Αρχικά, θα ήθελα να τονίσω ότι μπορεί η Βρετανία να μην αποτελεί πλέον μέλος της Ε.Ε., όμως υπάρχει μια μεταβατική περίοδος μέχρι το τέλος του χρόνου, κατά την οποία θα παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς και τελωνειακής ένωσης, υπό τους όρους της μεταβατικής περιόδου.Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 τα πράγματα παραμένουν όπως τα ξέραμε. Δηλαδή, κάθε ευρωπαίος πολίτης χώρας εντός της συνθήκης Σέγκεν, θα μπορεί να εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο με απλή ταυτότητα ή διαβατήριο.
Το ενδιαφέρον της όλης υπόθεσης είναι ότι αυτή η μεταβατική περίοδος μπορεί να παραταθεί μία φορά για περίοδο ενός ή δύο ετών, εφόσον συμφωνήσουν σχετικά και οι δύο πλευρές πριν από την 1η Ιουλίου 2020! Κάτι πολύ πιθανό.Τι γίνεται όμως μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου; Σε αυτή τη περίπτωση το τοπίο είναι ακόμη θολό, όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι και αν συμβεί «η ελεύθερη μετακίνηση καθώς και η δυνατότητα εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα για τους Ευρωπαίους πολίτες, θα τελειώσει», τάδε έφη η Priti Patel, η Βρετανίδα Υπουργός Εσωτερικών. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη θεωρία και διάφορα αγγλικά δημοσιεύματα, για να ταξιδέψει κάποιος στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειάζεται ένα είδος Βίζας ή μάλλον καλύτερα μια «άδεια ταξιδιού», η οποία θα εκδίδεται ηλεκτρονικά και θα κοστίζει 7 λύρες. Η ιδέα αυτού του μοντέλου ανήκει στις Η.Π.Α, στις οποίες χρησιμοποιείται κάτι παρόμοιο τα τελευταία έτη. Η όλη κατάσταση πάντως δε θα επηρεάσει τις σχέσεις με την Ιρλανδία, καθώς από το 1923 οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας αλληλομετακινούνται χωρίς την ύπαρξη ταξιδιωτικής βίζας.
Συνοψίζοντας, δεν χρειάζεται πανικός αν έχετε προγραμματίσει κάποιο ταξίδι προς το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στο 2020, καθώς δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα. Το μόνο που μπορεί να επηρεαστεί είναι η ώρα αναμονής στα κισσέ κατά την είσοδο σας στη χώρα, αφού οι έλεγχοι θα γίνουν πιο αυστηροί.