Κόσμος

Κορονοϊός: Την επιστροφή στην κανονικότητα προγραμματίζουν αρκετές χώρες

Σε σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού προχωρούν ευρωπαϊκές χώρες. Την αρχή έκαναν η Ισλανδία, η Δανία η Αυστρία, ενώ φαίνεται να ακολουθούν η Ιταλία και η Ισπανία. 

Συγκεκριμένα η Ισλανδία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα χαλαρώσουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα από 4 Μαΐου, αρχής γενομένης από τα λύκεια και τα πανεπιστήμια.

Τα λύκεια και τα πανεπιστήμια, που έχουν κλείσει εδώ και έναν μήνα, θα ξαναρχίσουν μαθήματα ενώ τα κομμωτήρια και τα μουσεία θα επαναλειτουργήσουν. Αν και θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση μεγάλων συναθροίσεων, ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούν κάθε φορά να συγκεντρώνονται όλοι μαζί θα αυξηθεί στους 50, από 20 που είναι σήμερα.

Κλειστοί θα παραμείνουν αθλητικοί χώροι και κινηματογράφοι

Αντιθέτως, πισίνες, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφοι, μπαρ και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά. Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η επιδημία έφτασε στην κορύφωσή της.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να μειώνεται, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα. Στην Ισλανδία έχουν καταγραφεί 1.720 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και οκτώ νεκροί.

Ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα για τρεις ακόμη εβδομάδες

Η πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επέμεινε ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα για τρεις ακόμη εβδομάδες. «Η αναστολή τους σήμερα θα ήταν σαν να εγκαταλείπαμε μια αναρρίχηση στο βουνό στην τελευταία πλαγιά», σχολίασε χαρακτηριστικά η Κάτριν Γιακομπσντότιρ. Οι αρχές εξήγησαν ότι η χαλάρωση των μέτρων θα γίνεται σταδιακά, κάθε τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Στο δρόμο της Ισλανδίας και η Δανία

Μετά την Ισλανδία και η κυβέρνηση της Δανίας θέλει να θέσει σε επαναλειτουργία την κοινωνία συντομότερα απ’ ότι αναμενόταν, καθώς ο αριθμός των νοσηλειών, που σχετίζονται με τον κορονοϊό, συνεχίζει να καταγράφει πτώση, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν.

«Ο αριθμός των νοσηλειών δεν έχει αυξηθεί, έχει μειωθεί. Και ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας καταγράφει επίσης πτώση» είπε η Φρεντέρικσεν, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησή της. Η πρόταση θα συζητηθεί με άλλα κόμματα του κοινοβουλίου αργότερα σήμερα, ανέφερε η πρωθυπουργός της Δανίας.

Αυστρία: Εφαρμογή πρώτου σταδίου χαλάρωσης μέτρων

Τέσσερις εβδομάδες πέρασαν από τότε που επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα στην Αυστρία και πλέον εφαρμόζεται το πρώτο στάδιο της χαλάρωσής τους. Συγκεκριμένα οι αρχές της χώρας δοκιμάζουν βαθμιαία μερική επιστροφή σε κάποια κανονικότητα, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

Όπως τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ, με την σταδιακή επανεκκίνηση του εμπορίου στην Αυστρία, ξεκινά η δεύτερη διαδρομή στον αγώνα κατά του νέου κορονοϊού, που αποτελεί την «αποφασιστική φάση», η οποία θα δείξει εάν το βαθμιαίο άνοιγμα της αγοράς μπορεί να συνεχιστεί.

Παράλληλα χαρακτήρισε «πολύ ενθαρρυντικές εξελίξεις» τα στοιχεία των προηγούμενων ημερών ως προς την πορεία της επιδημίας στη χώρα, επισημαίνοντας ότι ξεπεράστηκε καλά η πρώτη φάση της κρίσης. Ενώ, στις 12 Μαρτίου, όταν άρχισαν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, το ποσοστό ημερήσιας αύξησης των κρουσμάτων βρισκόταν στο 40% και πάνω, τώρα, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί τώρα στο 2-2,5%.

Υπό την προϋπόθεση ότι η επιφάνεια του χώρου των πελατών δεν υπερβαίνει τα 400 τετραγωνικά μέτρα, λειτουργούν: καταστήματα ρουχισμού, υποδημάτων, οπτικών ειδών, κινητής τηλεφωνίας, ενώ κλειστά θα εξακολουθήσουν να παραμένουν καταστήματα επίπλων, κουρεία και κομμωτήρια, όπως επίσης ξενοδοχεία και γαστρονομία.

Ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, ανοικτά από σήμερα είναι επιπλέον: συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων, πλυντήρια αυτοκινήτων, καταστήματα πώλησης οικοδομικών υλικών, ξυλείας, σιδήρου, ειδών κήπου και εμπορίας πολυτίμων μετάλλων.

Για την είσοδο σε οποιοδήποτε κατάστημα ισχύει από σήμερα η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, ή άλλου «προστατευτικού μέσου κατά μόλυνσης με σταγονίδια», όπως το κασκόλ, που υποχρεούται να φέρει μαζί του ο πελάτης, καθώς δεν υπάρχει πλέον η δωρεάν διάθεση μασκών, όπως αρχικά συνέβαινε στα σουπερμάρκετ.

Για την αποφυγή συνωστισμού, τα καταστήματα υποχρεούνται να φροντίζουν να μην βρίσκονται σε μία επιφάνεια κάτω των 20 τετραγωνικών μέτρων περισσότεροι του ενός πελάτη, καθένας από τους οποίους υποχρεωτικά πρέπει να χρησιμοποιεί «καροτσάκι» ώστε να τηρείται η απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου.

Σε καταστηματάρχες, οι οποίοι θα επιτρέπουν την είσοδο στα καταστήματά τους συγχρόνως σε πολλούς πελάτες, με αποτέλεσμα να υπάρχει συνωστισμός και να μην τηρείται η μεταξύ τους απόσταση ασφαλείας, θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα μέχρι και 3.600 ευρώ.

Υποχρεωτική είναι από σήμερα η χρήση μάσκας επίσης στα δημόσια μέσα μετακίνησης και στα ταξί - από το μέτρο εξαιρούνται παιδιά ηλικίας μέχρι έξι ετών, ενώ η τήρηση απόστασης ασφαλείας ενός μέτρου ισχύει σε όλες τις στάσεις δημόσιων μέσων μετακίνησης και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Ιταλία: Ανοίγουν βιβλιοπωλεία και καταστήματα παιδικών ρούχων

Από σήμερα Μεγάλη Τρίτη άνοιξαν τα βιβλιοπωλεία, τα χαρτοπωλεία και τα καταστήματα ρούχων. Παρ 'όλα αυτά, τα εργοστάσια - τα οποία αποτελούν βασικό μοχλό της ιταλικής οικονομίας - δεν επιτρέπεται ακόμη να επανεκκινήσουν τη γραμμή παραγωγής

Ισπανία: Σταδιακή άρση των μέτρων από τη Μεγάλη Δευτέρα

Από χθες Μεγάλη Δευτέρα, τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων επιχειρεί η Ισπανία, επιτρέποντας την έναρξη της λειτουργίας ορισμένων επιχειρήσεων.

Η μερική άρση του lockdown θα επιτρέψει την επαναλειτουργία κλάδων όπως ο κατασκευαστικός και ο βιομηχανικός, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υγειονομική κρίση όχι μόνο δεν έχει περάσει, αλλά είναι πιθανή η αναζωπύρωσή της. Μάλιστα την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σχολίασε πως μία χώρα σε lockdown είναι «μακριά από τη νίκη».

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ