Η Ουκρανία πρόκειται να αγοράσει περισσότερα επιθετικά UAV Bayraktar TB2 από την Τουρκία, ανέφερε το ουκρανικό Defense Express στις 5 Οκτωβρίου.
Όπως έγινε γνωστό από τα λόγια του γενικού διευθυντή της εταιρείας "Ukrspetsexport" Vadim Nozdri, οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας και της Τουρκίας συμφώνησαν για την αγορά όπλων.
Το Υπουργείο Άμυνας σχεδίαζε να αγοράσει 6-12 σταθμούς ελέγχου Bayraktar TB2 και 3-4 UAV για κάθε συγκρότημα. Οι προθέσεις επιβεβαιώθηκαν επίσημα στις 5 Οκτωβρίου.
«Έτσι, η Ουκρανία σκοπεύει να λάβει 48 αεροσκάφη, τα οποία το Υπουργείο Άμυνας σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας», δήλωσε ο Βαντίμ Νοζρίγια.
Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη παρτίδα UAV, ακόμη και σε σύγκριση με τις τουρκικές παραγγελίες: αναφέρεται ότι 107 τέτοια επανδρωμένα εναέρια οχήματα έχουν παραδοθεί στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας καθ 'όλη τη διάρκεια της περιόδου.
Η Ουκρανία αγόρασε τα πρώτα 6 αεροσκάφη Bayraktar και 3 σταθμούς ελέγχου το 2019, ενώ ο ουκρανικός στρατός εκπαιδεύτηκε στην Τουρκία. Τώρα προγραμματίζεται να αυξηθεί και να εντοπιστεί η παραγωγή αυτών των drones προκειμένου να ακολουθηθεί μια προστατευτική πολιτική σχετικά με αυτά.
Η δυνατότητα τοπικής παραγωγής δικαιολογεί επίσης κάποιες διαφορές από τα τουρκικά drone και θα μπορούσε να εξαχθεί σε τρίτους.
«Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ήδη μια συμφωνία με την τουρκική πλευρά ότι δεν θα πουλήσουμε σε χώρες που διαθέτουν ήδη αυτά τα προϊόντα - το Αζερμπαϊτζάν, για παράδειγμα,» πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής επιχείρησης.
Η αρχική συμφωνία για την αγορά τουρκικών επιχειρησιακών και τακτικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων Bayraktar TB2 που κατασκευάστηκε από την Baykar Makina υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2018 (στην πραγματικότητα το συμβόλαιο για την αγορά έξι UAV και τριών σταθμών ελέγχου αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2019). Τον Μάρτιο του 2019, τα πρώτα συγκροτήματα έφτασαν στην Ουκρανία και δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά.
Τέλος, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, παρά τις αναφορές ότι τα αεροσκάφη πέφτουν τακτικά, χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά στη Συρία, τη Λιβύη και, πιο πρόσφατα, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας.