Του Μάνου Χατζηγιάννη
Πενία τέχνας κατεργάζεται έλεγε ο ποιητής Θεόκριτος τον 3ο π.Χ. Αιώνα. Στην πολύπαθη Υεμένη η ρήση αυτή έγινε πράξη από ένα μικρό αγόρι και αυτομάτως ξύπνησε έστω και προσωρινά από τον λήθαργο της απάθειας την άσπλαχνη οικουμένη.
Η ιστορία ενός παιδιού σε ένα καταυλισμό προσφύγων στην Υεμένη, το οποίο έφτιαξε ένα ζευγάρι γυαλιά από μια μεταλλική κρεμάστρα, ώστε να τα πουλήσει για να αγοράσει ρούχα για την οικογένειά του, ερέθισε τα αντανακλαστικά όχι μόνο των μέσων της Υεμένης αλλά και των διεθνών ανθρωπιστικών ομάδων.
Όταν ο φωτογράφος και σκηνοθέτης της Υεμένης, Abdullah Al-Jaradi, άκουσε για τη δημιουργικότητα του νεαρού, ανέλαβε ο ίδιος την υπόθεση και διοργάνωσε μια διαδικτυακή δημοπρασία για να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Οι προσπάθειές του αγκαλιάστηκαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Η νικήτρια προσφορά υποβλήθηκε από τον Ousama Al-Gosaibi, διευθύνοντα σύμβουλο του Σαουδαραβικού Έργου για την εκκαθάριση ναρκών ξηράς στην Υεμένη (Masam).
Υπενθυμίζεται πως η ευθύνη για το δράμα της Υεμένης βαραίνει τους Σαουδάραβες και τους συμμάχους τους και τους τοπικούς Σιίτες αντάρτες Χούτι.
«Τα έσοδα από τα γυαλιά, τα οποία ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια Ριάλ Υεμένης (10.000 $), θα διατεθούν για να αγοράσουν ρούχα όχι μόνο για το παιδί που έκανε τα γυαλιά, αλλά και για όλα τα παιδιά στον καταυλισμό προσφύγων», δήλωσε ο Αλ Γκοσάιμπι. «Αυτό έρχεται ως μέρος των σαουδαραβικών ανθρωπιστικών προσπαθειών στην Υεμένη.
Χθες το πρωί μάλιστα δημοσίευσε στο προφίλ του στο fb βίντεο με την αγορά των ρούχων!
“Η όλη ιδέα ξεκίνησε με έναν διαγωνισμό που ξεκίνησε ένας δημοσιογράφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έδειξε τα γυαλιά και έφτασαν να πωλούνται για 2 εκατομμύρια Ριάλια Υεμένης. Αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπούσε στην προώθηση των ανθρωπιστικών προσπαθειών και υποστήριξης, στην κάλυψη των αναγκών και στην ανάδειξη των προβλημάτων του λαού της Υεμένης καθώς πλησιάζει το Eid, ιδίως για τα παιδιά” αναφέρθηκε.
Υπενθυμίζεται πως η ούτως ή άλλως τραγική κατάσταση που έχει φέρει η σύγκρουση στην Υεμένη έγινε ακόμη χειρότερη με αφορμή τον κορονοϊό αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδίκασε σε θάνατο την Υεμένη κόβοντας 80% της ανθρωπιστικής βοήθειας!!
Ανθρω-ποιά;
Μια ομάδα με την ονομασία Masam, ένα έργο που ξεκίνησε από το King Salman Humanitarian Aid and Relief Center (KSRelief) τον Ιούνιο του 2018, ερεύνησε τη δημοπρασία για να διασφαλίσει ότι ήταν γνήσια και νόμιμη πριν υποβάλει τη νικηφόρα προσφορά, εξήγησε ο δημοσιογράφος Al-Jaradi ο οποίος ζήτησε οι εκπρόσωποι της MASAM να τεκμηριώσουν τη διανομή βοήθειας και ρούχων στα παιδιά και να βεβαιωθούν ότι τα χρήματα δαπανώνται σωστά. Οι εργασίες σε αυτό είναι τώρα σε εξέλιξη.
Το Masam είναι ένα φιλανθρωπικό έργο που αποτελεί μέρος των ανθρωπιστικών προσπαθειών που καταβάλλει το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για να βοηθήσει τον λαό της Υεμένης να ξαναχτίσουν τη ζωή τους χωρίς την τρομοκρατία και την καταπίεση των Χούτι.
Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα πως είναι μέσο προπαγάνδας υπερ της Σαουδικής Αραβίας!
«Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών σχεδίων που εφαρμόζει η Σαουδική Αραβία μαζί με τα σχέδια βοήθειας στην Υεμένη», δήλωσε ο Αλ Γκοσάιμπι. Μιλάμε βέβαια για την ίδια Σαουδική Αραβία η οποία έφερε την Υεμένη σε αυτήν την κατάσταση!
“Για όλα φταίνει οι Χούτι”...
Η κατάσταση στην Υεμένη παραμένει πολύ δύσκολη, σύμφωνα με τον Al-Gosaibi. Αφού εργάστηκε εκεί για σχεδόν δυόμισι χρόνια, είπε ότι μπορεί να δει τη δυστυχία στα μάτια των προσφύγων ως αποτέλεσμα των ενεργειών των Χούτι, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης ναρκών ξηράς.
Ο οργανσιμός Masam, σύμφωνα με τον ίδιο, βοήθησε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες να επιστρέψουν στα χωριά τους στη δυτική ακτή της Υεμένης μετά την εκκαθάριση της περιοχής των ναρκών. Άλλοι, ωστόσο, δεν μπορούν ακόμη να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
«Ο αριθμός των προσφύγων στο Marib, που ήταν η ασφαλέστερη περιοχή στην Υεμένη, έφτασε τα 2 εκατομμύρια άτομα», δήλωσε ο Al-Gosaibi. «Βοηθήσαμε να καθαρίσουμε τις νάρκες ξηράς από ορισμένα εδάφη της, στις οποίες χτίστηκαν τα στρατόπεδα προσφύγων. Εκκαθαρίσαμε επίσης χωριά, οπωρώνες και γεωργικές εκτάσεις. Αυτό επέτρεψε σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. "