Περίεργη κινητικότητα επικρατεί γύρω από το μεγάλο στρατηγικό εργαλείο της Τουρκίας απέναντι στις ΗΠΑ, το οποίο είναι η στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ, κοντά στα σύνορα της με τη Συρία.
Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η απώλεια τουλάχιστον 420 θέσεων εργασίας στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.
Στην επαρχία Αδάνα της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, η συγκεκριμένη βάση του ΝΑΤΟ αποτελεί το κομβικό σημείο μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον. Ωστόσο οι σχέσεις των δύο χωρών κλονίστηκαν μετά την τουρκική απόφαση για αγορά των S-400 από τη Ρωσία, στην οποία οι ΗΠΑ αντιτίθενται.
Η εταιρεία «Vectrus System Corporation», με έδρα το Κολοράντο, η οποία παρέχει καθημερινές υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας στη βάση, τερμάτισε τις συμβάσεις σχεδόν των μισών εργαζομένων στη βάση του Ιντσιρλίκ, τον Ιανουάριο.
«Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν ότι το προσωπικό μειώνεται επειδή η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να εγκαταλείψει τα εδάφη της Συρίας και της Τουρκίας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να αποσύρει τα στρατεύματά της, ενώ η εταιρεία εξασφαλίζει την απασχόληση των εργαζομένων με τις εξουσίες που της έχουν δοθεί από τις αμερικανικές αρχές» δηλώνει ο επικεφαλής της ένωσης των εργαζομένων στη Αδάνα, Ερντάλ Ακαλίν, σε συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει πριν λίγο καιρό.
Επανεξετάζει το Πεντάγωνο την επέκτασή του στη Μέση Ανατολή; Θέλει να φύγει από την Τουρκία;
Η κίνηση φαίνεται να ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική, καθώς οι ακυρωθείσες συμβάσεις αφορούσαν τη υλικοτεχνική υποστήριξη και όχι τη στρατιωτική αποστολή των ΗΠΑ. Ωστόσο φαίνεται ότι είναι δείγμα μιας υπαρκτής έντασης.
Η Τουρκία έχει διατυπώσει ρητά την πρόθεση για αναθεώρηση του status της βάσης Ιντσιρλίκ, εφόσον η Ουάσινγκτον προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.
Και όπως φαίνεται, παρά τις τουρκικές προειδοποιήσεις, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανέθεσε λίγο πριν το τέλος της προηγούμενης χρονιάς σε οκτώ τουρκικές εταιρείες, εργασίες κατασκευής στη βάση Ιντσιρλίκ. Το ποσό που πρόκειται να δαπανηθεί ανέρχεται σε 95.000.000 δολάρια για τις απαιτούμενες εργασίες.
Με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2024, δεν φαίνεται να σχεδιάζουν άμεση αποχώρηση οι ΗΠΑ. Το ερώτημα - κλειδί όμως, είναι τι σχεδιάζει η Τουρκία και ποια θα είναι η ενδεχόμενη αμερικανική αντίδραση.
Μεταφορά της βάσης στην Ελλάδα
Τον τελευταίο καιρό έχουν ακουστεί σενάρια για τη μεταφορά της βάσης στην Ελλάδα, αν οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας διαρραγούν βαθιά.
«Προσωπική μου γνώμη είναι ότι δύσκολα θα κλείσει αυτή η βάση για δύο λόγους: πρώτον γιατί αυτό θα ήταν ταυτόσημο με πολιτική ρήξη Τουρκίας - ΗΠΑ, δεύτερον γιατί αυτό θα σήμαινε αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.
«Καμία από τις δύο χώρες δεν τη συμφέρει να φτάσουν σε μία τέτοια ρήξη. Το ΝΑΤΟ δημιουργεί ένα επιπρόσθετο στοιχείο συγκόλλησης των δύο χωρών», αναφέρει στο Sputnik o πτέραρχος ε.α Ευάγγελος Γεωργούσης.
Ερωτηθείς σχετικά, σχολιάζει και το σενάριο να έρθει η ρήξη, να κλείσει η βάση και να μεταφερθεί στην Ελλάδα.
«Σε μία τέτοια περίπτωση ρήξης, οι Αμερικανοί θα εξέταζαν το σχέδιο μετεγκατάστασης. Στη χώρα που θα πήγαιναν θα έπρεπε να τους παρέχει δύο πράγματα, σταθερότητα προοπτικής και όχι υψηλό κόστος μετεγκατάστασης. Η Ελλάδα έχει αυτά τα στοιχεία, αλλά δεν ξέρω αν είναι υποψήφια. Οι χώρες του Κόλπου είναι πιο κοντά στα στρατηγικά ενδιαφέροντα των ΗΠΑ αλλά και πιο κοντά στις απειλές της περιοχής. Πρόκειται για κράτη που οι ΗΠΑ δεν έχουν καλές σχέσεις όπως είναι το Ιράν και ο Λίβανος».
Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις πάντως, οι μεγάλες επενδύσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αναμένεται να γίνουν στη βάση της Ιορδανίας.
Η ιστορία πάντως, δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν επέλεξαν ποτέ την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας και ότι όλες οι πρόσφατες αμερικανοτουρκικές εντάσεις είχαν αίσιο τέλος (σ.σ. όπως για παράδειγμα η υπόθεση του Πάστορα).
Άρα το ενδεχόμενο εγκατάστασης μιας βάσης από την Τουρκία στην Ελλάδα δεν φαίνεται τόσο ορατό.