Ματέο Σαλβίνι
Κόσμος

Υψηλοί τόνοι από τον Σαλβίνι για την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας

Η ιταλική συντηρητική παράταξη αντέδρασε με δηλώσεις σε υψηλούς τόνους στην απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.

Ο γραμματέας της Λέγκας και πρώην υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, έγραψε σχετικά στο Twitter: «Η Τουρκία, την οποία κάποιοι θα ήθελαν να εντάξουν στην Ευρώπη, μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Επιβεβαιώνεται ότι η προπέτεια ενός κάποιου Ισλάμ, είναι ασύμβατη με τις αξίες δημοκρατίας, ελευθερίας και ανοχής της Δύσης».

Παράλληλα, η επικεφαλής του υπερσυντηρητικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι, τόνισε μέσω Facebook:

«Ο Ερντογάν ολοκληρώνει την διαδικασία μετατροπής της κοσμικής Τουρκίας σε ισλαμικό σουλτανάτο μετατρέποντας (και πάλι) σε τζαμί το μουσείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Με την πράξη αυτή, που ο Ερντογάν θεωρεί ότι είναι μια επίδειξη δύναμης της ισλαμιστικής του ακρότητας, ο επίδοξος σουλτάνος, παραδέχεται απλώς ότι, εν έτει 2020, είναι ανάξιος να οικοδομήσει κάτι το οποίο να είναι σε θέση έστω και να προσεγγίσει το μεγαλείο της βασιλικής της Αγίας Σοφίας, η οποία οικοδομήθηκε πριν από περίπου 1.500 χρόνια από την χριστιανική Κωνσταντινούπολη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΞΑΛΛΟΥ

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, που συγκεντρώνει περίπου 350 χριστιανικές εκκλησίες, εξέφρασε σήμερα τη «θλίψη και την ανησυχία του» μετά την απόφαση των τουρκικών αρχών να μετατρέψουν την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.

Ο ασκών χρέη γενικού γραμματέα του Συμβουλίου, ο καθηγητής Γιόαν Σάουκα, αναφέρθηκε στο θέμα σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του οργανισμού, με έδρα τη Γενεύη.

Από το 1934, την ημερομηνία μετατροπής της σε μουσείο, η Αγία Σοφία «ήταν ένας τόπος δεκτικότητας, συνάντησης και έμπνευσης για τους ανθρώπους όλων των εθνών και όλων των θρησκειών», επισημαίνεται στην επιστολή προς τον Ερντογάν.

Ήταν μια απόδειξη της «προσήλωσης της Τουρκίας στην κοσμικότητα» και της «επιθυμίας της να αφήσει πίσω όλες τις συγκρούσεις του παρελθόντος».

Ο Γιόαν Σάουκα καταλογίζει στον Τούρκο πρόεδρο ότι «ανέτρεψε αυτή τη θετική ένδειξη δεκτικότητας της Τουρκίας μετατρέποντάς την σε ένδειξη αποκλεισμού και διχασμού».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...