Μπορεί ο Μακρόν να έκλεισε το τζαμί του Παντίν στη Γαλλία μετά από τον στυγνό αποκεφαλισμό του καθηγητή Ιστορίας Σαμιέ Πατί, αλλά το ζήτημα του ισλαμικού φονταμενταλισμού σε σχέση με τα τεμένη στις ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τα γεγονότα του Βερολίνου, όπου οι αρχές επενέβησαν σε ένα άλλο τζαμί προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας!
Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ali Erbaş καταδίκασε έντονα την αστυνομική “επιδρομή” στο Τζαμί Mevlana στο Βερολίνο. Σε ανάρτησή του θέλοντας ξεκάθαρα να δημιουργήσει κλίμα ο Ερμπάς είπε: «Οι ευαισθησίες μας και τα ιερά μας αγνοήθηκαν στην επιδρομή στο Τζαμί Μεβλάνα από τη γερμανική αστυνομία κατά τη διάρκεια της πρωινής προσευχής. Καταδικάζω έντονα αυτήν τη μισητή στάση. Ειδικά στην Ευρώπη, διαπιστώνουμε ότι η γλώσσα μίσους που παράγεται από την ισλαμοφοβία υποστηρίζεται επίσης από τις επίσημες αρχές. Αυτή η μεροληπτική και ασεβής συμπεριφορά εναντίον μουσουλμάνων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή με οποιοδήποτε πρόσχημα!».
Τεταμένη η κατάσταση στη Γαλλία
Στο μεταξύ στην Σορβώνη στο Παρίσι το βράδυ της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε μια αποχαιρετιστήρια τελετή για τον άγρια δολοφονημένο δάσκαλο Samuel Pati. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν συμμετείχε έχοντας ανακοινώσει νωρίτερα έναν αγώνα ενάντια στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό στη χώρα. Ο επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών Gerald Darmanen είναι τώρα απασχολημένος με το ίδιο πρόβλημα. Την προηγούμενη μέρα, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί τη Ρωσία για να συζητήσει την πιθανή απέλαση δυνητικών τρομοκρατών, όπως ο δολοφόνος του Samuel Pati, που προέρχεται από τη Μόσχα και μετακόμισε με την οικογένειά του στη Γαλλία πριν από πολλά χρόνια.
Ο πιεσμένος από τις καταστάσεις Πρόεδρος Macron υποσχέθηκε να λάβει σκληρά μέτρα για την καταπολέμηση του ριζοσπαστικού ισλαμισμού στις αρχές Οκτωβρίου, ειδικά επειδή η ακροδεξιά κατηγόρησε τις αρχές για αδράνεια και δειλία απέναντι σε σοβαρό κίνδυνο. Η δολοφονία του δασκάλου που έδειξε στους μαθητές του σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ ήταν ένα άλλο ισχυρό επιχείρημα υπέρ της εντατικοποίησης αυτού του αγώνα. Ένας από τους στόχους τώρα μπορεί να είναι η τσετσενική κοινότητα στη Γαλλία: Ο δεκαοχτάχρονος εκ Μόσχας Τσετσένος που σκότωσε τον δάσκαλο (εμφανίζεται στα ΜΜΕ ως "Abdulah A."), έχει κάνει τη ζωή για τους συμπατριώτες του εξαιρετικά δύσκολη. Όχι μόνο ο δεξιός υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanen, αλλά και ο αριστερός ηγέτης της «Unruly France», Jean-Luc Melanchon, κατηγόρησαν την κοινότητα.
Η Γαλλία έχει σαφώς πρόβλημα με την τσετσενική κοινότητα. “Είναι απαραίτητο να απομακρυνθούν οι Τσετσένοι που ασχολούνται με τον πολιτικό ισλαμισμό στα κοινωνικά δίκτυα”, δήλωσε ο κ. Melanchon.
Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πριν από 4 μήνες είχε επιστήσει την προσοχή στο πρόβλημα με τους Τσετσένους, όταν η γαλλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να στείλει μέχρι τον στρατό στη Ντιζόν για την εθνοτική βία μεταξύ Τσετσένων και Αράβων
Η λίστα S
Την επόμενη ημέρα από την τρομοκρατική επίθεση που συγκλόνισε τη χώρα, ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanen συγκέντρωσε τους νομάρχες για μια τηλεδιάσκεψη και ζήτησε να ενεργοποιήσουν την απέλαση 231 ατόμων, ως «ανεπιθύμητους ξένους» που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη λίστα S («S» σημαίνει Surete de l'Etat, “Κρατική Ασφάλεια”) και είναι ύποπτοι ριζοσπαστικού Ισλαμισμού. Σε συνέντευξή του στο BFM, πρόσθεσε ότι οι νομάρχες έλαβαν από αυτόν αυστηρή εντολή: όσοι παραβιάζουν το νόμο και ενέχουν πιθανό κίνδυνο δεν πρέπει να λαμβάνουν άδειες διαμονής, πόσο μάλλον την ιθαγένεια.
Επίσης οι γαλλικές αρχές προτίθενται να διαλύσουν και να κλείσουν ενώσεις που υποστηρίζουν τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό. Το ίδιο θα συμβεί και με τα ιδιωτικά σχολεία. Και τέλος, αναμένεται μάχη με τους ιμάμηδες των τζαμιών, που κηρύττουν μίσος για το κράτος και τους νόμους της γαλλικής δημοκρατίας. Η δολοφονία του καθηγητή επιτάχυνε αυτές τις ενέργειες και η κυβέρνηση παρουσιάζει τα πρώτα αποτελέσματα στους Γάλλους. Η φιλο-παλαιστινιακή οργάνωση Sheikh Yassin, που ιδρύθηκε από τον Abdelhakim Sefriui, έναν από τους ιδεολόγους της δολοφονίας του δασκάλου σχολείου, διαλύθηκε. Οι χρήστες που καλούσαν στα κοινωνικά δίκτυα για επιθέσεις είναι υπό κράτηση. Το τζαμί στο Παντίν, όπως είπαμε και στην αρχή, θα παραμείνει κλειστό για έξι μήνες.
Η επίθεση στον ριζοσπαστικό Ισλαμισμό ξεκίνησε πριν από την εξέταση του λεγόμενου νόμου για τον αυτονομισμό, ο οποίος θα πρέπει να υποβληθεί στο κοινοβούλιο στις αρχές του επόμενου έτους. Στην πραγματικότητα, μιλάμε για «τρέξιμο» του νόμου. Η χώρα χαιρετίζει την έναρξη της απέλασης αλλοδαπών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο S, ειδικά αφού 180 από αυτούς βρίσκονται ήδη στις φυλακές. Άλλοι πενήντα, όπως υποσχέθηκε ο επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών, θα συλληφθούν και θα προετοιμαστούν για απέλαση.
Η δεξιά και η ακροδεξιά στην Γαλλία πρότειναν εδώ και πολύ καιρό ότι όλοι οι ξένοι από τη λίστα S πρέπει να απελαθούν μαζικά. Αυτό το μέτρο φαίνεται λογικό με την πρώτη ματιά, αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα με την εφαρμογή του. Μέχρι τώρα, μόνο η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες είχαν πρόσβαση σε αυτούς τους καταλόγους. Ακόμη και οι δήμαρχοι των πόλεων δεν γνωρίζουν ποια από τα άτομα του καταλόγου ζουν στην επικράτειά τους. Ο φάκελος ανανεώνεται συνεχώς με αποτέλεσμα από τον όγκο πληροφοριών να μην γνωρίζουν οι αρχές πάντα ποιες είναι ακριβείς ή όχι πολύ ακριβείς.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει ισλαμιστές και υποστηρικτές της λευκής υπεροχής, μέλη της Χαμάς και οπαδούς του φασισμού, επιχειρηματίες που υποστηρίζουν ριζοσπάστες και «μαχητές του δρόμου» όπως τα “κίτρινα γιλέκα”. Ακόμη και δημοσιογράφους από μη φιλικές χώρες.
Τώρα η λίστα μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από 20 χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων λιγότερων από 4.000 αλλοδαπών και περίπου 700 ατόμων με διπλή υπηκοότητα. Το να είσαι ανάμεσά τους δεν αποτελεί από μόνο του δικαστικό περιορισμό, αλλά ένδειξη ιδιαίτερης προσοχής. Ωστόσο, ένα άτομο με το γράμμα "S" ξαφνικά αρχίζει να δυσκολεύεται να ανανεώσει την άδεια διαμονής, να διασχίσει τα σύνορα ή να βρει δουλειά. Σε μια κρίσιμη στιγμή, όπως η παρούσα, το σήμα της υπηρεσίας στον φάκελο κάποιου, μετατρέπεται σε λόγο απέλασης.