«Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ με τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έλυσε μια διαμάχη δεκαετιών γύρω από την ονομασία, δημιούργησαν ένα έργο διπλωματικής δεξιοτεχνίας και συνέβαλαν καθοριστικά στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων» μετέφερε ο Ράινχαρντ Τζίνκαν, πρόεδρος της Οικονομικής Εταιρείας για τη Βεστφαλία-Λίπε (WWL), έναν από τους λόγους που ώθησε τη διεθνή κριτική επιτροπή να βραβεύσει με το φετινό Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
«Διπλωματική δεξιοτεχνία»
«Και οι δύο (πρώην πρωθυπουργοί), αλλά ιδιαίτερα ο Έλληνας, έθεσαν την πολιτική λογική πάνω από την προσωπική τους καριέρα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την παραμονή στα αξιώματα. Χωρίς τον Τσίπρα και τον Ζάεφ η διένεξη για τη ονομασία δεν θα είχε τελειώσει και η μακροχρόνια διαμάχη (για το όνομα) θα μπορούσε να συνεχίσει την αποσταθεροποίησης όλης της περιοχή των Βαλκανίων».
Το βραβείο θεσμοθετήθηκε το 1998 από την Εταιρεία Οικονομικής Εταιρείας για τη Βεστφαλία-Λίπε σε ανάμνηση τριών βασικών αρχών της Συμφωνίας Ειρήνης της Βεστφαλίας το 1648 που σφράγισε τον τέλος του Τριακονταετούς Πολέμου: τη θρησκευτική ειρήνη, τη ανεκτικότητα και το ομοσπονδιακό σύστημα. Με το βραβείο τιμούνται προσωπικότητες ή εκπρόσωποι κρατών, που έχουν αναδειχθεί σε πρότυπο για την Ευρώπη και τον κόσμο για το έργο τους υπέρ της ειρήνης.
Ανάμεσα σε όσους έχουν παραλάβει το βραβείο, που συνοδεύεται από 100.000 ευρώ, το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό γερμανικού βραβείου, είναι ο Χέλμουτ Κολ, ο Κόφι Ανάν, ο Χέλμουτ Σμιτ και ο Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ.
Το φετινό νεανικό βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας θα απονεμηθεί στο ίδρυμα Plant-for-the-Planet, που ιδρύθηκε το 2007 από τον τότε 9χρονο μαθητή Φέλιξ Φινκμπάινερ και τον πατέρα του και απευθύνεται σε όλα τα παιδιά και τους εφήβους.
Η ιδέα είναι να προτρέψει παιδιά και νέους σε πρωτοβουλίες αναδάσωσης για να αποκτήσουν συνείδηση γύρω από το θέματα προστασίας του κλίματος. Στο μεταξύ έχει παγιωθεί σε παγκόσμιο κίνημα με πάνω από 14 δις φυτεμένα δένδρα.
Münster summit με Τσίπρα και Ζάεφ
Η απονομή των βραβείων θα γίνει, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, στις 19 Σεπτεμβρίου στο Μίνστερ. Πριν την απονομή στις 18 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά θα συνεδριάσει το λεγόμενο Münster summit, Το Πανεπιστήμιο της Βεστφαλίας προγραμματίζει εκδηλώσεις με θέματα, τα οποία στηρίζουν τα ΗΕ.
Όπως δήλωσε ο πρύτανης Γιοχάνες Βέσελς, και οι δύο πλευρές που θα παραλάβουν τα βραβεία τους, ταιριάζουν με τους στόχους βιωσιμότητας του ΟΗΕ, με τους οποίους το πανεπιστήμιο ταυτίζεται.
Στο Münster summit εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ θα συμμετάσχει και η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.
Με την προσθήκη του διήμερου συνεδρίου το διεθνές βραβείο κερδίζει ακόμα περισσότερα σε κύρος και βαρύτητα στη χώρα. Να υπενθυμίσουμε ότι είναι το δεύτερο βραβείο Ειρήνης που παίρνουν Τσίπρας και Ζάεφ, το πρώτο ήταν στην περσινή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, όπου τους απονεμήθηκε το βραβείο Ewald von Kleist.