Το δράμα της Υεμένης δεν έχει τέλος... Προγράμματα που αποτελούσαν το μοναδικό ανάχωμα για εκατομμύρια αμάχους από την πείνα και τις ασθένειες σταματούν σταδιακά εν μέσω οξείας έλλειψης χρηματοδότησης.
Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι χρειάζεται επειγόντως 50 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει τα προγράμματα διατροφής. Συγκεκριμένα σε έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, ο Οργανισμός ανέφερε τα μέρη της Υεμένης όπου παρατηρούνται τα υψηλότερα επίπεδα οξέος υποσιτισμού στα παιδιά, αυξάνοντας τις προειδοποιήσεις ότι η χώρα πλησιάζει μια τρομερή κρίση επισιτιστικής ασφάλειας.
Οι κλίμακες υποσιτισμού στην Υεμένη επιδεινώθηκαν το 2020, καθώς η πανδημία του κορονοϊού, η οικονομική παρακμή, οι πλημμύρες, η κλιμάκωση των συγκρούσεων και η σημαντική υποχρηματοδότηση της φετινής απόκρισης στη βοήθεια έχουν επιδεινώσει μια ήδη ζοφερή κατάσταση πείνας μετά από σχεδόν έξι χρόνια πολέμου.
"Έχουμε προειδοποιήσει από τον Ιούλιο ότι η Υεμένη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας καταστροφικής κρίσης επισιτιστικής ασφάλειας", δήλωσε η Λίζα Γκράντε, συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για την Υεμένη.
"Εάν ο πόλεμος δεν τελειώσει τώρα, πλησιάζουμε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση και κινδυνεύουμε να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά μικρών παιδιών της Υεμένης".
Σύμφωνα με ανάλυση περί υποσιτισμού της Ολοκληρωμένης Οργάνωσης για την Ασφάλεια των Τροφίμων (IPC) της Νότιας Υεμένης, τα περιστατικά οξέος υποσιτισμού σε παιδιά κάτω των πέντε ετών αυξήθηκαν κατά περίπου 10% το 2020, σε περισσότερα από μισό εκατομμύριο.
Οι περιπτώσεις παιδιών με σοβαρό οξύ υποσιτισμό αυξήθηκαν κατά 15,5% και τουλάχιστον ένα τέταρτο εκατομμύριο έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες χρειάζονται επίσης θεραπεία υποσιτισμού.
Περίπου 1,4 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών ζουν στη νότια Υεμένη, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης.
Δεδομένα για τη βόρεια Υεμένη, όπου ζουν οι περισσότεροι κάτοικοι και οι περιοχές εκεί ελέγχονται από αντάρτες Houthi, δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, ανέφερε το Reuters.
Η πείνα δεν έχει δηλωθεί επίσημα στην Υεμένη. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η χώρα υφίσταται την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, με το 80% του πληθυσμού να βασίζεται στην ανθρωπιστική βοήθεια η οποία ολοένα και λιγοστεύει εν μέσω οξείας έλλειψης χρηματοδότησης φέτος.
Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι είχε λάβει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου μόνο 1,43 δισ. Δολάρια από τα 3,2 δισ. Δολάρια που απαιτούνται για ολόκληρη την ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένης το 2020. Τα προγράμματα έχουν αρχίσει να σταματούν ή να μειώνονται.
Ο οργανισμός είπε ότι χρειάζεται επειγόντως 50 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει τα προγράμματα διατροφής.