Η Κίνα δεν είναι ένα δημοκρατικό κράτος
Οι δυτικές κοινωνίες χρησιμοποιούν την Κίνα ως χώρα φθηνής παραγωγής και κατανάλωσης.
Όμως η Κίνα έχει καθεστώς.
Συχνά θεωρούμε ότι ακόμη και οι πιο σκληροί ηγέτες έχουν κάποια επίπεδα ανθρωπισμού αλλά οι ενέργειες του ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping μας αναγκάζουν να ξανασκεφτούμε αυτήν την υπόθεση.
Όπως γράφει το bankingnews.gr, αν και έξαρση του κορωνοιού που είναι τώρα γνωστή ως SARS-CoV-2 δεν μπορεί να αποδοθεί στην Κίνα με την έννοια της σκοπιμότητας, όχι δημιούργησε ένα ιό σαν βιολογικό όπλο για να μολύνει τον κόσμο, όχι τέτοιο σενάριο δεν υπάρχει.
Ωστόσο το αυταρχικό σύστημα της Κίνας επέτρεψε να γίνει το κατά λάθος ένα μεγάλο λάθος.
Σε κάποιο σημείο της εξελισσόμενης επιδημίας το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έμαθε για τον κορωνοιό και αποφάσισε να κρύψει την ύπαρξή του, ελπίζοντας ότι θα φύγει.
Οι αναφορές στο South China Morning Post του Χονγκ Κονγκ και το Caixin της ηπειρωτικής Κίνας δείχνουν ότι οι πληροφορίες που δημοσιοποίησαν στις αρχές της κρίσης το έκαναν μόνο λόγω του θάρρους των μεμονωμένων Κινέζων απέναντι στην κυβερνητική καταστολή.
Οι άνθρωποι στο Wuhan, ωστόσο, άρχισαν να γίνονται να κατανοούν και να φοβούνται έως το τέλος Δεκεμβρίου 2019, αναγκάζοντας την κυβέρνησή της Κίνας να πει κάτι.
Οι αρχές έδωσαν την εντύπωση μιας ασθένειας που είναι ήδη υπό περιορισμό. Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό ήταν εντελώς ψευδές, πιθανότατα το Κομμουνιστικό Κόμμα έδρασε περισσότερο για να αποτρέψει την πολιτική αναταραχή παρά να προστατεύσει τους ανθρώπους.
Ο δήμαρχος του Wuhan αποκάλυψε ότι η κεντρική κυβέρνηση τον εμπόδισε να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με την επιδημία έως τις 20 Ιανουαρίου 2020.
Λαμβάνοντας υπόψη τις πρώτες δημόσιες ανακοινώσεις που κυκλοφόρησαν από το Wuhan την 1η Ιανουαρίου, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο Xi είχε την αίσθηση του κινδύνου πριν από τις αρχές Ιανουαρίου 2020.
Σαφώς, η υποβάθμιση της ασθένειας δεν λειτούργησε και ήρθε η ώρα για το Κόμμα να πάρει τον κορωνοιό σοβαρά.
Αλλά πόσο σοβαρά;
Να παρέχει πλήρη συνεργασία στη διεθνή κοινότητα;
Θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ο κορωνοιός θα μπορούσε να πλήξει την διεθνή εικόνα της Κίνας;
Πέρα από αυτά, υπήρχε και μια πιο σκοτεινή διάσταση:
Θα μπορούσε να συνεργαστεί η Κίνα με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες που ήταν σε κάποιας μορφής σύγκρουση λόγω του εμπορικού πολέμου;
Γιατί η Κίνα πρέπει να υποστεί τις επιπτώσεις μιας πανδημίας, ενώ οι άλλοι να παρέμειναν ασφαλείς;
Ένα τέτοιο ερώτημα είναι φυσικά ασυμβίβαστο με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο Xi Jinping υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα εθνοκάθαρσης στον σημερινό κόσμο.
Έχει περιορίσει τις ελευθερίες στην Κίνα σοβαρά και είναι ο πατέρας του κράτους που εποπτεύει τα πάντα.
Τα συνεχή εξοπλιστικά στρατιωτικά προγράμματα απειλούν τους γείτονες ενώ χρησιμοποιεί οικονομικά και άλλα ανατρεπτικά μέσα για να πλήξει την κυριαρχία των χωρών σε όλο τον κόσμο.
Αποτιμώντας την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) να επαναλαμβάνει και να επαινεί τη γραμμή του κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, πρέπει να ανησυχεί πολλούς.
Το να βλέπεις την Κίνα να πωλεί ελαττωματικά είδη πρώτης ανάγκης για την Υγεία και να ισχυρίζεται ότι είναι πρωτοπόρος στην ανθρωπιστική βοήθεια έχει εξοργίσει πολλούς.
Η Κίνα ακολούθησε πρακτικές παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια της κρίσης και υπαινίχθηκε ότι είναι πρωτοπόρος στην ανθρωπιστική βοήθεια με ιατρικό υλικό για τα σκουπίδια… πιθανότατα να έχει καταστρέψει τη φήμη της Κίνας για αρκετό καιρό.
Δεν έχει αποδειχθεί ότι ο Xi σκόπιμα αποφάσισε να αποκρύψει πληροφορίες προκειμένου να απειλήσει τους άλλους.
Όμως η έξαρση του κορωνοιού και ο παρανοϊκός ηγέτης της Κίνας θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει την πανδημία αλλά άφησαν τον πλανήτη απροστάτευτο.
Ο κινέζος Πρόεδρος Χι πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας καταλήγει το The Diplomat.