Κόσμος

Εμινέ Ερντογάν: Ο «σκοτεινός» ρόλος της πρώτης κυρίας της Τουρκίας

Η σύζυγος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δρα στο παρασκήνιο και έχει παίξει καταλυτικής σημασίας ρόλο στην πολιτική διαδρομή του Τούρκου προέδρου.

«Πίσω από κάθε πετυχημένο άνδρα, κρύβεται μια δυναμική γυναίκα». Αυτή η γνωστή ρήση έχει χρησιμοποιηθεί για πολλούς ισχυρούς του κόσμου. Είναι ένα μεγάλο ερώτημα το κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όχι προφανώς για το δεύτερο σκέλος που αφορά στη σύζυγό του αλλά για το αν γενικότερα είναι μια επιτυχημένη προσωπικότητα.

Αυτό θα κριθεί ιστορικά, την ώρα που είναι βέβαιο πως πίσω από αρκετές από τις κινήσεις του «Σουλτάνου», βρίσκεται πράγματι μια δυναμική και πολυσχιδής προσωπικότητα. Η Εμινέ Γκιουλμπαράν, που από το 1978 κι έπειτα είναι Εμινέ Ερντογάν.

Η Πρώτη Κυρία της Τουρκίας θα μπορούσε να περιγραφεί και μια παράφραση της αρχικής ρήσης. «Πίσω από μια καλά τοποθετημένη μαντίλα, κρύβεται μια δυναμική γυναίκα», θα μπορούσε να πει κανείς για την 65χρονη σύζυγο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη γειτονική χώρα, άλλωστε, είναι κοινό μυστικό πως πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, ο λόγος της Εμινέ Ερντογάν «μετράει» πάρα πολύ για τον Τούρκο πρόεδρο και η ίδια έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική του σταδιοδρομία.


Ποια είναι η Εμινέ Ερντογάν


Γεννημένη στις 21 Φεβρουαρίου 1955 στο Ουσκουντάρ της Κωνσταντινούπολης, η Εμινέ ήταν το πέμπτο – και τελευταίο – παιδί της οικογένειας που έλκει την καταγωγή της από την Αραβία και την νοτιοανατολική επαρχία Σιίρτ. Το πατρικό της επώνυμο είναι Γκιουλμπαράν και φοίτησε για ένα διάστημα στη σχολή Καλών Τεχνών Μιτχάτ Πασά Ακσάμ, την οποία όμως εγκατέλειψε χωρίς να πάρει πτυχία.

Καθοριστική ήταν η ένταξή της στον «Σύλλογο Ιδεαλιστών Γυναικών», που έχει διασυνδέσεις με τους «Γκρίζους Λύκους», καθώς εκεί γνώρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα συνέδριο. Οι δυο τους παντρεύτηκαν στις 4 Φεβρουαρίου 1978 και απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Στις 7 Δεκεμβρίου 2010, ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Σιέντ Γιουσάφ Ράζα Γκιλάνι την βράβευσε με το Νισάν-ε-Πακιστάν, σε αναγνώριση των προσπαθειών της για τους πλημμυροπαθείς. Τον Οκτώβριο του 2010, η Ερντογάν επισκέφθηκε το Πακιστάν και τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες για να δει την καταστροφή που προκλήθηκε από τις πλημμύρες και συνέβαλε σημαντικά στην φιλανθρωπική εκστρατεία με σκοπό να βοηθήσει τους πλημμυροπαθείς της χώρας.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2011, η Εμινέ Ερντογάν βραβεύτηκε με το «Prix de la Fondation» από το Φόρουμ Κρανς Μοντάνα, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Η Εμινέ Ερντογάν έχει παίξει ενεργό ρόλο κατά του παιδικού γάμου, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι «Ο εξαναγκασμένος παιδικός γάμος είναι απαράδεκτος κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Τα παιχνίδια με τη μαντίλα και η βαθιά ισλαμική φιλοσοφία


Σύμφωνα με όσα έχει πει η ίδια σε βιογραφία της, όταν η οικογένειά της την υποχρέωσε να φορέσει μαντίλα ήθελε να αυτοκτονήσει. «εκείνη τη μέρα σκέφτηκα ακόμη και να αυτοκτονήσω. Πως θα κάλυπτα το κεφάλι μου; Αλλά δυστυχώς έπρεπε να υπακούσω, αν ήθελα να συνεχίσω να ζω στο σπίτι. Η επιθυμία του αδελφού μου, ήταν διαταγή για μένα», είχε πει για το θέμα της μαντίλας σε μια τοποθέτηση το λιγότερο υποκριτική.

Μιλάμε για τη γυναίκα που έχει αποθεώσει δημόσια τα χαρέμια και τη φιλοσοφία του ισλάμ, λέγοντας πως αυτά ήταν «σχολεία που προετοίμαζαν τις γυναίκες για τη ζωή». Την ίδια ώρα οι εμφανίσεις της και το προφίλ που προωθεί τη θέλουν να είναι δημόσια ένα βήμα πίσω από τον σύζυγό της, σε μια ένδειξη προφανώς σεβασμού, και θέλει να περάσει προς τα έξω έναν «ταπεινό» τρόπο ζωής της ίδιας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κάτι που στην πραγματικότητα είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με όσα εκείνη πράττει.


Η ίδια, που δεν είχε γίνει δεκτή με ευχαρίστηση από την οικογένεια Ερντογάν και κυρίως από τη μητέρα του Τούρκου προέδρου που τη θεωρούσε αρκετά επικίνδυνη και μάλλον δεν έπεσε έξω, προσπαθεί να διατηρεί ένα προφίλ το οποίο θα περνά απαρατήρητο στον δυτικό κόσμο, αλλά παράλληλα θα επηρεάζει προς τα δικά της πιστεύω στο εσωτερικό της Τουρκίας.


Κινεί τα νήματα στο παλάτι του «Σουλτάνου»


Η Εμινέ Ερντογάν μπορεί στην Τουρκία, όπου κάθε φωνή αντίθετη στον Ερντογάν προφανώς και «πνίγεται» με μεγάλη ευκολία, να παρουσιάζεται σαν μια ταπεινή γυναίκα που φροντίζει μόνο για την καθημερινότητα της οικογένειάς της, όμως, μόνο έτσι δεν είναι.

Στην πραγματικότητα η σύζυγος του «Σουλτάνου» είναι μια σύγχρονη «Βαλιντέ σουλτάν». Μια «βασιλομήτωρ» που κατέχει ωστόσο τη θέση της Πρώτης Κυρίας. Η Εμινέ έχει λόγο τόσο στις εμφανίσεις, τις ομιλίες και τις πολιτικές εκστρατείες του Ερντογάν όσο και σε αποφάσεις που αφορούν κυρίως το οικονομικό αλλά και στρατηγικό κομμάτι των κινήσεων της οικογένειας.

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως η Εμινέ Ερντογάν είναι αυτή που κινεί τα νήματα και διαθέτει μεγάλη δύναμη έτσι ώστε να καθορίζει εξελίξεις. Αν κρίνει κανείς και το ιδεολογικό της παρελθόν, κάνοντας τη σύνδεση με τις κινήσεις Ερντογάν, τότε μπορεί εύκολα να φτάσει σε συνειρμούς και συμπεράσματα που αποδεικνύουν το παραπάνω. Όσο, λοιπόν, κι αν η Εμινέ παρουσιάζεται σαν μια τυπική μουσουλμάνα που με την οικογένειά της και τα πέντε παιδιά της αποτελεί παράδειγμα για την κλειστή κοινωνία της Τουρκίας, δρα στο παρασκήνιο με αρκετά «σκοτεινό» τρόπο.


Η μανία με τη χλιδή και η αλόγιστη σπατάλη


Τη στιγμή που η Εμινέ Ερντογάν δημόσια «λανσάρει» τη φιλοσοφία της μαντίλας, άλλο τόσο ειδική στη… μόδα μπορεί να τη χαρακτηρίσει κανείς. Η Πρώτη Κυρία της Τουρκίας έχει «μανία» όχι μόνο με τα ρούχα, αλλά με κάθε είδους πολυτελές αντικείμενο που μπορεί να αγοράσει για την ίδια ή για το παλάτι του «Σουλτάνου» Ερντογάν. Έτσι, μπορεί από τις επιχειρήσεις που φέρεται να κατέχει η ίδια να μπαίνουν στους λογαριασμούς της αρκετά χρήματα, δεν διστάζει όμως να τα σπαταλήσει με περισσή ευκολία.

Τόση που να χαρακτηριστεί ως και προκλητική όταν ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων στην Τουρκία ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. Παλαιότερο δημοσίευμα της «Daily Mail» ανέφερε πως μόνο το ειδικό άσπρο τσάι που πίνει καθημερινά κοστίζει σχεδόν 1700 ευρώ το κιλό! Γνωστή είναι η ιστορία με την Εμινέ Ερντογάν να «κλείνει» ένα εμπορικό κέντρο στις Βρυξέλλες για να ψωνίσει μόνο αυτή, εμποδίζοντας άλλους καταναλωτές να μπουν σε αυτό, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομιλούσε με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα των προσφυγικών ροών!



Μεγάλο θέμα συζήτησης, άλλωστε, είχε γίνει στην Τουρκία και η κατασκευή του προεδρικού μεγάρου. Το «Λευκό Σεράι» όπως είναι γνωστό, απλώνεται σε μια έκταση 330.000 τ.μ., έχοντας 1000 δωμάτια, κήπους, λίμνες και μια χλιδή που όμοιά της δύσκολα συναντά κανείς σε όλο τον πλανήτη. Οι μεταξένιες ταπετσαρίες και οι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι είναι μόνο μερικά από τα δείγματα αλόγιστης σπατάλης την ώρα που η τουρκική οικονομία «στραγγαλίζεται».


Προφανώς και στην Τουρκία του «Σουλτάνου» Ερντογάν, δεν μπορεί να ασκήσει κανείς εύκολα κριτική στον τρόπο ζωής του ζευγαριού. Ο πλούτος, βέβαια, είναι δεδομένος με το Forbes να κατατάσσει τον Τούρκο πρόεδρο σε λίστα με τους πιο πλούσιους ηγέτες στον κόσμο καθώς η περιουσία του ανέρχεται σε ποσά άνω των 50 εκατ. ευρώ. Η οικογένεια κατέχει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, ποδοσφαιρική ομάδα, εστιατόρια και αρκετές επιχειρήσεις, ωστόσο, φαίνεται πως το «πηδάλιο» το κρατάει τελικά η Εμινέ Ερντογάν.

Τόσο σε ό,τι αφορά το οικονομικό, όσο και στο πολιτικό σκέλος των δράσεων του Τούρκου Προέδρου…
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ