Και ξαφνικά κρίση στις Τουρκικές ΕΔ. Γιατί το λέμε αυτό; Ο Ερντογάν συνηθίζει να ''παίρνει κεφάλια'' στρατηγών που έχουν αυξημένη δημοφιλία στον τουρκικό λαό.
Πριν λίγους μήνες το ίδιο έγινε και με τον Cihat Yaycı. Μιλάμε για τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Εκείνες τις ημέρες πολλά ειπώθηκαν.
Ο Ερντογάν εν μέσω κρίσης στον Καύκασο, σε Λιβύη, αλλά και σε Αιγαίο, ''αποκεφάλισε'' δύο σημαντικούς στρατηγούς. Μάλιστα τα συγκεκριμένα άτομα έπαιξαν και κομβικό ρόλο στο πραξικόπημα, καθώς στήριξαν και ενημέρωσαν τον Ερντογάν για την κινητικότητα που υπήρχε εκείνη την ημέρα.
Τι έγινε στο χθεσινό ΣΕΑ
Στην ιστοσελίδα του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας αναρτήθηκε ανακοίνωση σχετικά με την συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAS) η οποία πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020.
Όσον αφορά τις αποφάσεις που ελήφθησαν, αυτές αφορούσαν στις κρίσεις των Ανωτάτων Αξιωματικών οι οποίες φέτος πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα (συνήθως γίνονται το 1ο δεκαήμερο του Αυγούστου), ενώ η ανάληψη των καθηκόντων και οι αποστρατείες ολοκληρώνονται την 30 Αυγούστου εκάστου έτους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς από τους Αρχηγούς των Κλάδων των ΤΕΔ δεν αποστρατεύεται.
Σύμφωνα λοιπόν με τις αποφάσεις που ελήφθησαν:
- 17 Ανώτατοι Αξιωματικοί και από τους 3 Κλάδους προάγονται σε ανώτερο βαθμό
- 51 Ανώτεροι Αξιωματικοί βαθμού Συνταγματάρχη – Πλοιάρχου – Σμηνάρχου προάγονται
- 35 Ανώτατοι Αξιωματικοί (20 ΣΞ-5 ΠΝ-10 ΠΑ) παραμένουν στον ίδιο βαθμό για 1 έτος ακόμα
- 30 Ανώτατοι Αξιωματικοί (20 ΣΞ-4 ΠΝ – 6 ΠΑ) αποστρατεύονται την 30/8/2020
Ο αριθμός των Ανωτάτων Αξιωματικών (από τον βαθμό του Ταξιάρχου και πάνω) μετά από τις αποφάσεις του YAS θα αυξηθεί κατά 21 άτομα (από 226 σε 247).
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των αποστρατευθέντων είναι ο Αντιστράτηγος ZEKAI AKSAKALLI ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (BORDO BERELLI) του τουρκικού ΓΕΕΔ. Ο υπόψη Αξιωματικός μόνο τυχαίος δεν είναι. Ήταν επικεφαλής και στην ''Ασπίδα του Ευφράτη''.
Ο άλλος στρατηγός ήταν ο Metin Temel , ο οποίος ήταν Διοικητής στο κατεχόμενο Αφρίν.
Δεν δόθηκε καμία εξήγηση για την ΄''συνταξιοδότηση'', αλλά τα σενάρια ''φουντώνουν''. Στην Τουρκία έχουμε συχνά παραιτήσεις ή αποστρατεύσεις Αξιωματικών.
Πολλοί εξ'αυτών έχουν εντονές διαφωνίες με τον Ερντογάν, ενώ κάποιοι στο παρελθόν είχαν ομολογήσει ότι είχαν απορρίψει τις επιλογές του Τούρκου προέδρου, διότι έβλεπαν στρατηγικά λάθη.
Μήπως τώρα έλαβε χώρα κάτι αντίστοιχο; Μήπως ο Ερντογάν ετοιμάζει κάποια επιχείρηση στη σύγκρουση μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων; Ή μήπως έχει στα ''συρτάρια'' την δημιουργία τεράστιας πρόκλησης στο Αιγαίο;
Οι Τούρκοι Στρατηγοί ξέρουν πως μία σύγκρουση στο Αιγαίο δεν τους συμφέρει, καθώς το ΠΝ θα καταστήσει άχρηστες τις ΤΕΔ.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά από αυτή την απόφαση Ερντογάν είναι τεράστια.