Κόσμος

Ο Μακρόν αιφνιδιάζει τον Ερντογάν: Ετοιμάζει επίσκεψη-''αστραπή'' στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Στα ύψη είναι η κόντρα Γαλλίας-Τουρκίας, με τον Ε. Μακρόν να είναι στην ουσία ο μοναδικός Δυτικός ηγέτης που αντιστέκεται στις προκλήσεις Ερντογάν. 

Το Παρίσι παίρνει πλέον αποστάσεις από το ΝΑΤΟ και στην ουσία μόνο προσπαθεί να ανακόψει την Άγκυρα, η οποία έχει ''πλάτες'' από ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ. 

Εξάλλου δεν είναι τυχαίες οι γαλλικές κινήσεις ως προς την Ελλάδα. Το Παρίσι θέλει να δώσει στην Ελλάδα Rafale και Belharra, με αντάλλαγμα στρατιωτικές διευκολύνσεις στο Αιγαίο. 

Ο Μακρόν όμως δεν μένει μόνο σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, αλλά θέλει να σταματήσει τον Ερντογάν και στην Μ. Ανατολή. Σε πρώτη φάση η Γαλλία έδειξε ότι δεν επιθυμεί εμπλοκή των Τούρκων στο Λίβανο. 

Η επίσκεψη Μακρόν δεν ήταν μόνο συμβολική, αλλά και ουσιαστική στη Βηρυττό. Τώρα σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος πρόεδρος ετοιμάζει επίσκεψη-''αστραπή' στη Βαγδάτη και στο βόρειο Κουρδιστάν του Ιράκ την Τετάρτη. 

«Ο Μακρόν θα επισκεφθεί το Ιράκ σε δύο ημέρες, και την κουρδική περιοχή», ανέφερε ο αναλυτής Μάικλ Τάντσουμ τη Δευτέρα. 

Όλα αυτά, ενώ αναμένεται στην Α. Μεσόγειο το «κόσμημα» του γαλλικού στόλου, το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το επόμενο διάστημα.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλορένς Παρλί έχει δηλώσει πως, μετά την απολύμανση που έγινε, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού στο πλοίο, το Charles de Gaulle θα είναι έτοιμο σήμερα 1η Σεπτεμβρίου να αποπλεύσει για την επόμενη αποστολή του.

Μάλιστα είχε πει πως θα είναι και η ίδια παρούσα σήμερα, στον ναύσταθμο της Τουλόν, από όπου θα αναχωρήσει η «ναυαρχίδα» του γαλλικού στόλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε γαλλικά μέσα, «με φόντο τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις έρευνες τις Τουρκίας μέσα στις θαλάσσιες ζώνες κοντά στην Ελλάδα και την Κύπρο, μπορούμε να εικάσουμε πως το αεροναυτικός σχηματισμός γύρω από το Charles de Gaulle θα κατευθυνθεί προς εκείνη την περιοχή, όπως κάνει τακτικά εδώ και χρόνια». 

Το Charles de Gaulle έρχεται με πλήρες πολεμικό φορτίο το οποίο περιλαμβάνει πλήθος μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ, ιπτάμενα ραντάρ και στρατηγικό οπλισμό πυραύλων μέγιστης ακτίνας δράσης, αντι-υποβρυχιακό οπλοστάσιο καθώς και τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού, στόχευσης και ηλεκτρονικών παρεμβολών που έχει αναπτύξει η γαλλική πολεμική βιομηχανία με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχουν μέσα αντίμετρων στη διάθεση καμίας άλλης χώρας. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ