Κοροναϊος
Κόσμος

Covid-19:Πιό ισχυρός και απο την τρομοκρατία - Γιατί ανησυχεί ο ΠΟΥ

Μπροστά στον «χειρότερο εχθρό» που μπορεί να φανταστεί η ανθρωπότητα και τη «μεγαλύτερη απειλή ακόμη και από την τρομοκρατία», όπως ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, νέος κοροναϊός απέκτησε όνομα: Covid-19. Αυτό που μένει, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, προκειμένου να μην επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια, είναι ο κόσμος «να ξυπνήσει» και να είναι όσο πιο επιθετικός γίνεται στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Οι κινεζικές αρχές εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο εφιάλτης του νέου κοροναϊού, ο οποίος έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή 1.113 ανθρώπων και αριθμεί συνολικά 44.653 επιβεβαιωμένα κρούσματα, θα έχει πάρει τέλος έως τον Απρίλιο.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ωστόσο, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, αν και τις πρώτες μέρες τις εμφάνισης του ιού προσπάθησε να κρατήσει χαμηλλούς τόνους, σήμερα δεν είναι καθόλου αισιόδοξος. «Για να είμαι ειλικρινής, ένας ιός είναι πιο ισχυρός στο να προκαλέσει πολιτική, κοινωνική και οικονομική αναταραχή απ’ ό,τι οποιαδήποτε τρομοκρατική επίθεση. Είναι ο χειρότερος εχθρός που μπορείτε να φανταστείτε», τόνισε χθες επισημαίνοντας ότι η επιστημονική κοινότητα απέχει τουλάχιστον 18 με 19 μήνες από την ανάπτυξη του εμβολίου.  

Κοροναϊος

 

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς δεν αναφέρθηκε μόνο στις προφανείς επιπτώσεις του Covid-19 για την υγεία. Εξ ου και ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες χρειάστηκαν περισσότερο από έναν μήνα για να καταλήξουν στο όνομα του νέου κοροναϊού. Έπρεπε να είναι απολύτως βέβαιοι ότι η ονομασία δεν θα παραπέμπει σε καμία χώρα ή τοποθεσία, σε κανένα ζώο ούτε ομάδα ανθρώπων.   

Σε πιο δεινή κατάσταση είναι ασφαλώς οι πιο φτωχές χώρες. Ειδικοί έχουν εκφράσει φόβους ότι οι υποδομές για την υγειονομική περίθαλψη στις χώρες αυτές θα μπορούσαν να καταρρεύσουν υπό το βάρος μιας επιδημίας, η οποία θα μπορούσε επίσης να βλάψει σοβαρά τις οικονομίες τους, να προκαλέσει μαζικές μετακινήσεις, αλλά και θανάτους από μη θανατηφόρους ιούς.

Για τους λόγους αυτούς - και όχι μόνο - ο ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση για συντονισμένη διεθνή ανταπόκριση ώστε να σταματήσει η εξάπλωση νέου κοροναϊού, ενώ κάλεσε τις πλουσιότερες χώρες να στηρίξουν εκείνες με ασθενέστερα συστήματα υγείας.

Οι περισσότερες χώρες ωστόσο κλείνουν τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες από την Κίνα, γεγονός που γιγαντώνει τις ανησυχίες ότι οι περιορισμοί αυτοί θα εμποδίσουν αφενός την ανταλλαγή δεδομένων δημόσιας υγείας και αφετέρου θα διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ο ΠΟΥ επιμένει ότι η εξάπλωση του νέου κοροναϊού ως έχει αυτή τη στιγμή συνιστά επιδημία και όχι πανδημία - η οποία υφίσταται όταν υπάρχει διαρκής εξάπλωση της νόσου σε πολλές χώρες. Ο κόσμος, υποστηρίζουν αρκετοί ειδικοί, παραμένει ανέτοιμος σε μία επικίνδυνη πανδημία, έστω και αν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφοορά τη διαφάνεια, την ανταλλαγή δεδομένων και τα ερευνητικά εργαλεία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF