Κόσμος

Η Αυστρία "οχυρώνει" τα σύνορα της - Αναπτύσσονται 2.500 στρατιώτες - ΥΠΑΜ: “Έχουμε ανοικτή γραμμή με τις ελληνικές δυνάμεις"

Ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα αποδεχθεί μέχρι 1.500 νέους από στρατόπεδα προσφύγων στην Ελλάδα, η γειτονική Αυστρία επιλέγει μια πολύ πιο σκληρή προσέγγιση μπροστά στην απειλή ενός νέου κύματος μετανάστευσης από την Τουρκία.

Η Αυστρία όχι μόνο αρνείται να δεχτεί μετανάστες αλλά θα είναι και η πρώτη χώρα στην Κεντρική Ευρώπη που λαμβάνει τέτοια δρακόντεια μέτρα για να ενισχύσει τα σύνορά της, αφού αποφάσισε να στείλει 2.500 στρατιώτες για να μην επιτρέψει τυχόν εισβολή από μετανάστες.

Τη νέα προσέγγιση επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις πολλών Αυστριακών πολιτικών. Για παράδειγμα, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς δήλωσε ότι η χώρα του προετοιμάζεται για ένα νέο κύμα μετανάστευσης, λέγοντας ότι φοβάται μια "καταιγίδα" ή μια επίθεση στα σύνορα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη εάν περάσουν τα τουρκοελληνικά σύνορα ή εάν έχουν την εντύπωση ότι θα μπορούν να περάσουν", δήλωσε ο Κουρτς στην αυστριακή κρατική τηλεόραση ORF.

Για τον Αυστριακό καγκελάριο, η σημερινή κατάσταση στα τουρκοελληνικά σύνορα είναι παρόμοια με αυτή της αρχής της μεταναστευτικής κρίσης το 2015, αλλά με μια διαφορά. "Σήμερα, τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας προστατεύονται", δήλωσε ο κ. Κουρτς.

Ωστόσο, και πολλοί άλλοι Αυστριακοί πολιτικοί φαίνονται επίσης να βρίσκονται σε παρόμοιο "πνεύμα".

"Δεν θα επιτρέψουμε την είσοδο μεταναστών. Μάθαμε από τα λάθη που έγιναν το 2015 ", δήλωσε η Klaudia Tanner (ÖVP), Αυστριακή Υπουργός Άμυνας σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.

Ταυτόχρονα η ίδια ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση στέλνει 2.500 στρατιώτες στα σύνορα, ως προληπτικό μέτρο για την προστασία των αυστριακών συνόρων, αριθμός που είναι τριπλάσιος του αριθμού των μελών των ενόπλων δυνάμεων που φυλάσσει τα σύνορα σήμερα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Karl Nehammer (ÖVP) επανέλαβε ότι σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Αυστρία δεν πρόκειται να δεχθεί παιδιά μετανάστες από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να είναι άρρωστοι ή ασυνόδευτοι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ηγεσία των Αυστριακών Χριστιανοδημοκρατών (ÖVP) συμφώνησε σε αυτό.

Αντίθετα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να βοηθήσει τους Έλληνες συνοριοφύλακες με πρόσθετες αυστριακές μονάδες για την προστασία της πρώτης γραμμής της Ευρώπης. "Δεν πρέπει να αποκαλυφθεί η ακριβής τακτική των συνοριοφυλάκων. Αλλά είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές", δήλωσε ο Nehammer.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών είναι πεπεισμένος ότι η άρνηση εισόδου προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και η οχύρωση των συνόρων δεν αντιβαίνουν σε καμία ανθρώπινη ή χριστιανική αρχή.

Όπως και άλλοι χριστιανοδημοκράτες στην κυβέρνηση, ο Nehammer υποστηρίζει ότι η Αυστρία ενεπλάκη επαρκώς στην παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες το 2015 και τώρα πρέπει να εμπλακούν και άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των μουσουλμανικών χωρών.

Πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η Αυστρία έλαβε περισσότερους μετανάστες από άλλες χώρες της ΕΕ. "Έχουμε ακόμα 30.000 ανέργους αιτούντες άσυλο μέχρι σήμερα", επεσήμανε ο Nehammer.

Παραδόξως, εκπρόσωποι του συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών στην αυστριακή κυβέρνηση, το Κόμμα των Πρασίνων, δεν σχολίασαν το ζήτημα της μετανάστευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλοί πολιτικοί επιστήμονες ανέμεναν λανθασμένα ότι η προσέγγιση της σημερινής κυβέρνηση της Αυστρίας για τους πρόσφυγες, θα ήταν το μεγαλύτερο "εμπόδιο" στη συνεργασία αυτών των πολιτικών κομμάτων, αλλά έκαναν λάθος.

Οι Πράσινοι δεν έκαναν σχεδόν καμία κριτική στους χριστιανοδημοκράτες του Κουρτς σχετικά με τη στάση τους στο μεταναστευτικό.

Εν τω μεταξύ στη Γερμανία, οι πολιτικοί του Κόμματος των Πράσινων δεν ζήτησαν απλώς τη χώρα να ανοίξει τα σύνορά της στους μετανάστες, αλλά πολλοί στο κόμμα δήλωσαν ότι η Γερμανία πρέπει να στείλει πλοία στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή για να μεταφέρουν τους μετανάστες κατευθείαν στην Ευρώπη.

«Αν η ΕΕ θέλει να παραμείνει αφοσιωμένη στην ευρωπαϊκή ιδέα, τότε χρειάζεται αλληλεγγύη. Οι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά πρέπει να εκκενωθούν.
Η Γερμανία πρέπει να προχωρήσει και να δεχτεί πρόσφυγες από τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα που είναι τα ελληνικά νησιά όπως η Λέσβος"
, είπε ο Michael Kellner στο Twitter.

Η Ευρώπη αρχίζει πλέον να κατανοεί βαθιά ότι υπάρχει λόγος που όλοι αυτοί οι μετανάστες δεν πηγαίνουν σε μουσουλμανικές χώρες και αυτό είναι το πιο σοβαρό για την ασφάλεια της ΕΕ στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ