Κόσμος

Το "φίδι" του Ισλάμ θεριεύει στην γαλλική κοινωνία-Νέες αντιδράσεις για τα σκίτσα του Μωάμεθ

Η σατιρική γαλλική εβδομαδιαία Charlie Hebdo, μετά τη δίκη για την επίθεση εναντίον του περιοδικού και την αναδημοσίευση των επίμαχων σκίτσων  ανέθεσε μια μεγάλη έρευνα στον φορέα Ifop για θέματα όπως η ελευθερία της έκφρασης και η θρησκευτική κριτική. Τα αποτελέσματα είναι αρκετά σοκαριστικά και δείχνουν ένα μεγάλο και αυξανόμενο χάσμα μεταξύ Γάλλων Μουσουλμάνων και μη Μουσουλμάνων.

Το 28% των Γάλλων Μουσουλμάνων δεν καταδικάζουν τους δράστες της επίθεσης με αυστηρούς όρους, το 25% θα φώναζε προσβολές σε ένα μνημείο αν τα γεγονότα επρόκειτο να επαναληφθούν και το 74% των μουσουλμάνων νέων θεωρούσαν τις πεποιθήσεις τους πιο σημαντικές από τις “αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας".

Ο Ifop διερεύνησε πώς εξελίχθηκε η γαλλική κοινή γνώμη επί των θεμάτων τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Υπάρχει επίσης μια συγκεκριμένη έρευνα για τη γνώμη των Μουσουλμάνων.

1.000 Γάλλοι - συμπεριλαμβανομένων των Γάλλων Μουσουλμάνων - αφενός και 500 Γάλλοι Μουσουλμάνοι αφετέρου ερωτήθηκαν χωριστά. Έτσι, "είχαμε δείγμα δέκα φορές περισσότερο από τον αριθμό που συνήθως ρωτάται σε ένα εθνικό αντιπροσωπευτικό δείγμα", δήλωσε ο Ifop.

Τα αποτελέσματα είναι αρκετά συγκλονιστικά και δείχνουν ένα μεγάλο και αυξανόμενο χάσμα μεταξύ Γάλλων Μουσουλμάνων και μη Μουσουλμάνων.

Ενώ μόνο το 38% των Γάλλων πίστευαν το 2006 ότι οι εφημερίδες ήταν «σωστές» με τη δημοσίευση των γελοιογραφιών του Μωάμεθ, το ποσοστό από τότε αυξήθηκε στο 59%. Οι απόψεις είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ των Γάλλων Μουσουλμάνων. Το 69% από αυτούς πιστεύουν ότι οι εφημερίδες που δημοσίευσαν τα σκίτσα έκαναν «λάθος». Επίσης, μεταξύ των Γάλλων νέων κάτω των 25 ετών - με υψηλότερο ποσοστό μουσουλμάνων από τον υπόλοιπο πληθυσμό - το 49% συμμερίζεται παρόμοια άποψη.

Οι Γάλλοι φαίνεται επίσης να έχουν λιγότερη κατανόηση πλέον για την αγανάκτηση που προκάλεσαν τα σκίτσα. Το 2006, το 36% συμμερίστηκε την οργή της μουσουλμανικής κοινότητας, σε σύγκριση με το 29% σήμερα. Και πάλι, υπάρχει ένα ηλικιακό χάσμα: το 47% των νέων μοιράζονται την οργή, σε σύγκριση με το 23% των ατόμων άνω των 35 ετών.

Το 88% των Γάλλων καταδίκασε την επίθεση εναντίον του σατιρικού περιοδικού «έντονα» , σε σύγκριση με μόνο το 72% των Γάλλων Μουσουλμάνων. Το 10% των Γάλλων Μουσουλμάνων καταδικάζουν τους τρομοκράτες, αλλά την ίδια στιγμή λένε ότι «συμμερίζονται μερικά από τα κίνητρά τους» . 5% των Γάλλων Μουσουλμάνων ρητά δεν καταδικάζουν την επίθεση. 13% από αυτούς λένε ότι είναι αδιάφοροι..

Η νεότερη γενιά μουσουλμάνων φαίνεται να είναι πιο ακραία σε αυτόν τον τομέα. Για παράδειγμα, το 26% των Μουσουλμάνων κάτω των 25 ετών δεν καταδικάζουν την επίθεση. 12% από αυτούς καταδικάζουν την επίθεση, αλλά λένε ότι συμμερίζονται μερικά από τα κίνητρα.

 

Το 74% των μουσουλμάνων νέων θεωρούν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις πιο σημαντικές από τις δημοκρατικές αξίες

 

Το 41% ​​των Γάλλων Μουσουλμάνων δεν θα συμμετείχε σε ένα λεπτό σιγής προς τιμήν των θυμάτων του Charlie, εάν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί παρόμοια επίθεση, έναντι του 20% του γαλλικού πληθυσμού στο σύνολό του. Το 61% των Γάλλων Μουσουλμάνων δεν θα συμμετείχαν σε πορείες με το μήνυμα «Je suis Charlie» σε σύγκριση με το 47% του συνολικού γαλλικού πληθυσμού. Στην πραγματικότητα, το 25% των Γάλλων Μουσουλμάνων λένε ότι θα προσέβαλαν μνημεία.

Το 40% των Γάλλων Μουσουλμάνων θεωρούν τις πεποιθήσεις τους πιο σημαντικές από τις «αξίες της Δημοκρατίας», σε σύγκριση με το 17% των Γάλλων στο σύνολό τους. Τουλάχιστον το 74% των μουσουλμάνων νέων κάτω των 25 ετών έχουν αυτήν την άποψη. Το 61% των Γάλλων πιστεύουν ότι το Ισλάμ «δεν συμβιβάζεται με τις αξίες της γαλλικής κοινωνίας», σε σύγκριση με το 29% των Γάλλων Μουσουλμάνων. Και εδώ, το μερίδιο αυτό είναι υψηλότερο μεταξύ των μουσουλμάνων νέων: 45%.

 

Al Azhar: «Εγκληματική πράξη» η αναδημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ

 

Στο μεταξύ το υψηλότερο σουνιτικό ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο του Al Azhar, καταδικάζει την πρωτοβουλία της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας η οποία αναδημοσίευσε τα σκίτσα του 2015, Για τον Al Azhar, η επανέκδοση των γελοιογραφιών είναι "εγκληματική πράξη". Σε σχετική δημοσίευση από το Al Azhar, διαβάζουμε: "Η επιμονή στην εγκληματική πράξη της αναδημοσίευσης αυτών των επιθετικών καρικατούρων ενισχύει την ομιλία μίσους και προκαλεί το συναίσθημα των πιστών".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ