Ένα νέο σχέδιο δράσης της ΕΕ κατά του ρατσισμού, το οποίο περιλαμβάνει σειρά μέτρων για την επόμενη πενταετία ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης το 2020.
Η Επιτροπή επιδιώκει να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας από τα κράτη- μέλη, τα οποία καλεί να μεγιστοποιήσουν τη χρήση όλων των εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους, ιδίως της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ και του μέσου Next Generation EU.
Το σχέδιο δράσης της ΕΕ κατά του ρατσισμού 2020-2025 προβλέπει:
- Καλύτερη επιβολή του δικαίου της Ε: Το 2021, η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τη φυλετική ισότητα και θα δώσει συνέχεια με ενδεχόμενη νομοθεσία έως το 2022.
- Στενότερο συντονισμό: Η Επιτροπή θα διορίσει συντονιστή κατά του ρατσισμού ο οποίος θα συνεργάζεται με άτομα που ανήκουν σε μειονοτικές φυλετικές ή εθνοτικές ομάδες και θα αλληλεπιδρά με τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την κοινωνία των πολιτών, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την Επιτροπή για να ενισχύει τα μέτρα πολιτικής στον τομέα της καταπολέμησης του ρατσισμού.
- Δίκαιη αστυνόμευση και προστασία με την υποστήριξη των οργανισμών της ΕΕ, όπως ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) και ο Οργανισμός για την Κατάρτιση στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (CEPOL.
- Ενισχυμένη δράση σε εθνικό επίπεδο: Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να εγκρίνουν εθνικά σχέδια δράσης κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων
- Αύξηση της πολυμορφίας του προσωπικού της ΕΕ μέσω μέτρων που στοχεύουν στην πρόσληψη και την επιλογή, ενώ τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ καλούνται να λάβουν παρόμοια μέτρα.
- Στα μέτρα περιλαμβάνονται επίσης: αύξηση της ευαισθητοποίησης και αντιμετώπιση των φυλετικών και εθνοτικών στερεοτύπων, μέσω των μέσων ενημέρωσης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, και βελτίωση της συλλογής αναλυτικών δεδομένων ανά εθνοτική ή φυλετική καταγωγή.
Σημειώνεται ότι οι διακρίσεις λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής εξακολουθούν να υφίστανται στην κοινωνία μας και περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους πιστεύουν ότι οι διακρίσεις είναι ευρέως διαδεδομένες στη χώρα τους. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), το 45 % των ατόμων που κατάγονται από τη Βόρεια Αφρική, το 41 % των Ρομά και το 39 % των ατόμων που κατάγονται από την υποσαχάρια Αφρική έχουν αντιμετωπίσει τέτοιου είδους διακρίσεις. Το 11 % των Εβραίων αισθάνονται ότι υφίστανται διακρίσεις λόγω του ότι είναι Εβραίοι.