''Ξεσκεπάζεται'' πλέον ο ρόλος του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα του Jens Stoltenberg. Σύμφωνα με τουρκικά, γαλλικά και αραβικά ΜΜΕ, εδώ και μέρες έχουν βγει τα πρώτα στοιχεία από το πόρισμα της Συμμαχίας για το συμβάν ανάμεσα σε Γαλλία και Τουρκία.
Το παρασκήνιο
Στις 10 Ιουνίου τουρκικά πολεμικά πλοία φώτισαν τρεις φορές με τα ραντάρ τους τη γαλλική φρεγάτα Courbet στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως σημείωσε η Γαλλίδα υπουργός, η Courbet βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ για να ελέγξει αν ένα τουρκικό πλοίο, το Cirkin, μετέφερε παράνομα όπλα στη Λιβύη καθώς απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του, δεν προσδιόρισε την ταυτότητά του και δεν ανέφερε τον τελικό του προορισμό.
Οι πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα είναι άκρως σοκαριστικές, καθώς στο πόρισμα των 130 σελίδων, δεν γίνεται πουθενά αναφορά για την παρενόχληση που έλαβε χώρα κατά του γαλλικού πολεμικού από τους Τούρκους!
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ διέταξε αμέσως έρευνες για το περιστατικό όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ. Οι ειδικοί του ΝΑΤΟ επί τρεις εβδομάδες μελέτησαν τους ισχυρισμούς και των δύο πλευρών, δηλαδή της Γαλλίας και της Τουρκίας.
Η απόφαση του ΓΓ ήταν να μην ενοχληθεί καμία από τις δύο πλευρές και έτσι το τελικό συμπέρασμα είναι πως... δεν έλαβε χώρα κανένα περιστατικό.
Πριν λίγες ημέρες το Πενταπόσταγμα σας είχε αναφέρει πως τελικά η Τουρκία θα ''αθωωθεί'', καθώς υπήρχαν οι πληροφορίες πως το πόρισμα θα είναι υπέρ του Ερντογάν και τελικά δικαιωνόμαστε!
Αυτή η απόφαση του ΝΑΤΟ οδήγησε τον Μακρόν να δώσει την εντολή στο Γαλλικό ΠΝ για άμεση αποχώρησή του από τις κοινές νατοϊκές περιπολίες στα νερά της Μεσογείου.
Όπως φαίνεται ο Μακρόν είναι αποφασισμένος για όλα, καθώς το ΝΑΤΟ στηρίζει ξεκάθαρα τους Τούρκους και ''αδειάζει'' συνεχώς το Παρίσι!
Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο η συγκεκριμένη κίνηση δεν αποτελεί «κούφια» απειλή αλλά μία «μελετημένη κίνηση από τη γαλλική πλευρά που στόχο έχει να βγάλει από την ιδιότυπη ουδετερότητα το ΝΑΤO και τον κ. Στόλτενμπεργκ να ασκήσει παράλληλα πιέσεις στα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας προκειμένου να αντιδράσουν συνολικά στην «τουρκική προκλητικότητα στην Λιβύη».
Επί της ουσίας η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να δίνει αρχικά την εικόνα «υπαναχώρησης» προς την Τουρκία αλλά θέτει νέα σημαντικά προβλήματα στους κόλπους της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Και το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι το εξής. Τι θα συμβεί σε περίπτωση σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο;
Ποιά θα είναι η στάση του ΝΑΤΟ; Μήπως η Συμμαχία είναι τελικά ''εγκεφαλικά νεκρή'' και πρέπει άμεσα να προχωρήσουν όλα τα κράτη σε αναδιοργάνωση του ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να μένει εκτός;