Το μουσείο της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης έχει μια μοναδική ιστορία που δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί, δήλωσε Χριστιανός Τούρκος αναλυτής στο NBC με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο καθυστέρησε την απόφαση για το αν θα αποδεχθεί το αίτημα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει το μουσείο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
«Καταγράφει μια μοναδική ιστορία, γιατί να το σύρετε στην πολιτική;» Ο Ziya Meral, ανώτερος συνεργάτης του Royal United Services Institute με έδρα το Λονδίνο και μέλος της χριστιανικής κοινότητας της Τουρκίας, δήλωσε στο NBC news σε συνέντευξή του. "Αυτό προσθέτει πραγματικά κάτι;" Η χριστιανική κοινότητα της Τουρκίας σήμερα έχει περίπου 100.000 μέλη. Ο Meral είπε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και το να επιτρέπεται μόνο στους Μουσουλμάνους να προσεύχονται θα ήταν αποκλεισμός. Είπε ότι είναι το μείγμα του κτηρίου από τις χριστιανικές ρίζες του και την ισλαμική γραφή που έχει τόσο νόημα για αυτόν. «Όποτε πήγαινα στην Αγία Σοφία, πάντα ένιωθα σαν να μπήκα στην ιστορία ή σε μια κληρονομιά σε αυτήν τη γη με την οποία συσχετίστηκα», δήλωσε ο Meral στο NBC. «Αλλά μπαίνω επίσης σε ένα συνθετισμό πολιτισμού που κουβαλάω μέσα στο σώμα μου, στις συνήθειες της ζωής μου, στην κοσμοθεωρία μου, ότι κάπως αυτός ο ιερός χώρος τα φέρνει όλα μαζί».
Αντιθέτως ο Onur Erim, ένας μουσουλμάνος Τούρκος που είναι επικεφαλής μιας εταιρείας συμβούλων στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζει την επαναφορά των μουσουλμανικών προσευχών στην Αγία Σοφία και είπε ότι θα πάει να προσευχηθεί εκεί ο ίδιος. "Όταν κατακτάς κάποιο μέρος ... αυτό είναι, αποκτάς όλα τα δικαιώματα σε αυτό", δήλωσε ο Erim στο NBC.«Για μένα, το άνοιγμα του τζαμιού της Αγίας Σοφίας είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Πάει πέρα από το (κυβερνών) κόμμα AK, ξεπερνά τον Ερντογάν, υπερβαίνει οποιοδήποτε κόμμα στην Τουρκία ή κάθε είδους πολιτική άποψη ».
Αλλά ο Meral είπε «δεν υπάρχει τίποτα σε αυτό για τους Τούρκους προκειμένου να αποδείξουν τη δύναμη της χώρας τους, τη δύναμη της άμυνας τους, τον στρατό τους και τη θέση τους στην περιοχή».
Ο Berk Esen, από την πλευρά του, επίκουρος καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα, δήλωσε στο NBC ότι η συζήτηση αποσπά την προσοχή από πιο πιεστικές ανησυχίες για πολλούς Τούρκους, όπως η αύξηση της ανεργίας και η εξασθενημένη οικονομία κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Ο Έσεν ισχυρίστηκε ότι, ενώ η κίνηση θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στον Ερντογάν να βασιστεί στη λαϊκιστική, συντηρητική του εικόνα, δεν θα το βοθήσει να κερδίσει πολλούς ψηφοφόρους. Ο Ερντογάν «εμφανίζεται όλο και περισσότερο ως ηγέτης που δεν έρχεται σε επαφή με τη σύγχρονη εποχή, με σύγχρονα θέματα», δήλωσε ο Esen στο NBC