Την επιβολή κυρώσεων κατά αρκετών αξιωματούχων από τη Λευκορωσία αποφάσισε το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν κατ 'αρχήν συμφωνία ως προς την επιβολή κυρώσεων σε περίπου 20 αξιωματούχους από τη Λευκορωσία, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Τόμας Πέτριτσεκ την Παρασκευή.
«Αποφασίσαμε… κυρώσεις εναντίον ατόμων που εμπλέκονται στη χειραγώγηση της εκλογικής διαδικασίας και επίσης (άτομα που εμπλέκονται) σε βία κατά των ειρηνικών διαδηλωτών θα περιληφθούν στη λίστα. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε επίσημα τον κατάλογο, αλλά έχουμε μια γενική συμφωνία για το πώς θα διαρθρωθεί», δήλωσε ο Πέτριτς σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες.
Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που περιλαμβάνονται στη λίστα, ο Πέτριτσεκ ανέφερε ότι ήταν περίπου 20 άτομα, αλλά ότι ο κατάλογος ήταν ακόμα υπό διεργασία που θα πρέπει να ελεγχθεί από τους επίσημους μηχανισμούς πριν από την επιβολή κυρώσεων.
Αυστηρή στάση από τα βαλτικά κράτη για τη Λευκορωσία
Χθες στο Συμβούλιο η Λευκορωσία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία εμφανίστηκαν άκαμπτες απέναντι στο ζήτημα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το DPA, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία πιστεύουν ότι οι στοχευμένες κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων της Λευκορωσίας που κατηγορούνται για φερόμενες εκλογικές παραποιήσεις και βία κατά των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν την κατάσταση στο κράτος της Ανατολικής Ευρώπης.
Ταυτόχρονα, η Κύπρος άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να θέσει βέτο στις πιθανές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, εάν δεν υπάρξει αρκετή πίεση στην Τουρκία για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε ολόκληρη τη Λευκορωσία μετά τις προεδρικές εκλογές στις 9 Αυγούστου, όπου ο Λουκασένκο επανεκλέγη για έκτη θητεία.
Σύμφωνα με τις εκλογικές αρχές, ο Λουκασένκο συγκέντρωσε πάνω από το 80% των ψήφων, η αντιπολίτευση επιμένει ότι η Τιχανόβσκαγια ήταν η νικήτρια των εκλογών.