Κόσμος

Πάει “άπατος” ο τουρισμός στην Τουρκία: Άνεργοι το 70% των εργαζόμενων του κλάδου

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κύριου κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας στην επαρχία της Αττάλειας, πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αττάλειας, Οσμάν Τσετίν Μπουντάκ, σχολίασε στο Sputnik την κρίσιμη κατάσταση στον τουριστικό τομέα στην Τουρκία, η οποία προέκυψε λόγω της επιδημίας του κορονοϊού και επιδεινώνεται από την καθυστέρηση της επανέναρξης των πτήσεων με χώρες που αποτελούν τουριστικές «δεξαμενές» για την Τουρκία, όπως η Γερμανία και η Βρετανία. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις χώρες που πήραν «πράσινο φως» για ανοιχτά σύνορα με την Ευρώπη, όπως επίσης και η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας για το 2019, ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών στη χώρα μετά τη Ρωσία, προέρχεται από τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ιράν. Έτσι, από τις πέντε πιο βασικές χώρες, οι τρεις είναι ευρωπαϊκές. Σύμφωνα με τον Μπουντάκ, εάν δεν γίνουν κάποιες αλλαγές στην τρέχουσα κατάσταση, η ανεργία στον τομέα του τουρισμού θα παραμένει στο επίπεδο του 70%, γεγονός που αποτελεί ένδειξη σοβαρής κρίσης.

«Το 2019, τα άμεσα κέρδη του τουριστικού τομέα ανήλθαν σε 34,5 δισεκατομμύρια δολάρια, φέτος ο στόχος ήταν 50 εκατομμύρια τουρίστες και 40 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά όλοι είδαμε πως λόγω της πανδημίας που ξέσπασε τον Μάρτιο, στον κόσμο, και στην Τουρκία, οι καθορισμένοι τουριστικοί στόχοι επιβραδύνθηκαν στο επίπεδο του 3%-5%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, φέτος αναμένεται εξαιρετικά περιορισμένη τουριστική ροή, που σημαίνει ότι η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία θα χάσει περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια» τονίζει ο βουλευτής.

Επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις που έγιναν πρόσφατα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κρατών για το άνοιγμα των συνόρων και την αναζωογόνηση της τουριστικής ροής δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο βουλευτής πρόσθεσε:

«Το γεγονός ότι τόσο οι εκπρόσωποι του τουριστικού τομέα όσο και οι Αρχές δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα εγκαίρως όταν ήταν πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν οι απώλειες, οδήγησε σε επιδείνωση της κρίσης. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του τομέα περίμεναν να ασκηθεί πίεση σε χώρες οι οποίες στέλνουν τουρίστες στην Τουρκία. Οι Αρχές, αφού δεν πέτυχαν κάτι μέσω της διπλωματικής οδού, τον Ιούλιο επέστρεψαν με άδεια χέρια από τις διαπραγματεύσεις με τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ειδικά με τη Γερμανία, για την οποία είχαν μεγάλες ελπίδες».

Ερωτηθείς σχετικά με το γιατί η Ευρώπη επιμένει να διατηρεί περιορισμούς στην εναέρια κυκλοφορία με την Τουρκία, ο Μπουντάκ εξήγησε:

«Η δομή Pan-European Partners (PANEP), η οποία αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (European Aviation Safety Agency (EASA), μέλους της οποίας είναι και η Τουρκία, παρέχει στους Ευρωπαίους τουρίστες και στις αεροπορικές εταιρείες δεδομένα σχετικά με το εάν τα αεροδρόμια της χώρας προορισμού είναι ασφαλή. Με τη σειρά τους, οι αεροπορικές εταιρείες αξιολογούν αυτά τα δεδομένα και, σύμφωνα με αυτά, οργανώνουν το πρόγραμμα των πτήσεών τους.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ασφάλεια του αεροδρομίου στην πόλη προορισμού αξιολογείται προσδιορίζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων της COVID-19 και οι πτήσεις προγραμματίζονται βάσει αυτού. Ωστόσο, η Τουρκία δεν παρέχει ακόμη δεδομένα σχετικά με τα κρούσματα της COVID-19 ανά επαρχία, αλλά μόνο συνολικά για τη χώρα, με αποτέλεσμα ο εν λόγω οργανισμός να μην μπορεί να αξιολογήσει ακριβώς το επίπεδο ασφάλειας των πτήσεων προς τουριστικούς προορισμούς στη χώρα».

Σύμφωνα με τον Μπουντάκ, εάν δεν πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την προσέλκυση ξένων τουριστών, περίπου το 70% του τουρισμού θα παραμείνει χωρίς δουλειά.

«Εάν θέλουμε να προσελκύσουμε ξένους τουρίστες και, ειδικά τους τουρίστες από την Ευρώπη, πρέπει να ακολουθούμε τους όρους και να δημοσιεύουμε τα στοιχεία σχετικά με τα κρούσματα ανά επαρχία. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι προφανές ότι η χώρα που παρείχε πιο διαφανή και προσβάσιμα δεδομένα θα λάβει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους τουρίστες, ο αριθμός των οποίων είναι ήδη μικρός.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο τουριστικός τομέας, ο οποίος παρέχει εργασία σε περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα, προς το παρόν δεν λειτουργεί για το 70%. Προφανώς, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, η κατάσταση δεν θα αλλάξει. Για περίπου οκτώ μήνες είναι άνεργοι οι εργαζόμενοι του τουρισμού στις παραθαλάσσιες περιοχές, όπως οι επαρχίες της Αττάλειας, των Μούγλων και του Αϊδινίου, καθώς και οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού, με αριθμό περίπου 700.000 άτομα. Εάν αυτό συνεχιστεί περαιτέρω, θα παραμείνουν άνεργοι μέχρι την επόμενη σεζόν» κατέληξε ο Μπουντάκ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

apache
Οπλικά συστήματα 0

Την έπιασε τρέμουλο την Άγκυρα! Μέσα στο 2025 θα παραλάβουμε το πρώτο τάγμα 19 αναβαθμισμένων ελικοπτέρων Apache AH-64E για Αιγαίο και Έβρο-Μετά ακολουθεί το επόμενο

Το τάγμα θα αποτελείται από 19 επιθετικά ελικόπτερα Apache και μετά την άφιξή του θα ακολουθήσει κάτι ακόμη καλύτερο...