S-400
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκία: Έρχεται η δεύτερη παρτίδα των S-400 - Τουρκικά UAV κατά Αρμενίας

Το Κρεμλίνο φαίνεται να ικανοποιεί κάθε αίτημα της Άγκυρας, ειδικά σε ό,τι αφορά του S-400, παρά τη σφοδρή σύγκρουση συμφερόντων των δύο χωρών σε πολλαπλά μέτωπα, με το πιο πρόσφατο να αποτελεί την κρίση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, όπου σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα ενεπλάκησαν και τουρκικά μη επανδρωμένα αεροχήματα. 

Οπλισμένα τουρκικά drones χρησιμοποιήθηκαν κατά του στρατού της Αρμενίας κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν πρόσφατα, σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα και αναφορές στο Telegram.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, Bayraktar TB2 χρησιμοποιήθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στην αρμενική επικράτεια.

"Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, τουρκικά TB2 Bayraktar εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Αρμενίας. Η ακριβής ημερομηνία και ώρα της χρήσης τουρκικών αεροσκαφών παραμένει άγνωστη. Ωστόσο, αναφέρεται ότι η στρατιωτική διοίκηση της Αρμενίας έδωσε μεγάλη προσοχή σε αυτό το ζήτημα, ειδικά στο πλαίσιο των απειλών της Τουρκίας να καταλάβει έδαφος της Αρμενίας", αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ.

"Κρίνοντας από το (οπτικό;) υλικό, ένα από τα θέματα της επιχειρησιακής συνάντησης στο Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ήταν η πιθανή χρήση των τουρκικών αεροσκαφών Bayraktar TB2 από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν".

Δεδομένου ότι οι πληροφορίες ήταν περιορισμένες, δεν είναι γνωστό εάν η Τουρκία ή το Αζερμπαϊτζάν χειρίστηκαν αυτά τα αεροσκάφη εναντίον του Αρμενικού στρατού, ωστόσο η χρήση τους θεωρείται γεγονός.

"Έγινε γνωστό ότι η Τουρκία είχε αναπτύξει τουλάχιστον έξι επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, πυροβολικό, στρατιωτικό, συστήματα αεροπορικής άμυνας, ακόμη και, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, μαχητές από τη Συρία, γεγονός που δείχνει ότι τα αεροσκάφη ίσως χρησιμοποιήθηκαν από τον τουρκικό στρατό, αν και προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει δηλώσεις ούτε από την Τουρκία ούτε από το Αζερμπαϊτζάν", πρόσθεσε το ρωσικό δημοσίευμα.

Τα υπουργεία άμυνας της Αρμενίας, της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν δεν έχουν σχολιάσει προς το παρόν αυτούς τους ισχυρισμούς, ωστόσο αναμένουμε εξελίξεις.

Έρχεται η 2η παρτίδα S-400 στην Τουρκία

Παρά λοιπόν την έντονη επιθετικότητα της Άγκυρας σε συμμάχους της Μόσχας, όπως η Αρμενία, η Συρία και η Λιβύη, η Ρωσία ετοιμάζεται να προμηθεύσει τη δεύτερη παρτίδα των συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 στην Τουρκία, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti την Τρίτη.

"Τώρα επεξεργαζόμαστε την πιθανή παράδοση του δεύτερου μέρους της παραγγελίας", δήλωσε ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ομίλου Rostec.

Την Τρίτη, ο Chemezov πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας μίλησε για την έγκαιρη προμήθεια των συστημάτων S-400 στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 2017, η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια στην Άγκυρα αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 σε μια προσπάθεια εμβάθυνσης των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και της Μόσχας.

Τη συμφωνία, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από το ΝΑΤΟ και τη Δύση για την ασυμβατότητα του συστήματος με το σύστημα της συμμαχίας. Η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να εγκαταλείψει τη συμφωνία, προτρέποντας την Τουρκία, σε αντάλλαγμα, να αγοράσει Patriot.

Η Τουρκία παρέλαβε την πρώτη παρτίδα S-400 τον Ιούλιο του περασμένου έτους, ωθώντας την Ουάσιγκτον να απομακρύνει την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35, στο οποίο η Άγκυρα ήταν κατασκευαστής και αγοραστής. Η Άγκυρα αντιμετωπίζει επίσης κυρώσεις στις ΗΠΑ.

Η Τουρκία δεν έχει ακόμη ενεργοποιήσει το σύστημα, αλλά ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπαχίμ Καλίν τον Μάιο είπε ότι η Άγκυρα σχεδίαζε να προχωρήσει σε σχέδια ενεργοποίησης παρά την μακρά καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...