Ο τουρκικός δικηγορικός σύλλογος υπέβαλε ποινική καταγγελία εναντίον του Ισλαμικού περιοδικού Gercek Hayat για υποκίνηση μίσους και επειδή ζήτησε ένοπλη εξέγερση εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης, ανέφερε το RT News.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Άγκυρας ζήτησε από τους εισαγγελείς της κυβέρνησης να ερευνήσουν τον αρχισυντάκτη του περιοδικού, Κεμάλ Οζέρ, και τον αρθρογράφο Αμπντουραχμάν Ντιλιπάκ, ισχυριζόμενοι ότι η ριζοσπαστική εφημερίδα ζήτησε ισλαμικό χαλιφάτο.
Το περιοδικό Gercek Hayat, που ανήκει και διοικείται από την φιλοκυβερνητική ομάδα μέσων ενημέρωσης Yeni Safak, δημοσίευσε μια κόκκινη σημαία του χαλιφάτου από την Οθωμανική Αυτοκρατορία τη Δευτέρα που έγραφε: "Ελάτε μαζί για το χαλιφάτο. Εάν όχι τώρα, πότε; Εάν όχι εσείς, ποιος;"
Το RT News σημειώνει ότι το χαλιφάτο είναι ένα κράτος "αφιερωμένο στον σκοπό του Ισλάμ, που επιδιώκει να είναι μια ενοποιητική και υπερασπιστική δύναμη για όλους τους μουσουλμάνους. Η λέξη είχε λάβει αρκετή αρνητική προσοχή τα τελευταία χρόνια από την τρομοκρατική ομάδα Ισλαμικό Κράτος (πρώην ISIS) ) που διεκδίκησε τον τίτλο για τον εαυτό του. "
"Ιστορικά, υπήρχαν τέσσερα μεγάλα χαλιφάτα, το τελευταίο ήταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η σύγχρονη Τουρκία ιδρύθηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ στα ερείπια αυτού του τέταρτου χαλιφάτου ως σύγχρονη κοσμική δημοκρατία που είχε απομακρύνει τους ξεπερασμένους θεσμούς του προκατόχου του", δήλωσε το RT.
Το Gercek Hayat έχει λίγο περισσότερους από 10.000 αναγνώστες. Το εξώφυλλο του περιοδικού με την κόκκινη σημαία του χαλιφάτου ήταν αρκετό για τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δημοσιεύσει μια απάντηση:
"Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι ένα δημοκρατικό, κοσμικό και κοινωνικό κράτος που διέπεται από το κράτος δικαίου", ανέφερε ο Celik στο Twitter, επικαλούμενος το πρώτο άρθρο του τουρκικού συντάγματος. "Είναι λάθος να δημιουργούμε πολιτική πόλωση σχετικά με το πολιτικό καθεστώς της Τουρκίας. Η δημοκρατία μας είναι η κόρη των ματιών μας με όλες τις αποδόσεις της. Η ανθυγιεινή συζήτηση και πόλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από χθες σχετικά με το πολιτικό μας καθεστώς δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Τουρκίας."
Ο Οζέρ, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, είπε ότι οι επικριτές έχουν διαβάσει το άρθρο του: "Το περιοδικό μας απαιτεί από τις χώρες του Ισλάμ να ενωθούν, όπως η Ευρώπη έχει ενωθεί και ιδρύσει μια ένωση, όπως κι άλλοι έχουν κάνει κάτι παρόμοιο. Η έκκλησή μας δεν έχει καμία σχέση με καμία χώρα", είπε.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών δεν ήταν ενθουσιασμένοι για την πιθανή επιστροφή του χαλιφάτου.