Επίθεση στον Εμανουέλ Μακρόν και τη Γαλλία εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Ανάπτυξη και Δικαιοσύνη (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ.
Πιο συγκεκριμένα, ο Τσελίκ υπογράμμισε πως η Γαλλία θα πρέπει να «διορθώσει την πορεία της πριν αρχίσει να κάνει κήρυγμα στην Τουρκία».
Μάλιστα, συνέχισε στο ίδιο έντονο ύφος, τονίζοντας πως ο κ. Μακρόν κάνει λάθος με το να παρέχει στήριξη στην Δημοκρατία της Κύπρου όσον αφορά τις «παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο» προσπαθώντας να εμποδίσει «την νόμιμες δράσεις της Τουρκίας για την εξεύρεση ενεργειακών πηγών».
«Κάνει το ίδιο λάθος στην Ανατολική Μεσόγειο με εκείνο που έκανε στην Λιβύη» διεμήνυσε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο Τούρκος αξιωματούχος πρόσθεσε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «είπε επανειλημμένα την αλήθεια για την Συρία, τη Λιβύη, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο» στον Γάλλο ομόλογό του.
«Κάθε φορά αποδεικνύονταν πως ο πρόεδρος μας είχε δίκιο και ο κ. Μακρόν λάθος. Ο κ. Μακρόν που ζητά κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των δυνάμεων του Χαφτάρ, που είναι ένοχες και υπεύθυνες για τους μαζικούς τάφους στη Λιβύη» κατέληξε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Ανάπτυξη και Δικαιοσύνη (ΑΚΡ).
Τσαβούσογλου: Έχασε την ουδετερότητά της η Γαλλία
Αιχμηρή ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αφού είπε ότι η ευρωπαϊκή χώρα απώλεσε την ουδετερότητά της.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Anadolu, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε, την Πέμπτη (24/07), πως «η Γαλλία έχασε την ουδετερότητά της, αλλά και την ευκαιρία να συμβάλει στη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ακόμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να μεγιστοποιεί τον ρόλο της και να ακολουθεί διακριτικές, ορθολογικές πολιτικές».
Αφορμή για το ξέσπασμα αυτό φαίνεται να στάθηκε η ανάρτηση του γάλλου προέδρου, κατά την οποία, στέλνει σαφές μήνυμα αλληλεγγύης «προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους», η οποία μάλιστα είναι γραμμένη στα ελληνικά, μετά από τις πρώτες τοποθετήσεις κατά των τουρκικών παρεμβάσεων στην Α. Μεσόγειο.