Την στιγμή που σε τουρκικές πόλεις όπως το Ντιγιάρμπακιρ διαβάζουν σούρες κατάκτησης με αφορμή την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί για τις επόμενες βλέψεις Ερντογάν.
Αναλυτές εκτιμούν η επιλογή της 24 Ιουλίου - ημέρα της σύναψης της Συνθήκης της Λωζάνης το 1923, η οποία καθόρισε τα σύγχρονα σύνορα της Τουρκίας- κάθε άλλο παρά τυχαία είναι!
Η επέτειος της Συνθήκης της Λωζάνης θα προσθέσει ακόμη περισσότερο συμβολισμό σε αυτό που συμβαίνει.
Έχοντας καταστρέψει ένα τόσο σημαντικό μέρος της κληρονομιάς του Ατατούρκ όπως το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, ο Ερντογάν στέλνει ένα μήνυμα πως εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να ξεκινήσει μια αναθεώρηση άλλων θεμελίων της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αυτό μπορεί να είναι η κατάργηση του νόμου αριθ. 5816 "σχετικά με την προσβολή της μνήμης του Ατατούρκ", ή την καθιέρωση ποινικής ευθύνης για την μοιχεία ή ακόμη και τη νομιμοποίηση της πολυγαμίας (εκ των πραγμάτων, σε ορισμένους τομείς υπάρχει ήδη). Και οι γείτονες της Τουρκίας, όπως η χώρα μας, θα πρέπει να θυμούνται ότι, αν συμβεί κάτι, ο Ερντογάν μπορεί να αρχίσει να αναθεωρεί τις «άδικες» και «επιβαλλόμενες» διεθνείς συμφωνίες.
Το να καταστρατηγηθεί εντελώς η Συνθήκη της Λωζάνης ή η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η οποία περιορίζει τον έλεγχο της Τουρκίας στο Βόσπορο και τα Δαρδανέλια, είναι, αρκετά ακραίο ακόμη και για τον Ερντογάν. Αλλά ο Ερντογάν έχει ήδη αποδείξει τη στάση του απέναντι στη Συμφωνία της Λωζάνης όταν πριν από λίγους μήνες βράδυ οι Τούρκοι συνοριοφύλακες απλώς εκτόπισαν μέρος των οχυρώσεων στα σύνορα με την Ελλάδα για να επιτρέψουν στους πρόσφυγες να εισέλθουν στη ζώνη Σένγκεν.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία επαναδιαπραγματεύονται συμφωνίες που τερμάτισαν τον Ψυχρό Πόλεμο, όπως η Συνθήκη INF (1987) και η Συνθήκη για τους Ανοικτούς Ουρανούς (1992), η Τουρκία είναι έτοιμη να σκάψει βαθύτερα στην ιστορία. Είναι απίθανο να φτάσει σε μια πλήρη κατάγηση, αλλά η αναθεώρηση ή η παράβλεψη ορισμένων διατάξεων είναι αρκετά πιθανή. Η Δύση θα προβληματιστεί για το τι να κάνει με τον Ερντογάν, ενώ ο ίδιος ο “σουλτάνος” θα κερδίσει πολιτικούς πόντους και σε επίπεδο διαπραγματεύσεων για παραχωρήσεις. Η κατάσταση της Αγίας Σοφίας είναι ένα δοκιμαστικό κομμάτι σε αυτό το μονοπάτι.