Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ερντογάν: ''Η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει μια ελληνική λίμνη στη Μεσόγειο''

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένα μιλώντας, εχθές Τετάρτη, στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του δήλωσε: «Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν ψηφίσματα του ΟΗΕ και της ΕΕ. Η Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τα νησιά ως δικαιολογία, βρίσκεται εκεί και προσπαθεί να δημιουργήσει μια ελληνική λίμνη, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας.

Προτεραιότητά μας είναι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της διπλωματίας. Θα ακολουθήσουμε μια πιο μετριοπαθή πολιτική. Ωστόσο, στην Ανατολική Μεσόγειο, θα εξηγήσουμε το δίκιο μας σε όλες τις περιστάσεις και επαφές».

Αυτή την ώρα συνεδριάζει στην Άγκυρα το συμβούλιο ασφαλείας, παρουσία του Ερντογάν.

https://twitter.com/eha_news/status/1309137278778978305

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής, με αυτή την Τουρκία θέλει να κάνει διάλογο η Αθήνα;

Προβλήματα για την τουρκική οικονομία

 

Bγαίνουν στην επιφάνει τα πραγματικά προβλήματα της Τουρκίας. Η κεντρική τράπεζα αύξησε σήμερα απρόσμενα τα επιτόκια κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (200 μονάδες βάσης) στο 10,25%, για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών, μετά τα αλλεπάλληλα χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ που κατέγραφε η λίρα και τη διατήρηση του πληθωρισμού σε διψήφια ποσοστά, μεταδίδει το Reuters.

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει 23% έναντι του δολαρίου φέτος, εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας, των υψηλού κόστους κρατικών παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος και της αύξησης της ζήτησης σκληρών νομισμάτων από τους Τούρκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κεντρική τράπεζα - η οποία αναμενόταν ευρύτερα να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της - ανέφερε ότι η γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας από το αρχικό σοκ του κορονοϊού κρατά τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. 

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος ενισχύθηκε έως το επίπεδο των 7,56 λιρών ανά δολάριο μετά την ανακοίνωση για την αύξηση του επιτοκίου από περίπου 7,71 λίρες πριν, ενώ στις 14.15 (ώρα Ελλάδας) διαμορφωνόταν στις 7,6350 λίρες, κάνοντας το ισχυρότερο ενδοσυνεδριακό ράλι εδώ και περίπου ένα μήνα. 

https://www.youtube.com/watch?v=t4uGJBp1giY&t=3s

Τουρκική κρατική τράπεζα ξεκινά συναλλαγές σε κινέζικο γουάν 

Ο Αμπντί Σερντάρ Ουστουνσαλίχ-CEO της κρατικής τράπεζας Vakifbank, δήλωσε πως η τράπεζα έχει αρχίσει να δέχεται πληρωμές σε κινέζικα γουάν. 


Η κίνηση αυτή έρχεται ως ακολουθία της συμφωνίας ανταλλαγής (swap) που υπογράφτηκε από τις κεντρικές τράπεζες Τουρκίας και της Κίνας πέρσι, με στόχο την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ουστουνσαλίχ μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu, είπε ότι η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών μετά από τη Ρωσία, με το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να έχει φτάσει στα 21 δις δολάρια το 2019. 

Ορισμένες τουρκικές εταιρείες για πρώτη φορά τον Ιούνιο, άρχισαν να χρησιμοποιούν γουάν, για να πληρώσουν για εισαγωγές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όμως η επέκταση του συστήματος στην Vakifbank, είναι πιθανό να κάνει αυτό το σύστημα ευρύτερα προσβάσιμο. Η τουρκική κεντρική τράπεζα, ζήτησε ολοένα και περισσότερο πρόσβαση σε συμφωνίες swap τα τελευταία χρόνια, μετά από την εξάντληση των αποθεμάτων της σε ξένο νόμισμα, λόγω της προσπάθειας υπεράσπισης της λίρας. 

Με λίγα λόγια η Κίνα, όπως και το Κατάρ δίνουν μία ''ανάσα'' στην Τουρκία, αλλά πρόκειται για ''οξυγόνο'' που τελειώνει, καθώς η λίρα μπαίνει στην ''εντατική''. 

https://twitter.com/ahval_en/status/1309114381154779137https://www.youtube.com/watch?v=TimVLy7iu3M&t=2s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ