Τα νέα αυστηρότερα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, που θα ισχύουν από αύριο στην Αυστρία, λόγω της πρόσφατης εκ νέου αύξησης των νέων κρουσμάτων στη χώρα, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ήθελε να υπάρξουν νωρίτερα.
"Είναι αλήθεια ότι ήδη από το τέλος του καλοκαιριού ήθελα να λάβω αυστηρότερα μέτρα", αναφέρει σε σημερινή συνέντευξη του στην εφημερίδα Oesterreich, για να προσθέσει ταυτόχρονα πως αυτό δεν μπορούσε να είναι μόνον δική του απόφαση, υπονοώντας προφανώς τους Πράσινους, τον εταίρο του Λαϊκού Κόμματος του στην κυβέρνηση συνασπισμού.
Στη συνέντευξή του, ο Αυστριακός καγκελάριος, ασκώντας κριτική στην "ελλιπή εφαρμογή των μέτρων", την οποία απευθύνει σαφώς κατά της Βιέννης, επισημαίνει ότι έχει την εντύπωση πως "ορισμένοι υποτίμησαν την κατάσταση και δεν εφάρμοσαν έγκαιρα τα μέτρα που θα ήταν απαραίτητα".
Ο ίδιος, εκφράζει ταυτόχρονα την ελπίδα ότι "η κατάσταση στη Βιέννη δεν θα βρεθεί εκτός ελέγχου", ενώ εμφανίζεται και πάλι πεπεισμένος ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό "μπορεί να εξομαλυνθεί το καλοκαίρι του 2021".
Αναλυτές στη Βιέννη ανάγουν την κριτική που δέχεται εδώ και εβδομάδες σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορονοϊου, από την πλευρά του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του ίδιου του αρχηγού του και καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, τόσο η Βιέννη (η οποία είναι συγχρόνως και ένα από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια) όσο και ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης Μίχαελ Λούντβιγκ προσωπικά, στο γεγονός ότι στις 11 Οκτωβρίου πραγματοποιούνται εκεί δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Αυτή η ημερομηνία διεξαγωγής τους συμπίπτει με την πέμπτη επέτειο των τελευταίων εκλογών της 11ης Οκτωβρίου 2015 στη Βιέννη, κατά τις οποίες το Λαϊκό Κόμμα, του σημερινού καγκελάριου (και τότε υπουργού Εξωτερικών) Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε βρεθεί μόλις στην τέταρτη θέση με ποσοστό 9,2%, θεωρώντας τόσο τότε όσο και τώρα, βασικό αντίπαλό του τους Σοσιαλδημοκράτες, από τους οποίους προέρχεται ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης Μίχαελ Λούντβιγκ.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούν στην αυστριακή πρωτεύουσα εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, αδιάλειπτα από το 1918 (με εξαίρεση την εποχή του Αυστροφασισμού τη δεκαετία του 1930 και τη γερμανοναζιστική κατοχή 1938-1945), είχαν αποσπάσει το 2015 ποσοστό 39,6%.
Στο 30,8% ήταν το ποσοστό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων - το οποίο έχει στο μεταξύ διασπαστεί -- οι Πράσινοι είχαν βρεθεί στο 11,8%, το Λαϊκό Κόμμα στο 9,2% και το ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) στο 6,2%.
Στις επικείμενες εκλογές, το Λαϊκό Κόμμα ελπίζει και επιδιώκει -- με δυναμικότητα και υιοθετώντας μία ακραία πολιτική κυρίως στο προσφυγικό-μεταναστευτικό -- έναν διπλασιασμό της δύναμης του στη Βιέννη, στηριζόμενο επιπλέον, στο λεγόμενο "μπόνους" του αρχηγού του και καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, και έχοντας ως επικεφαλής υποψήφιο του τον υπουργό Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ.
Από το τέλος του 2010 στη Βιέννη κυβερνά ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων, που πιθανότατα θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές της 11ης Οκτωβρίου, αν αυτό βέβαια είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, που αναμένεται να φέρει κάποιες σημαντικές αλλαγές.
Και αυτό, γιατί, έπειτα από τον σχηματισμό στις 7 Ιανουαρίου της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης από το Λαϊκό Κόμμα και τους Πράσινους, οι δύο αυτές πολιτικές δυνάμεις εμφανίζουν εντυπωσιακή άνοδο στις δημοσκοπήσεις, αν και σε όλες, αδιαμφισβήτητο πρώτο κόμμα παραμένει το Σοσιαλδημοκρατικό, με ποσοστό μάλιστα που υπερβαίνει εκείνο των εκλογών του 2015, φθάνοντας πάνω από 40%.
Στις εκλογές του 2015, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων δεν είχε κατορθώσει τελικά να αναδειχθεί πρώτη δύναμη όπως πιθανολογούσαν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις, νικητής ήταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με τον ήδη από το 1994 δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη Μίχαελ Χόιπλ.
Το 2015, ήταν η τρίτη στη σειρά φορά, μετά το 2005 και το 2010, που ο τότε αρχηγός των Ελευθέρων, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, διεκδικούσε την πρώτη θέση, και για τον εαυτό του τα αξιώματα του τοπικού κυβερνήτη και δημάρχου στην αυστριακή πρωτεύουσα, αποτυγχάνοντας τελικά και στις τρεις απόπειρές του.
Ο Στράχε, υπήρξε αργότερα αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα, από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τον Μάιο του 2019, όταν αυτή κατέρρευσε λόγω του διαβόητου σκανδάλου δωροδοκίας και πολιτικής συναλλαγής, γνωστό ως "Υπόθεση Ίμπιζα", στο οποίο φέρεται να ενέχεται άμεσα ο ίδιος.
Στις εκλογές της 11ης Οκτωβρίου, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο διαγράφηκε οριστικά από μέλος του κόμματος του, είναι επικεφαλής υποψήφιος της "Ομάδας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε", ενός νέου κόμματος που ίδρυσαν φανατικοί οπαδοί του, οι οποίοι αποσχίστηκαν από το Κόμμα των Ελευθέρων.