Ένας εκ των μεγάλων προσωπικοτήτων της Ευρώπης που διαδραμάτισε μέγιστο ρόλο για την νίκη των Συμμάχων κατά των Ναζιστών και των συμμάχων τους στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο που αιματοκύλισε την παγκόσμια κοινωνία ήταν ο τότε Στρατηγός Σαρλ ντε Γκώλ και μετέπειτα Πρόεδρος της Γαλλίας, του οποίου ο ρόλος του ιδίου και της χώρας του για τη δημιουργία της νέας Ευρώπης παραμένει ανεξίτηλος. Άλλωστε είναι γνωστή η Ιστορία του Λαού της Γαλλίας για την ευαισθησία του για την υπόθεση της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά κι ως η χώρα των τεχνών και του πολιτισμού και των επιστημών με άμεση γόνιμη επίδραση σε μεγάλο βαθμό από τον αρχαίο Ελληνικό κλασσικό πολιτισμό.
Στα κρίσιμα χρόνια της διαμόρφωσης της ΕΕ ο Πρόεδρος Ντε Γκώλ πρόβαλε δυό φορές βέτο εκ μέρους της Γαλλίας για την ένταξη της Μεγάλης Βρετανίας (1963 και 1967). Η Μ. Βρετανία έγινε μέλος της ΕΕ το 1973 μετά το θάνατο του Ντε Γκώλ. Τελικά η Ιστορία, έστω και μετά από 47 χρόνια τον δικαίωσε και μετά θάνατο με το Brexit.
Πολλοί αντιευρωπαϊστές ερμηνεύουν το Brexit ως την αρχή της αυτοδιάλυσης της ΕΕ. Στο σημείο αυτό θα έλεγα ότι έστω και νεκρός επαληθεύεται πάλι ο Ντε Γκωλ ότι η Ευρώπη χωρίς τους Βρετανούς είναι ισχυρή και ενωμένη να υιοθετεί δυναμικές πολιτικές ως να είναι ένα Ευρωπαϊκό Κράτος με πολιτική, οικονομική, αμυντική και στρατιωτική και κοινωνική αλληλεγγύη. Για παράδειγμα μετά τη πρώτη ημέρα της επίσημης εξόδου της Μ. Βρετανίας εκ της ΕΕ αφίχθη εκεί που αμφισβητούνται ευρωπαϊκές θαλάσσιες περιοχές ( Αιγαίο και ΑΟΖ Κύπρου) το γνωστό Αεροπλανοφόρο Σαρτ ντε Γκολ που δεν άργησαν μερικά εκ των πολεμικών του αεροπλάνων να πετάξουν πάνω από τη Κύπρο για να δώσουν το μήνυμα στους παραβάτες του Διεθνούς Δικαίου ότι δεν θα επαναληφθούν ποντιακές συμπεριφορές όπως συνέβη στη τραγωδία της Κύπρου το 1974 με τη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Άλλωστε η ανοχή της Διεθνούς Κοινότητας ένα ισχυρό ισλαμικό κράτος να εισβάλλει βίαια σ’ ένα μικρό κι «ασήμαντο χριστιανικό κράτος», τη μικρή Κύπρο, ιστορικά πλέον φαίνεται ότι αποτέλεσε και το ηθικό υπόβαθρο για τη δημιουργία της τρομοκρατίας του λεγόμενου ισλαμικού κράτους. Δυστυχώς η τότε Ηγεσία της Μ. Βρετανίας, ενώ μπορούσε, δεν μας προστάτεψε. Μόνο μέσα από τις πολιτικές πιέσεις του αγνού Βρετανικού Λαού βρίσκουμε στήριξη και προστασία στις αδικίες σε βάρος μας.
Γαλλία σε ευχαριστούμε. Μας δίνεις ξανά την ελπίδα για την προστασία του Διεθνούς Δικαίου. Χαιρόμαστε γιατί ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν έχει τις ευαισθησίες του προκατόχου του Προέδρου Ντε Γκώλ για το ρόλο της Γαλλίας για την ενίσχυση της ΕΕ για ένα καλύτερο μέλλον όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά για ολόκληρη την Ανθρωπότητα για την ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας και της ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας των Λαών.
Από τη δημιουργία της, η Ευρωπαϊκή Ένωση, στοχεύει στην προάσπιση των δημοκρατικών, ανθρωπιστικών και προοδευτικών αξιών. Ομοίως με τις αξίες μίας κοινωνίας, ενός κράτους, η Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει του άρθρου 2, στηρίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τη δημοκρατία, την κοινωνική ένταξη, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αξίες χαρακτηρίζονται από τον πλουραλισμό, την ανοχή, την εξάλειψη των διακρίσεων, την ελευθερία, την αδελφικότητα και την ισότητα. Με βάση το άρθρο 6, αναγνωρίζονται από την Ένωση τα δικαιώματα, οι ελευθερίες και οι αρχές που περιλαμβάνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 7ης Δεκεμβρίου 2000. Οι αξίες και οι αρχές είναι κοινές για όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης. Απειλές σε βάρος μιας χώρας μέλους ΕΕ είναι απειλές σε βάρος της ΕΕ. Κι αυτό ισχύει και για τις ναζιστικές συνεχείς απειλές της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου.
Ο Πρόεδρος Ντε Γκώλ δικαιώνεται. Με το Brexit θα ενισχυθεί η ενότητα της ΕΕ για μια κοινή πορεία για ένα καλύτερο μέλλον όχι μόνο για τους Ευρωπαίους πολίτες αλλά για όλη την Ανθρωπότητα. Τους αδελφούς μας Βρετανούς δεν θα σταματήσουμε να τους αγαπούμε και να τους προστατεύουμε κι αυτούς ως Μέλη της ευρύτερης Ευρωπαϊκής οικογένειας όπως τους Ελβετούς, τους Νορβηγούς, τους Ρώσους και τους πληθυσμούς των χωρών των Βαλκανίων που ακόμη δεν ανήκουν στην ΕΕ. Το μεγάλο στοίχημα για τη συνοχή και την ενότητα της ΕΕ σήμερα είναι η απουσία ισχυρής εθνικής ενότητας στις χώρες μέλη της με τι συνεχείς δημόσιες μέχρι άκρων ανελέητων πολιτικών αντιπαραθέσεων.