Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, η Άγκυρα προσπαθεί να εφοδιάσει συνεχώς με όπλα τον στρατό της Τρίπολης σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ροή των γεγονότων, ενώ παράλληλα ετοιμάζει την δημιουργία 2 τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στην Λιβύη.
Η πρώτη θα είναι η ναυτική βάση στο λιμάνι της Μισράτα, μια πόλη που κατοικούν Τουκογενείς Λίβυοι και στην οποία θα υπάρχει μόνιμη παρουσία τουρκικών πλοίων και υποβρυχίων.
Η δεύτερη αφορά αεροπορική βάση στην AlWutya, όπου θα εδρεύουν τουρκικά μαχητικά F-16 και drone.
Περιττό να τονίσουμε ότι η Ελλάδα έχει μόνο να χάσει από την παρουσία των Τούρκων στην Λιβύη, μιας και σε συνδυασμό με την τουρκική ναυτική βάση στην Αλβανία, η Άγκυρα επιχειρεί να περικυκλώσει την χώρα μας.
Η απάντηση της Αιγύπτου στις τουρκικές προθέσεις, αποκαλύφθηκε από μια ομάδα φωτογράφων, οι οποίοι ανακάλυψαν τις εντατικές εργασίες των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων για την δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής βάσης με την επωνυμία ναυτική βάση «Jerjoub» κοντά στα σύνορα της Λιβύης, αναφέρουν ξένα ΜΜΕ επικαλούμενα αρκετές αιγυπτιακές πηγές.
Ο Αιγύπτιος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Mohamed Al-Kinani, δήλωσε στο RT Arabic ότι αυτή η βάση θα αποτελέσει κομβικό σημείο για υλικοτεχνική υποστήριξη προς τις αιγυπτιακές δυνάμεις στην Μεσόγειο θάλασσα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τις απειλές που υπάρχουν σήμερα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Αιγύπτου, την προστασία και διασφάλιση των παγκόσμιων ναυτιλιακών γραμμών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον ρόλο της Αιγύπτου στην Ανατολική και νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Ο Αιγύπτιος εμπειρογνώμονας τόνισε ότι αυτή η βάση θα χρησιμεύσει για την διενέργεια «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων κατά των τρομοκρατών, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να διεισδύσουν στις παράκτιες περιοχές της Αιγύπτου, ενώ θα καταπολεμά το λαθρεμπόριο όπλων και την παράνομη μετανάστευση».
Ο ίδιος τόνισε ότι η Αίγυπτος επικεντρώνεται και στην κατασκευή και μιας άλλης βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα αυτήν την φορά, με την επωνυμία «Ras Banas», στο πλαίσιο της ναυτικής αεροπορικής βάσης «Bernice», η οποία θα αποτελεί το επίκεντρο των αιγυπτιακών δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα από την αρχή του καναλιού του Σουέζ έως το στενό Bab al-Mandab.
Σημείωσε δε ότι και αυτή θα είναι μια σημαντικά στρατηγική βάση, διότι βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Αιγύπτου, στην περιοχή ανάμεσα σε Halayeb και Shalateen, επισημαίνοντας ότι θα «επιβεβαιώνει την ολοκληρωτική αιγυπτιακή κυριαρχία έναντι του Halayeb και του Shalateen».
Ο Al-Kinani είπε ότι αυτή η βάση θα προστατεύσει πλήρως τον αιγυπτιακό νότο από οποιαδήποτε απειλή, ενώ επιπλέον τόνισε ότι διαφέρει από τη χερσαία βάση του Muhammed Naguib.
Τουρκία και Αίγυπτος αναδεικνύονται σε κορυφαίες δυνάμεις στην Α.Μεσόγειο με αλληλοσυγκρουόμενα όμως συμφέροντα, τα οποία κάποια στιγμή μπορεί να προκαλέσουν πιθανότατα κάτι πιο σοβαρό.
Ο λόγος αφορά την διείσδυση από το 2013 δεκάδων Τούρκων πρακτόρων της ΜΙΤ στο αιγυπτιακό παρακλάδι της Μουσουλμανικής αδελφότητας, με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος του προέδρου Αλ Σίσι.
Όσο υπάρχει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στην εξουσία τόσο θα αυξάνει η ένταση στην Α.Μεσόγειο ενώ οι Τούρκοι συνεχίζουν να ονειρεύονται Οθωμανικά μεγαλεία τα οποία όμως πέρασαν και δεν πρόκειται ποτέ να επανέλθουν.