Χθες γράφαμε για τις δηλώσεις του Αυστριακού Καγκελάριου ενάντια στο Ισλάμ και πριν αλέκτωρ φωνήσαι είχαμε τρομοκρατικό χτύπημα στην Βιέννη. Τα αντανακλαστικά της τρομοκρατίας είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Η τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη προκλήθηκε από τα...απόνερα σχετικά με τα σκίτσα του Μωάμεθ, η δημοσιοποίηση των οποίων στην πραγματικότητα ξύπνησε εν υπνώσει τρομοκρατικούς θύλακες. Για αυτό στις αρχές Σεπτεμβρίου γράφαμε πως κάποιοι επενδύουν στην αντιπαράθεση Δύσης-Ισλάμ.
Πριν από το χθεσινό περιστατικό κοντά στην συναγωγή της Βιέννης, ένας μαινόμενος όχλος Ισλαμιστών εισέβαλε σε εκκλησία και προέβη σε βανδαλισμoύς, όπως γράφαμε χθες. Με αφορμή αυτό το γεγονός ο Συντηρητικός Καγκελάριος της χώρας Sebastian Kurz τόνισε ότι αυτό δεν θα επιτραπεί να συνεχιστεί, επειδή τώρα έχει τελειώσει όλη η «ψευδή ανοχή» για το πολιτικό Ισλάμ.
Και ήρθαν τα χειρότερα.... Αλλά από τα χθεσινά “χειρότερα” υπάρχουν κι ακόμη...χειρότερα! Αφού δόθηκε η αφορμή στον Αυστριακό ηγέτη να βγάλει στους δρόμους τον Στρατό! Ο Κουρτς είπε ότι ο στρατός θα προστατεύσει τοποθεσίες στην πρωτεύουσα, έτσι ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι οι επιτιθέμενοι «ήταν πολύ καλά εξοπλισμένοι με αυτόματα όπλα» και «είχαν προετοιμαστεί επαγγελματικά». Μόλις χθες γράφαμε στο προαναφερθέν άρθρο πως ένας “θρησκευτικός πόλεμος” εξυπηρετεί όσο μια πανδημία...
Η Αυστρία δεν είναι συχνός αποδέκτης τρομοκρατικών επιθέσεων. Το 1981, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης από δύο Παλαιστίνιους στην ίδια συναγωγή της Βιέννης. Το 1985, μια παλαιστινιακή εξτρεμιστική ομάδα σκότωσε τρεις πολίτες σε μια επίθεση στο αεροδρόμιο. Τα τελευταία χρόνια, η Αυστρία έχει αποφύγει το είδος των επιθέσεων μεγάλης κλίμακας που παρατηρούνται στο Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο. Τον Αύγουστο, ωστόσο, οι αρχές συνέλαβαν έναν 31χρονο Σύριο πρόσφυγα, ύποπτο ότι προσπάθησε να επιτεθεί σε έναν ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Γκρατς.
O συμβολισμός της επίθεσης
Αναλύοντας το σκηνικό της χθεσινής επίθεσης, διαπιστώνει κανείς πως επρόκειτο για έξι “σκηνές εγκληματικότητας” στην πόλη, πολλές από αυτές στο λεγόμενο "Τρίγωνο των Βερμούδων", μια περιοχή έντονης νυχτερινής ζωής με μπαρ και εστιατόρια. Αυτό θυμίζει τις ισλαμιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι σχεδόν ακριβώς πριν από πέντε χρόνια, στις οποίες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην αίθουσα συναυλιών Bataclan και στα γύρω εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες. Και τότε, υπήρχαν πολλές σκηνές εγκλήματος στην πόλη.
"Η επιλογή πολλών σκηνών εγκλήματος προκαλεί μεγάλο χάος και δημιουργεί αβεβαιότητα μεταξύ των ανθρώπων", αναλύει η ειδική της τρομοκρατίας Τζούλια Έμπνερ, η οποία προέρχεται από τη Βιέννη. Τέτοιες πράξεις copycat (φωτοτυπικές) ονομάζονται επίσης τρομοκρατία copycat , λέει.
Η Έμπνερ τονίζει τον συμβολικό χαρακτήρα των σκηνών εγκληματικότητας και του χρόνου που συνέβησαν τα χτυπήματα, γιατί από σήμερα τίθεται σε ισχύ lockdown στη Βιέννη. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο η ίδια συγκυρία ήταν και στην Γαλλία
Η Τζούλια Έμπνερ, ειδική επί θεμάτων τρομοκρατίας στο Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου στο Λονδίνο παρατήρησε ότι τζιχαντιστικές ομάδες, θέλουν να επωφεληθούν από την κατάσταση της πανδημίας στις διάφορες χώρες και την στιγμή που οι άνθρωποι είναι ήδη υπό πίεση εκεί θέλουν να σπείρουν ακόμη περισσότερο χάος.
Σύγκριση με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό
Σε αντίθεση με τις ακροδεξιές εξτρεμιστικές επιθέσεις, όπως αυτές στο Halle της Γερμανίας πέρυσι, στις οποίες ένας τρομοκράτης προσπάθησε να εισβάλει σε μια συναγωγή, δεν υπήρχε τακτική ζωντανής ροής. Αυτή η τακτική, λέει η ειδικός, είναι πιο γνωστή σε ακροδεξιές εξτρεμιστικές πράξεις, όπως ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας πέρυσι τον Μάρτιο. Υπενθυμίζεται πάντως πως και προ μηνός ακροδεξιός επιτέθηκε και τραυμάτισε 26χρονο Εβραίο στο Αμβούργο.
Παρ 'όλα αυτά, χθες υπήρχαν πολύ νωρίς βίντεο από τις επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ένα από αυτά, ένας άντρας κείτεται στο δρόμο σε μια λίμνη αίματος. Αυτόπτες μάρτυρες ανέβασαν πολλά βίντεο στο Twitter και σε άλλα κοινωνικά μέσα. "Παίζει στα χέρια των τρομοκρατών", επέκρινε η Έμπνερ. «Δίνεις μια πλατφόρμα στις πράξεις βίας σου» υποστηρίζει. Η αστυνομία είχε ζητήσει να μην δημοσιευθούν βίντεο και φωτογραφίες. Τα ταμπλόιντ μέσα μαζικής ενημέρωσης "τσίμπησαν" μερικές βάναυσες σκηνές σύμφωνα με την εφημερίδα "Standard" της Βιέννης , και το συμβούλιο Τύπου έχει ήδη λάβει περίπου 300 καταγγελίες σχετικά με τη λήψη βίντεο των επιθέσεων.
Η Ebner τονίζει ότι αυτή η τρομοκρατική επίθεση είναι μια εντελώς νέα κατάσταση για την Αυστρία: "Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια επίθεση στην Αυστρία. Υπάρχουν ισλαμικά δίκτυα στη Βιέννη για τα οποία έχουν προειδοποιηθεί οι αρχές. Οι αρχές ασφαλείας στηρίζονται στη θεωρία εδώ και χρόνια, αλλά όχι στην πράξη" αναφέρει.
Η Αυστρία όπως και να έχει δεν είναι Γαλλία στην συχνότητα των επιθέσεων. Αλλά από ό,τι φαίνεται ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει για τα καλά... Και οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν περιορίζονται πλέον εντός των γαλλικών συνόρων.
Άνδρας με χειροβομβίδα συνελήφθη στο Σαρλερουά
Η αστυνομία της βελγικής πόλης του Charleroi συνέλαβε έναν άνδρα το απόγευμα της Κυριακής που περπατούσε στο κέντρο της πόλης με χειροβομβίδα. Ο άντρας δεν έχει επίσημη κατοικία στη χώρα. Ο δράστης έδειξε τη χειροβομβίδα στους περαστικούς. Η αστυνομία κατάφερε να συλλάβει τον ύποπτο και στη συνέχεια βρήκε τη χειροβομβίδα κρυμμένη πίσω από τους τροχούς ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου. Η χειροβομβίδα ήταν πραγματική και λειτουργική. Ευτυχώς δεν υπήρχαν τραυματισμοί. Ο ένοπλος άνδρας λέγεται ότι απείλησε μια γυναίκα με τη χειροβομβίδα στο πλαίσιο μιας «οικονομικής διαμάχης». Το σημείο του εγκλήματος είναι γνωστό πάντως για την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών.
Βέβαια όταν έχει να κάνει με χτυπήματα στην Ευρώπη ο...πολιτισμενος κόσμος συγκλονίζεται. Η υποκρισία περισσεύει με τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, αφού από χθες και το Αφγανιστάν πενθεί 22 νεκρούς μετά από επίθεση σε πανεπιστήμιο, αλλά αυτή η είδηση πέρασε στα ψιλά....
Ιμάμης της Νιμ: Ενάντια στον φόβο, είναι καιρός για τους Μουσουλμάνους να μιλήσουν με μία φωνή
Εκτός από πολύ λίγες εξαιρέσεις, "κανένας επίσημος μουσουλμάνος ηγέτης δεν τολμά να μιλήσει μετά την επίθεση της Νίκαιας". Αυτό επιβεβαιώνει ο μετριοπαθής ιμάμης της Νιμ και αντιπρόεδρος του αρμοδίου οργάνου ιμάμηδων της Γαλλίας, Hocine Drouiche, ο οποίος σε μια επιστολή προς τον Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών, Gerald Darmanin, ζητά από τον πολιτικό κόσμο να κάνει διάκριση μεταξύ του διαφορετικού «Ισλάμ» που υπάρχει στη Γαλλία και ζητά επίσης από μουσουλμάνους ηγέτες να επιλέξουν να ακολουθήσουν ένα «ανθρώπινο και δημοκρατικό Ισλάμ κάνοντας ένα καθαρό “σκούπισμα” του Ισλάμ»
“Προσωπικά, είμαι σοκαρισμένος από αυτά τα σκίτσα αλλά παραμένω πεπεισμένος ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι ένα ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο της ειρήνης και της συνοχής στην πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική μας κοινωνία. Οι Γάλλοι Μουσουλμάνοι, ευτυχώς, έχουν το δικαίωμα να διαφωνήσουν επειδή ζουν σε μια δημοκρατική κοινωνία που σέβεται την ελευθερία της έκφρασης, αλλά και την ελεύθερη βούληση. Από αυτό προκύπτει ότι δεν υπάρχει λόγος να συνδεθείτε με τους δολοφόνους και το μίσος για τη Γαλλία και τους Γάλλους.
Η ασεβής πράξη εναντίον του Samuel Paty έδειξε την προφανή σχέση που υπήρχε μεταξύ ενός εσωτερικού ισλαμικού φασισμού και μιας αιμοδιψούς διεθνούς τρομοκρατίας. Η επίθεση της Νίκαιας αποτέλεσε επίσης κατάφωρη απόδειξη της διεθνούς ισλαμιστικής επιρροής σε μεγάλο μέρος της μουσουλμανικής νεολαίας της Γαλλίας. Το γνωρίζουν αυτό οι ιμάμηδες και οι μουσουλμάνοι ηγέτες; Τι μπορούν να κάνουν και πώς να αντιδράσουν και να δράσουν ενάντια σε αυτήν την καταστροφή; Πώς μπορούν να καταπολεμήσουν αυτόν τον εσωτερικό και εξωτερικό κίνδυνο; Μέχρι σήμερα, η ακινησία και ο φόβος του λόγου κυριαρχούν στην πλειοψηφία των μουσουλμάνων ηγετών” λέει και στην συνέχεια τονίζει πως “πρέπει να μιλήσουμε με μία φωνή” στηλιτεύοντας την αντίδραση ορισμένων ιμάμηδων σχετικά με την παγκόσμια συζήτηση για την ουσία και το έργο του Ισλάμ.
Μετά από όλα αυτά το βασικό συμπέρασμα που μπορεί να εξάγει κάθε κοινός νους είναι πως όπως γράψαμε και στο παρελθόν υπάρχουν δύο Ισλάμ.
Και τελικά μόνη λύση για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας πέραν των απαραίτητων μέτρων είναι η αλληλεγγύη και κυρίως να αφαιρεθεί το κίνητρο από τους τρομοκράτες!