Κατά τον κ. Τσιόδρα, τα σενάρια αυτά προβλέπουν έως και 40 εκατ. νεκρούς αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα σαν και αυτά που ελήφθησαν από τη χώρα μας. «Ακόμα και με ημίμετρα, περιορίζοντας δηλαδή τις μετακινήσεις κατά 40%, θα είχαν σωθεί περισσότερα από 8 εκατομμύρια ζωές διεθνώς».
Όπως συμπλήρωσε όλες οι χώρες υιοθετούν πλέον τα αυστηρά μέτρα αυτοπεριορισμού, ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο, που ας σημειωθεί ότι είχε χαράξει διαφορετική πολιτική για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού όταν είχαν εμφανισθεί τα πρώτα κρούσματα στη χώρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και κάτι άλλο που είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και έχει να κάνει με την Κίνα, η οποία έκλεισε σήμερα τα σύνορά της, φοβούμενη επανεισαγωγή της επιδημίας.
Η επίμαχη έρευνα
Ο κ. Τσιόδρας αναφερόταν σε εκτίμηση – έκθεση που εκπόνησε το Imperial College του Λονδίνου. Αν υποτεθεί ότι δεν θα εφαρμοζόταν κανένα απολύτως μέτρο σε όλον τον κόσμο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι νεκροί θα έφταναν τα 40,6 εκατομμύρια. Ο ιός θα πρόσβαλε 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού του πλανήτη (7,6 δισ.). Λαμβάνοντας στη συνέχεια υπόψη τους διάφορες μεταβλητές ανά περιοχή (γήρανση του πληθυσμού, εισόδημα, πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) προσομοίωσαν την αναμενόμενη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας αναλόγως με την ταχύτητα λήψης μέτρων, όπως τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, την απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και την εφαρμογή της «κοινωνικής αποστασιοποίησης». Εφόσον ληφθούν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας αρκετά νωρίς, η θνησιμότητα πέφτει στο 0,2 ανά 100.000 ανθρώπους την εβδομάδα. Με βάση το μοντέλο αυτό επομένως, ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως θα μπορούσε να φτάσει το 1,85 εκατομμύριο και τα κρούσματα τα 470 εκατομμύρια.
Αν τα μέτρα ληφθούν με καθυστέρηση και το ποσοστό θνησιμότητας φτάσει το 1,6 ανά 100.000 την εβδομάδα, τότε τα κρούσματα αυξάνονται στα 2,4 δισεκατομμύρια και οι νεκροί στα 10,45 εκατομμύρια.
Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι η μελέτη τους δεν δίνει σαφείς απαντήσεις για την πιθανή εξέλιξη της επιδημίας και τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα αναχαίτισης της εξάπλωσή της. Σε κάθε περίπτωση «την παρούσα στιγμή δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε με βεβαιότητα τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων για μια συγκεκριμένη χώρα, ούτε την ακριβή θνησιμότητα», υπογράμμισαν.