισλαμισμού και του φονταμενταλισμού. Υποστηρίζοντας πως «είναι λάθος όταν η θρησκεία καθορίζει πάρα πολύ τη ζωή των ανθρώπων».
Στην Ολλανδία έχει δημιουργηθεί μεγάλο θέμα επίσης, καθώς όπως έγραψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ένας δάσκαλος στο Ρότερνταμ κρύβεται πάλι σχετικά με την προβολή των σκίτσων του Μωάμεθ.
Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτό είναι ένα παράδειγμα «αυτοεπιβαλλόμενουεξισλαμισμού»; Η De Telegraaf έκανε εκτενή έρευνα και μια γενική άποψη είναι πως "απαιτείται όλο και περισσότερο η ιθαγενής πλειοψηφία να συμμορφωθεί με τις επιθυμίες της μειονότητας, είτε είναι μουσουλμάνοι είτε ακτιβιστές του BLM"
Δεν παραλείπουν να σχολιάσουν και το ισλαμικό κίνημα του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν λέγοντας πως «Τα τουρκικά τζαμιά στην Ολλανδία ελέγχονται από την Άγκυρα ».
Σύμφωνα με αναλυτές επίσης, Ισλαμιστές κάνουν έξυπνη χρήση του «αγώνα κατά του θεσμικού ρατσισμού» που εξαπλώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι απίστευτα καλοί στη χρήση όρων όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία της έκφρασης. Αυτές οι μουσουλμανικές οργανώσεις χρησιμοποιούν τώρα αυτήν την υποκειμενική ιστορία για το «κακό» στρατηγικά, για παράδειγμα απορρίπτοντας όλη την κριτική του Ισλάμ ως «ισλαμοφοβία» και «ρατσισμό».»
Στο παζλ της αντιπαράθεσης Ισλάμ-Δύσης υπάρχουν ακόμη πολλά κομμάτια..
Η Γαλλία σκότωσε έναν ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Μάλι στις 10 Νοεμβρίου . Ο Bah ag Moussa ήταν το δεξί χέρι του Iyad Ag Ghali, αρχηγού της τζιχαντιστικής οργάνωσης Jama'at Nusrat al-Islam wal-Muslimin. Η επέμβαση ξεκίνησε στο τέλος μιας μεγάλης κλίμακος επιχείρησης από τη δύναμη «Barkhane» μαζί με τους Αφρικανούς και Ευρωπαίους συμμάχους της ενάντια σε ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος (IS) στην περιοχή. Στο Μάλι βρίσκονται πάνω από τους 5.000 άντρες της Γαλλίας, χιλιάδες στρατεύματα, υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών.
Την ίδια στιγμή το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε τελετή στο νεκροταφείο της Σαουδικής πόλης Τζέντα στις 11 Νοεμβρίου.
Και σαν να μην έφταναν αυτά τζιχαντιστικές ομάδες διεισδύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κοινωνικά σε όλη την Κεντρική Ασία. «Η Κεντρική Ασία αποτελεί ψηφιακή περιφέρεια εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, κατά την τελευταία δεκαετία, πέντε δημοκρατίες στην περιοχή - το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν - έχουν υποστεί ταχεία ψηφιακή μετατροπή. (...) Αλλά το Διαδίκτυο, όπως πάντα, είναι ένα δίκοπο μαχαίρι καθώς όλο και περισσότεροι ΚεντροΑσιάτες καταφεύγουν στο Διαδίκτυο, αντιμετωπίζουν εξελιγμένο εξτρεμιστικό περιεχόμενο στις μητρικές τους γλώσσες - και σοβαρό κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης» γράφουν οι αναλυτές Kumar Bekbolotov, Robert Mugga και Rafal Rokhozinsky, μέλη της Ομάδας SecDev.
«Τα παγκόσμια τζιχαντιστικά κινήματα έχουν ριζώσει στην περιοχή. Οι τρομορατικοί δίαυλοι που συνδέονται με την Κεντρική Ασία φέρονταν ότι ήταν πίσω από τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Αγία Πετρούπολη το 2017, τη Στοκχόλμη το 2018 και την Κωνσταντινούπολη το 2019. Οι κυβερνήσεις της Κεντρικής Ασίας αγωνίζονται να περιορίσουν την οργανωμένη τρομοκρατική δραστηριότητα, ειδικά μετά από αρκετές χιλιάδες έμπειρους μαχητές που επέστρεψαν από τις εχθροπραξίες στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία. Ένας από τους λόγους που είναι τόσο δύσκολο να ελεγχθούν είναι ότι πολλοί εξτρεμιστές από την Κεντρική Ασία έχουν “μεταναστεύσει” στο Διαδίκτυο», αναφέρει οι τρεις αναλυτές.
«Μια νέα γενιά ψηφιακών εξτρεμιστών στην Κεντρική Ασία εργάζεται σε εύφορο έδαφος. Μπορούν να επηρεάσουν τεράστιες ομάδες νέων που αντιμετωπίζουν ένα ζοφερό μέλλον με ασαφείς εκπαιδευτικές ευκαιρίες, περιορισμένες προοπτικές εργασίας και χαμηλή κοινωνική κινητικότητα. (...) Τα αυταρχικά κράτη αφήνουν λίγα περιθώρια για ουσιαστική πολιτική έκφραση. Για να ακουστούν τα παράπονά τους, οι δυσαρεστημένοι νέοι στρέφονται σε όλο και πιο ριζοσπαστικά κινήματα, τα οποία είναι όλο και πιο εύκολο να βρουν μέσω κοινωνικών δικτύων ή άλλων διαδικτυακών πλατφορμών», τονίζουν οι αναλυτές
«(...) Πολλοί βίαιοι εξτρεμιστές στην Κεντρική Ασία συνδέονται με την Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος και τους Ταλιμπάν. Οι συμμαχίες τους είναι συχνά ρευστές και τα κίνητρά τους ποικίλλουν. Και στο Διαδίκτυο, αναζητούν νεοσύλλεκτους όχι μόνο σε χώρες της Κεντρικής Ασίας, αλλά επίσης διαδίδουν τις δραστηριότητές τους στην αυξανόμενη διασπορά με φόντο άνεργους νέους που αναζητούν ευτυχία σε άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Ρωσίας», επισημαίνουν οι τρεις αναλυτές.
«Μια διαδικτυακή έρευνα της SecDev εντόπισε σχεδόν 500 ξεχωριστά κανάλια που χρησιμοποιούνται από εξτρεμιστικές οργανώσεις της Κεντρικής Ασίας στο Telegram, το Facebook, το Instagram, το Twitter, το Youtube και τις δημοφιλείς ρωσικές πλατφόρμες Vkontakte και Odnoklassniki (...). Περισσότερα από 174 χιλιάδες άτομα έχουν εγγραφεί σε αυτά τα κανάλια και το συνολικό κοινό εκτιμάται σε εκατομμύρια. Τα δίκτυα τείνουν επίσης να συνδέουν τη δική τους τοπική μάχη με συγκρούσεις σε άλλα μέρη του κόσμου. Για παράδειγμα, καθώς οι μάχες κλιμακώθηκαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αυτό το καλοκαίρι, η SecDev διαπίστωσε αυξημένες συζητήσεις από ομάδες συνδεδεμένες με τη Hayat Tahrir al-Sham στη Συρία που υποστήριξαν το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία», λέει η ανάλυση.
Η κλίμακα της απειλής υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποτιμηθεί καθώς χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την κρυπτογραφημένη πλατφόρμα μηνυμάτων Telegram.
(...) «Οι περισσότερες εξτρεμιστικές ομάδες προσπαθούν να διατηρήσουν αυστηρή ανωνυμία στα δίκτυά τους. Χρησιμοποιούν τακτικά πλαστά κανάλια για να συγχέουν ρωσικές και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών. Για την αποφυγή στόχευσης, τα εξτρεμιστικά κανάλια συνδυάζουν τακτικό θρησκευτικό και πολιτικό περιεχόμενο με πιο ριζοσπαστικές δημοσιεύσεις. (...) Μέχρι τώρα, αυτές οι ομάδες γνωρίζουν επίσης πώς να διανέμουν γρήγορα εφεδρικούς συνδέσμους και κανάλια τρίτων όταν καταργούνται οι ιστότοποί τους. Οι διαχειριστές καναλιών χρησιμοποιούν συχνά bot και τις προσωπικές τους επαφές για να γεμίσουν λογαριασμούς συνδρομητών με υπερσυνδέσμους πριν κλείσουν τα κανάλια τους», αναφέρει το άρθρο των τριών αναλυτών.
«Οι βίαιοι διαδικτυακοί εξτρεμιστές καταργούν επίσης γρήγορα περιεχόμενο, ώστε οι αρχές να μην μπορούν να το εντοπίσουν στην αρχιή πηγή. Για παράδειγμα, νωρίτερα φέτος, η SecDev σημείωσε απότομη μείωση του αριθμού των καναλιών στο Telegram που διανέμουν εξτρεμιστικό περιεχόμενο. Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε μια μικρή αλλά αισθητή μείωση του αριθμού των εξτρεμιστικών καναλιών στις περισσότερες πλατφόρμες, με αποτέλεσμα την απότομη πτώση των συνδρομών συνολικά. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι ομάδες συρρικνώνονται - στην πραγματικότητα, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ομάδες καταφεύγουν σε εφεδρικά κανάλια και κρυπτογραφημένα μηνύματα για να εξαλείψουν το κενό», επισημαίνουν οι αναλυτές.
(...) «Η Κεντρική Ασία βρίσκεται στο επίκεντρο ενός νέου τύπου υβριδικής σύγκρουσης στην οποία τα όρια του φυσικού και ψηφιακού κόσμου είναι θολά. Σε αυτόν τον τύπο συγκρούσεων, η διακοπή της εξάπλωσης βίαιου διαδικτυακού εξτρεμιστικού περιεχομένου είναι εξίσου σημαντική με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της επιβολής του νόμου και των αναπτυξιακών μέτρων που αποσκοπούν σε εξτρεμιστές και κοινωνικές συνθήκες που οδηγούν σε ριζοσπαστικοποίηση », τονίζει το άρθρο των Kumar Bekbolotov, Robert Magga και Rafal Rohozinsky...
Επομένως καθίσταται σαφές πως όσο και ο κάθε Μακρόν ονειρεύεται να περιορίσει τις μετακινήσεις μέσω μπλοκαρίσματος της συνθήκης Σένγκεν, αν δεν χτυπηθεί η... Σένγκεν του διαδικτύου δεν λύνεται το πρόβλημα!