Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Καρέ -καρέ η εκτόξευση των τουρκικών S-400 - Ρωσία: "Οι δοκιμές στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία"

Άμεση ήταν η απάντηση των Τούρκων στις ΗΠΑ καθώς έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο με τις βολές αποδοχής των τουρκικών S-400 στη Σινώπη. Σύμφωνα πάντα με τουρκικά ΜΜΕ αλλά και το ρωσικό Tass εκτοξεύτηκαν 3 πύραυλοι με ποσοστό επιτυχίας 100%.

Μάλιστα το βίντεο που δείχνει καρέ καρέ τις εκτοξεύσεις των τουρκικών πυραύλων δημοσίευσε και ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του κυβερνώντος κόμματος AKP της Σινώπης, ο Uğur Giresun,  στο Twitter, σημειώνοντας ότι «παρά τις αντιρρήσεις και τις απειλές για εμπάργκο, τα S-400 δοκιμάστηκαν στη Σινώπη μας», όπως σημειώνει η Γενί Ακίτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκική πηγή σημείωσε χαρακτηριστικά:

"Εκτοξεύτηκαν 3 πύραυλοι από τους S-400. Ολοι έπληξαν με επιτυχία τους στόχους τους. Πλέον η αεροπορική υπεροχή του Ισραήλ θα χαθεί από την περιοχή και σε δύο χρόνια θα έχουμε δημιουργήσει το δικό μας αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς.

Εγιναν εντατικά τεστ πάνω στους S-400 λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους λειτουργίας του συστήματος όπως ύψος εμπλοκής, απόσταση στόχου, εμβέλεια ραντάρ και  ανίχνευση.

Δύο μαχητικά F-16, ένα F-4 και ένα ελικόπτερο πετούσαν επί 8 ώρες με εναέριο ανεφοδιασμό προσεγγίζοντας από διάφορες γωνίες το σύστημα των S-400 μπαίνοντας στην λεγόμενη "νεκρή ζώνη" του συστήματος ραντάρ. Παράλληλα πέταξαν αρκετές φορές πάνω από τους S-400 σε διάφορα ύψη και ταχύτητες, σύμφωνα με δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Daily Sabah: Οι ΗΠΑ έχουν ασυνεπή και μεροληπτική στάση απέναντι στην Τουρκία


"Η Ευρώπη έχει χάσει την επικοινωνία της με την Τουρκία και οι ΗΠΑ δείχνουν μεροληπτική στάση υπέρ της Ελλάδος" αναφέρει η τουρκική Daily Sabah.

Οι τεταμένες σχέσεις, φάνηκαν κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu με τη Σουηδική ομόλογό του Ann Linde κατά τη διάρκεια επίσκεψης της, στην Τουρκία ήταν η ενσάρκωση του τρόπου με τον οποίο οι Βρυξέλλες έχουν χάσει την επικοινωνία τους με την  Άγκυρα.


Όσον αφορά την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, η Ann Linde είπε:
«Η θέση της ΕΕ παραμένει η ίδια. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να αποσυρθεί»

Σε απάντηση, ο Çavuşoğlu ανέφερε: 

«Τονίζουμε ένα πράγμα σε κάθε συνάντηση, σε όλα τα κείμενα σχετικά με το Idlib: την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Δεν θέλουμε να χωρίσουμε τη Συρία, αλλά λέτε στην Τουρκία να αποσυρθεί από τη Συρία για να στηρίξει το ΡΚΚ - το οποίο θέλει να διαιρέσει τη Συρία.
Γιατί δεν ζητάτε από την Τουρκία να αποσυρθεί από το Idlib ή από τις περιοχές που εκκαθαρίσαμε το Daesh;
Γιατί;
Διότι εάν αποσυρθούμε από το Idlib, άλλα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες θα έρθουν στην Τουρκία και θα περάσουν στις χώρες της ΕΕ»

Οι ΗΠΑ έχουν ασυνεπή και μεροληπτική στάση απέναντι στην Τουρκία

"Ορισμένες ενδείξεις τις τελευταίες ημέρες υποδηλώνουν ότι οι κοντόφθαλμες πολιτικές των ΗΠΑ ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τα κοινά επιτεύγματα με την Τουρκία μακροπρόθεσμα" ανέφερε η τουρκική εφημερίδα και προσθέτει:

"Για παράδειγμα, ένας εκπρόσωπος του State Department σε δήλωση του ισχυρίστηκε ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «πρόκληση», ισχυρισμός για τον οποίο αντέδρασε άμεσα η Τουρκία.
Αυτό ήταν στην πραγματικότητα ένα παράδειγμα των ασυνεπών κινήσεων της Ουάσιγκτον στην εξωτερική πολιτική της.


Η Ουάσιγκτον ζήτησε μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.


Ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι αμερόληπτος και ειλικρινής διαμεσολαβητής σε πολλές πτυχές της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, η οποία απαιτεί εκτεταμένο διάλογο.


Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τουρκία άδικα, η κριτική των ΗΠΑ δεν είναι πειστική.


Δεν θα χρειαζόταν πολλή προσπάθεια για τις ΗΠΑ να παρατηρήσουν ότι τα τελευταία 27 χρόνια, τα ρωσικά συστήματα πυραυλικής άμυνας S-300 αναπτύχθηκαν στην Κρήτη και αναβαθμίστηκαν από την Ρωσία τον Σεπτέμβριο.


Πρόσφατα, οι επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Pompeo τόσο στην ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και στην Κρήτη αξιολογήθηκαν με προσοχή από την Άγκυρα.


Ο Pompeo δεν συναντήθηκε με αξιωματούχους στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) κατά την επίσκεψή του στο νησί.


Αντίθετα, οι ΗΠΑ επέλεξαν να άρουν το εμπάργκο όπλων για την ελληνοκυπριακή διοίκηση, ένα καθεστώς που ισχύει εδώ και σχεδόν 30-35 χρόνια.


Εν μέσω αυτής της διαφοροποιημένης διπλωματίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας, θεωρήθηκε προκλητικό το ότι η Άγκυρα έστειλε το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.


Από την άλλη πλευρά, δεν θεωρείται περίεργο το ότι η Ουάσιγκτον δεν είπε τίποτε για την στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ενάντια σε μέλος του ΝΑΤΟ από τη δεκαετία του 1960.


Η ελληνοκυπριακή διοίκηση ήθελε να αναπτύξει δύο συστοιχίες S-300 στο νησί που αγόρασε από τη Μόσχα το 1998.


Αφού αντιμετώπισε ακραίες διεθνείς πιέσεις, εγκατέλειψε την ιδέα αλλά δεν μπόρεσε να τους επιστρέψει στη Ρωσία.
Το αντιπυραυλικό σύστημα στη συνέχεια τέθηκε σε λειτουργία από την ελληνική αεροπορία σε αντάλλαγμα για την παροχή των εναλλακτικών οπλικών συστημάτων TOR 1 στους ελληνοκύπριους.


Σήμερα, η Ελλάδα εξακολουθεί να αναπτύσσει το σύστημα S-300 στην Κρήτη, που βρίσκεται περίπου 600 χιλιόμετρα (373 μίλια) από τις ακτές της Τουρκίας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα γεγονότα καθώς και το γεγονός ότι επί 100 χρόνια υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας, οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν ουδέτερες όχι μόνο για τη συμφιλίωση των σχέσεων των δύο χωρών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και για τα δικά τους εθνικά συμφέροντα. Επομένως, τα ζητήματα σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, τον εναέριο χώρο, την υφαλοκρηπίδα, τη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, τις διαφορές σε Κύπρο μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας θα επιλυθούν μόνο βάσει δίκαιων και ρεαλιστικών προσεγγίσεων.


Ο Pompeo στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 εξέφρασε θετική άποψη για έναρξη συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας κατά την επίσκεψή του σε ναυτική βάση των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκη.


"Εν τω μεταξύ, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι ένα από τα κύρια κίνητρα πίσω από αυτές τις στρατηγικές των ΗΠΑ, είναι η επιρροή του ελληνικού λόμπι στην Ουάσινγκτον και ιδιαίτερα των Ορθόδοξων-Ευαγγελικών ομάδων με θρησκευτικά κίνητρα γύρω από τον Αντιπρόεδρο Mike Pence.


Στην πραγματικότητα, παρά τις τακτικές διαφορές, τουλάχιστον η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα φαίνεται να αγωνίζονται για έναν κοινό στόχο για μια πολιτική λύση στη Συρία και τη Λιβύη.
Ειδικά όταν οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ.


Απομένει να δούμε αν η Ουάσινγκτον θα θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με την Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα.


Προφανώς, η Άγκυρα είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ σε αυτό το θέμα.


Ο Πρόεδρος Erdogan λέει ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της διπλωματίας σε κάθε ευκαιρία, αλλά ποτέ δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στην περιοχή.


Εάν η πολιτική των ΗΠΑ να έχει μονομερή σχέση με την Ελλάδα, αυτό δεν θα δημιουργήσει ένα μακροπρόθεσμο και βιώσιμο κανάλι επικοινωνίας με την Άγκυρα.
Είναι καιρός να το καταλάβουν και οι ΗΠΑ"
καταλήγουν οι Τούρκοι.

https://www.youtube.com/watch?v=QMT0HMq6jqA&feature=emb_titlehttps://twitter.com/truestory24/status/1317205038834606081

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ