Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Την Παρασκευή προσδιορίστηκε και το έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Ζάγκρεμπ, που λόγω κροατικής προεδρίας είχε προγραμματιστεί έτσι κι αλλιώς τακτικό συμβούλιο την προηγούμενη μέρα. Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από τις Βρυξέλλες, υπό την πίεση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ολόκληρος ο μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στις εξελίξεις.
Ως γνωστόν, αύριο, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι θα μεταβούν στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί θα συναντήσουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό και μετά θα έχουν μια εναέρια άποψη της κατάστασης στις Καστανιές και τα άλλα σημεία.
Στο μεταξύ, ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex Fabrice Leggeri συμφώνησε να ξεκινήσει μια ταχεία επέμβαση στα σύνορα για να βοηθήσει την Ελλάδα. Ομάδες RAPID, ταχείας επέμβασης, θα αποτελούνται από 1500 αξιωματικούς και εξοπλισμό από τα κράτη μέλη. Το προσωπικό αναμένεται να φτάσει σε πέντε μέρες και ο εξοπλισμός σε δέκα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η συνάντηση των πρέσβεων που προετοιμάζει το συμβούλιο των ΥΠΕΞ δεν έβγαλε αποτέλεσμα. Στην Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 27 κρατών μελών της ΕΕ δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε δήλωση της ΕΕ για την κατάσταση στη Συρία και την εμπλοκή της Τουρκίας, επειδή η Ελλάδα αρνήθηκε να υπάρξει οποιαδήποτε διατύπωση στήριξης προς την Τουρκία σε σχέση με τη Συρία.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι η λύση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό στα ελληνικά σύνορα σχετίζεται άμεσα με την κατάσταση στο Ιντλίμπ. «Αυτή τη φορά, η Τουρκία δεν ζητάει χρήματα αλλά πολιτική στήριξη για την θέση της στη Συρία. Οι υπόλοιπες χώρες αναρωτιούνται τι μπορεί να δεχθεί η Ελλάδα στο πλαίσιο αυτό, ώστε να αποσοβηθεί η κρίση. Θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις προκειμένου να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα», είπε στο ethnos.gr διπλωμάτης των Βρυξελλών.