Του Άγγελου Ρούσσου
Χθες γράφαμε σχετικά με την “είδηση” για στοχοποίηση του Οικουμενικού Πατριάρχη από το περιβάλλον Ερντογάν μετά από περίεργο δημοσίευμα και εξηγήσαμε και τους λόγους που διαχέονται τέτοιες...πληροφορίες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πάντως πως δεν είναι μόνο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος μπήκε στο στόχαστρο του τουρκικού καθεστώτος, αλλά ένας πρώην Πάπας και ένας ραβίνος και μια ομάδα Αρμενίων και πολιτικοί όπως η Χίλαρι Κλίντον, και όλοι κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τον «τρομοκράτη» Fethullah Gülen
Η κατηγορία δημοσιεύεται σε περιοδικό που βρίσκεται κοντά στον Πρόεδρο Ερντογάν. Ο πάπας John Paul II, ο πρώην Αρμένιος πατριάρχης της Τουρκίας Snork Kaloustian, η Χίλαρι Κλίντον και ορισμένοι ήδη αποθανόντες Τούρκοι πολιτικοί κατηγορούνται επίσης. Όπως αναφέραμε και χθες το Φανάρι στην απάντησή του επισημαίνει ότι τέτοιες αναφορές "θα μπορούσαν να προκαλέσουν επικίνδυνες πράξεις ρατσισμού και μισαλλοδοξίας". Αντίδραση είχαμε όμως και από την εβραϊκή κοινότητα με την φράση: "Αβάσιμες κατηγορίες σε μια δημοσίευση μίσους".
Στο επίμαχο άρθρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο επικεφαλής ραβίνος της Κωνσταντινούπολης, Isahak Kahleva και μερικά μέλη της αρμενικής κοινότητας περιγράφονται ως συνεργάτες του κινήματος Fethullah Gülen, του ιμάμη που εξορίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1999, επειδή αντιτάχθηκε στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η κατηγορία περιέχεται σε ειδική έκδοση 176 σελίδων του τουρκικού ισλαμικού περιοδικού "Gerçek Hayat", το οποίο ανήκει στην συντακτική ομάδα της κυβερνητικής εφημερίδας "Yeni Safak", που ανήκει στην οικογένεια του γιου του Τούρκου προέδρου.
Στην ειδική έκδοση, με τίτλο "Fetus", η μακρά ιστορία του κινήματος του Fethullah Gülen, που ορίζεται ως "αρχιτρομοκράτης", επισημαίνονται οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και στοχοποιούνται οι ηγέτες τους που κατηγορούνται ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου 2016 εναντίον του Προέδρου Ερντογάν.
Εκτός από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Ραβίνο Isahak Kahleva, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β ', ο πρώην Αρμένιος Πατριάρχης της Τουρκίας Snork Kaloustian, καθώς και η Χίλαρι Κλίντον και ήδη πεθαμένοι Τούρκοι πολιτικοί όπως ο Ismet Inonu, ο Bulent Ecevit και ο Suleyman Demirel ονομάζονται επίσης.
Στην απάντησή του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δηλώνει ότι οι πληροφορίες που αναφέρονται στο περιοδικό, που στοχεύουν θρησκευτικούς ηγέτες και μέλη μειονοτήτων, "είναι εντελώς ψευδείς και προκατειλημμένες." "Η δημοσίευση αυτών των ισχυρισμών” - συνεχίζει το πατριαρχικό ανακοινωθέν - “προκαλεί αγωνία στους Χριστιανούς, τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους και είναι ιδιαίτερα σοβαρή και ανεύθυνη, επειδή υπονομεύουν την ενότητα του λαού μας".
Η τουρκική εβραϊκή κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη παρενέβη επίσης με μια δημοσίευση στο λογαριασμό της στο Twitter, αναφέροντας: "Καταδικάζουμε τις διακρίσεις και την πρόκληση που προκαλούνται από αυτές τις δημοσιεύσεις, με αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του επικεφαλής ραβίνου μας. Αυτές οι δημοσιεύσεις μίσους βλάπτουν την Τουρκία. Από την πλευρά μας, ελπίζουμε για άμεση αποκατάσταση της αλήθειας ενάντια σε αυτές τις δημοσιεύσεις μίσους - μέσω σωστών πληροφοριών και νομικών μέσων - καθώς επηρεάζουν την Τουρκία μας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέρος. "
Παραπληροφόρηση και εκστρατείες σπίλωσης έχουν συμβεί πολύ συχνά στην ιστορία της Τουρκίας. Σύμφωνα όμως με τον Μιχαήλ Βασιλειάδη, διευθυντή της δεύτερης αρχαιότερης εφημερίδας της Τουρκίας, της «Απογευματινής», αναδύεται ένα νέο γεγονός: για πρώτη φορά, οι μη μουσουλμανικές μειονότητες έχουν εκφραστεί και διαμαρτύρονται ανοιχτά, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα αποδεχθούν τέτοιες καταχρήσεις όπως στο παρελθόν