Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ποικιλομορφία του προσωπικού στα θεσμικά όργανα της Ένωσης, αυτά είναι πολύ... λευκά και δεν έχουν αρκετούς εκπροσώπους από τις μειονότητες. Για να επιλυθεί αυτό, οι ποσοστώσεις ενδέχεται να καταστούν απαραίτητες.
Ενώ οι μειονότητες αποτελούν τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού της ΕΕ, το ποσοστό στα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι πολύ χαμηλότερο. Αυτό οδήγησε την Κομισιόν να υποσχεθεί μια έρευνα που θα καθορίσει το ιστορικό του προσωπικού της και που μπορεί να οδηγήσει σε ποσοστώσεις.
Για πιθανά προβλήματα με ένα σύστημα ποσοστώσεων, αφού εάν γίνουν ποσοστώσεις για τους μαύρους, πρέπει επίσης να γίνουν για άτομα με ειδικές ανάγκες, Ρομά, ΛατινοΑμερικανούς και πολλές άλλες περιπτώσεις έκανε λόγο η Monica Silvana , πρόεδρος της αντιρατσιστικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ενώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση της «θετικής διάκρισης» με τις γυναίκες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕ θα προσπαθήσει να προσελκύσει νέους από εθνοτικές μειονότητες να εργαστούν για την Ένωση. Το προσωπικό πρέπει επίσης να παρακολουθήσει μαθήματα ενάντια στην «ασυνείδητη προκατάληψη». Η Επιτροπή θεωρεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει επίσης να προωθήσουν την ποικιλομορφία του προσωπικού τους.
Το 2017, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, επαίνεσε διάφορα άρθρα που ισχυρίζονται ότι η ΕΕ ήταν πολύ λευκή και λέγοντας ότι η Ένωση θα πρέπει να αντικαταστήσει τους λευκούς υπαλλήλους με μη λευκούς.