Για πρώτη φορά, ο Μπόρις Τζόνσον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να «γονατίσει» το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), όπως το ιταλικό εάν δεν τηρηθούν με ευλάβεια τα απαραίτητα μέτρα από τους πολίτες για τον κορωνοϊό.
Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα απευθυνόμενους στους συμπολίτες τους, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα μπορούσε να απαγορεύσει σε όλους τους Βρετανούς να βγουν από το σπίτι τους μέσα σε 24 ώρες αν δεν τηρήσουν την απολύτως κρίσιμη απόσταση των δύο μέτρων όταν κυκλοφορούν στους δρόμους.
Ο ένοικος του Λονδίνου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι θα έκλεινε τους ανοιχτούς χώρους και θα περιόριζε τις μετακινήσεις εάν οι πολίτες συνέχιζαν να ενεργούν απερίσκεπτα.
Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αντιγράψει μερικά από τα πιο ακραία μέτρα που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, όπως την Ιταλία και τη Γαλλία, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων:
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε πολύ τη φαντασία σας για να δείτε πως θα πρέπει να πορευτούμε».
Οι προειδοποιήσεις του έρχονται την ώρα που ο αριθμός των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 48 σε μόλις 24 ώρες- 281 νεκροί - με πάνω από 5.683 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Αυτοί που πέθαναν στην Αγγλία ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 102 ετών, ανέφεραν οι αρχές. Το νεαρότερο θύμα που κατέληξε το τελευταίο 24ωρο ήταν ένας 18χρονος από το Κόβεντρι με υποκείμενα νοσήματα.
Υπερφόρτωση του συστήματος υγείας φοβάται ο Τζόνσον
Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, προειδοποίησε πως σε δύο εβδομάδες το βρετανικό Eθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) ενδέχεται να «υπερφορτωθεί» από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως το ιταλικό σύστημα υγείας.
Περίπου το 12% των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καταλαμβάνεται από ασθενείς του Covid-19, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες.
Το μέγεθος της πρόκλησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας «NHS» αποκαλύπτει έκθεση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου και Έρευνας Εντατικής Θεραπείας. Αρχικά αναφέρεται ότι οι ασθενείς του κορωνοϊού που απαιτούν φροντίδα «ζωής ή θανάτου» διπλασιάζονται κάθε τρεις ημέρες .
«Δεν μπορούμε να ωραιοποιήσουμε με την απειλή», ανέφερε ο Τζόνσον προσθέτοντας πως οι αριθμοί είναι πολύ σκληροί και επιταχύνονται.
Στο μεταξύ, περίπου 1,5 εκατομμύρια Βρετανοί που συγκαταλέγονται στους πιο ευπαθείς πολίτες θα λάβουν αυτή την εβδομάδα επιστολές από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) με «ισχυρή σύσταση» να μην ξεμυτίσουν από το σπίτι έως και για 12 εβδομάδες, ώστε να προστατευθούν από κοινωνικές επαφές.
Ήδη προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους και οργανώσεις αρωγής καταρτίζουν σχέδιο για να διανομή τροφίμων στους ανθρώπους αυτούς.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ έχει δηλώσει ότι, εντός εβδομάδων θα γίνονται 25.000 διαγνωστικά τεστ την ημέρα, καλύπτοντας το προσωπικό του NHS. Όπως έχει επίσης αποκαλυφθεί, ταξί ναυλώνονται για να μεταφέρουν σε νοσοκομεία εξοπλισμό προσωπικής προστασίας.
Ο Χάνκοκ υποστήριξε επίσης ότι 500 γιατροί και τέσσερις χιλιάδες που έχουν συνταξιοδοτηθεί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να επιστρέψουν στα καθήκοντα τους.
Χθες το πρωί, μιλώντας στο «Sky News» ο Υφυπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ προειδοποίησε ότι αν οι πολίτες δεν τηρήσουν τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης, τότε «θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι επιλογές». Αναφερόταν στο ερώτημα περί απαγόρευσης κυκλοφορίας στη χώρα.
«Δεν πρόκειται για παιχνίδι», τόνισε ο ίδιος.
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ, η Ντάουνινγκ Στριτ έχει καταστρώσει σχέδιο σε περίπτωση που νοσήσει ο Μπόρις Τζόνσον.
Ο Ντομινίκ Ράαμπ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών και πρώτος τη τάξει υπουργός της κυβέρνησης Τζόνσον ορίστηκε ως «designated survivor», αυτός δηλαδή που θα αναλάβει χρέη πρωθυπουργού Βρετανίας, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός νοσήσει από τον κορωνοϊό.