Ο Τραμπ μάλλον είναι έτοιμος να υποστηρίξει ξανά την Τουρκία, αυτή τη φορά στο κρίσιμο - για ολόκληρο τη Μεσόγειο - ζήτημα της λιβυκής κρίσης. Οι "γρίφοι" του Ερντογάν μετά τη συνομιλία με τον Τραμπ προκαλούν πολλά ερωτηματικά, ενώ το μόνο σίγουρο είναι πως τις επόμενες μέρες θα έχουμε σοβαρές εξελίξεις.
Οι ΗΠΑ προς το παρόν διατηρούν μια ουδέτερη στάση στη Λιβύη, πραγματοποιώντας τις τυπικές δηλώσεις για κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ξένων δυνάμεων. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος, γνωστός για τη... συμπάθειά του στον Τούρκο ομόλογό του, φέρεται να είναι έτοιμος για πιο άμεση επέμβαση των ΗΠΑ στη βορειοαφρικανική χώρα.
Με την Τουρκία να προσπαθεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη Λιβύη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε με νέες δηλώσεις εκτιμώντας πως ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ «θα βγει από την εξίσωση εξουσίας στη Λιβύη» και τονίζοντας πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν. Ενδεικτική μάλιστα είναι η αποστολή νέου φορτηγού πλοίου με όπλα από την Άγκυρα προς τον Σάρατζ.
«Οι νίκες που επιτεύχθηκαν από τη νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης έχουν κάνει τον Χαφτάρ τρελό» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TRT, ενώ ανέφερε πως η κατάσταση στη Λιβύη ήταν στην κορυφή των ζητημάτων που συζητήθηκαν με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για νέα εποχή στη Λιβύη. «Μετά τη συνομιλία μας με τον Τραμπ, μπορεί να υπάρξει μια νέα εποχή στη Λιβύη. Συμφωνήσαμε σε ορισμένα ζητήματα. Θα τα συζητήσω και με τον Πούτιν» δήλωσε περιχαρής ο Ερντογάν.
Η ανακοίνωση αυτή -όπως ήταν φυσικό- προκάλεσε αμέσως αίσθηση και την περιέργεια πολλών για το τί ακριβώς συζητήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών και μήπως αυτό σημαίνει άνοιγμα περισσότερο των «πλοκαμιών» της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση, λεπτομέρειες αναμένεται να διασαφηνιστούν τις επόμενες ημέρες.
Νέο φορτηγό πλοίο με όπλα στέλνει η Άγκυρα στην Τρίπολη
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες ώρες σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό και οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος» παρακολουθείται στενά η πορεία ενός φορτηγού πλοίου με σημαία Τανζανίας το οποίο μεταφέρει οπλισμό προς τη Λιβύη συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να εγκαταλείψει ή να περιορίσει τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχει στην κυβέρνηση του Φαγέζ αλ – Σάρατζ στην Τρίπολη – μία συνδρομή που επέτρεψε στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) να αναστρέψει την πορεία του εμφυλίου πολέμου.
Η επιφυλακή του Πολεμικού Ναυτικού ξεκίνησε την Κυριακή 7 Ιουνίου όταν άρχισε ο πλους του σκάφους «Sirkin» με σημαία Τανζανίας από την Κωνσταντινούπολη. Το σκάφος κινήθηκε σε όλη τη διάρκεια της πορείας του μετά την έξοδο από τα Δαρδανέλλια σε διεθνή ύδατα. Ωστόσο, μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού το παρακολούθησε στενά και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το «Sirkin» βρισκόταν το μεσημέρι της Τρίτης 9 Ιουνίου νοτίως της γραμμής Κάσου – Καρπάθου – Κρήτης.
Λίγο αργότερα, το απόγευμα της Τρίτης, το «Sirkin» εξήλθε από περιοχές άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος και επρόκειτο να εισέλθει στην επιχειρησιακή περιοχή της επιχείρησης «IRINI» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με σκοπό την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών.
Είναι σαφές ότι θα πρόκειται για την πρώτη -και δύσκολη- δοκιμασία για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης στην οποία η Αθήνα αποδίδει μεγάλη σημασία. Να σημειωθεί ότι από τη στιγμή της εισόδου σε αυτή την περιοχή το εγγύτερο πλοίο της «IRINI» είναι η φρεγάτα «Σπέτσαι» – σε μία απόσταση περίπου 150 ναυτικών μιλιών.
Σημειώνεται πάντως, όπως ανέφεραν ενημερωμένες πηγές, ότι τα σκάφη της ευρωπαϊκής δύναμης δεν μπορούν (με βάση και την εντολή της) να παρέμβουν επί πλοίων τα οποία συνοδεύονται από πολεμικά σκάφη τρίτων χωρών – στοιχείο που αναμφίβολα δημιουργεί σοβαρή επιπλοκή στην αποτελεσματικότητα της επιχείρησης.