Κόσμος

Σε κάψουλες μεταφέρουν τους ασθενείς του κοροναϊού στην Κίνα - Βίντεο

Η εμφάνιση του νέου κοροναϊού έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Μάλιστα σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, φαίνονται άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό ή υπάρχει υπόνοια ότι έχουν προσβληθεί, στην Κίνα, να μεταφέρονται σε φορτηγό μέσα σε ένα μεγάλο μεταλλικό κιβώτιο έτσι ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωσή του. Μάλιστα οι συνοδοί φορούσαν προστατευτικά στρώματα για να προστατευτούν από τον κοροναϊό.  

Tην ίδια ώρα οι επιστήμονες μόνο καθησυχαστικοί δεν είναι καθώς προειδοποιούν πως…. «Τα χειρότερα έπονται».

«Τα κακά νέα είναι ότι τα χειρότερα έπονται καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να αυξάνεται», προειδοποίησε συγκεκριμένα ο ερευνητής Λάρι Χιου.

Παράλληλα ανησυχία προκαλούν και οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων σύμφωνα με τους οποίους ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόνο στην πόλη Ουχάν μπορεί να φθάσει τις τέσσερις χιλιάδες και στη χειρότερη περίπτωση να αγγίξει τις 9.700.

Πάντως μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 600 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 17 θάνατοι.
Ακυρώνουν εκδηλώσεις της κινεζικής Πρωτοχρονιάς

Ο κοροναϊός ακύρωσε όλες τις κινεζικές μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

«Για να καταπολεμήσουμε την επιδημία του κοροναϊού, να προστατεύσουμε τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων, να μειώσουμε τη μαζική συγκέντρωση και να εξασφαλίσουμε στους ανθρώπους μια αρμονική και ειρηνική κινεζική πρωτοχρονιά, αποφασίστηκε η ακύρωση όλων των εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας, σήμερα», αναφέρει το κυβερνητικό Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού του Πεκίνου, ενώ τρεις πόλεις βρίσκονται σε καραντίνα και 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, ενώ άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό στους 25.

«Οι πολίτες ενισχύουν τα προληπτικά μέτρα και στηρίζουν την απόφαση. Θα ενημερώσουμε τις αλλαγές πολιτικής με την εξέλιξη της επιδημίας … Και ευχόμαστε σε όλους τους πολίτες μια ευτυχισμένη πρωτοχρονιά », συνεχίζει η δήλωση σχετικά με την ακύρωση εκδηλώσεων για τον περιορισμό του κοροναϊού.

https://twitter.com/RFA_Chinese/status/1219536974362472450?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1219536974362472450&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ethnos.gr%2Fkosmos%2F84384_kina-se-kapsoyles-metaferoyn-toys-astheneis-toy-koronaioy


 

Τι γνωρίζουμε ως τώρα για τον κοροναϊό

 

  •      Στις 14.00 σήμερα (τοπική ώρα), ο αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν στα 671, σύμφωνα με κινεζικές περιφερειακές επιτροπές υγείας. Νωρίτερα σήμερα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας είχε επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν πάνω από 570 κρούσματα και 17 θάνατοι.
  •     Η Ταϊλάνδη έχει αναφέρει τέσσερα κρούσματα και η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ από μία περίπτωση η κάθε χώρα. Οι ασθενείς σε αυτές τις περιπτώσεις είναι είτε κάτοικοι της Ουχάν ή είχαν πρόσφατα επισκεφθεί την πόλη.
  •      Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.
  •     Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον νέο ιό, ο οποίος σύμφωνα με την Κίνα μεταλλάσσεται. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, υπάρχουν στοιχεία για μετάδοση του μέσω της αναπνευστικής οδού.
  •     Σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες, ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα φίδια, αλλά ο σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης σε θέματα υγείας Τζονγκ Νάνσαν αναφέρει ότι μπορεί να ξεκίνησε από ασβούς και αρουραίους.
  •      Το έως πρότινος άγνωστο στέλεχος του ιού εκτιμάται ότι εμφανίστηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς σε αγορά της Ουχάν όπου γίνεται παράνομο εμπόριο άγριων ζώων.
  •      Η Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς της πόλης και οι πτήσεις προς άλλους προορισμούς.
  •      Οι κάτοικοι της Ουχάν έχουν σπεύσει στα νοσοκομεία της πόλης προκειμένου να υποβληθούν στις σχετικές εξετάσεις καθώς και σε βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ για προμήθειες.
  •     Η γειτονική Χουανγκγκάνγκ, μια πόλη 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, επίσης προχωρά από σήμερα τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) σε αναστολή των δρομολογίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς και απαγορεύει την πρόσβαση σε στεγασμένους χώρους εκδηλώσεων, όπως σινεμά και internet cafes.
  •     Τα αεροδρόμια στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Μέση Ανατολή καθώς και σε ασιατικές χώρες έχουν εντείνει τους ελέγχους των επιβατών. Η Ρωσία έχει εντείνει τους ελέγχους στα σημεία εισόδου.
  •     Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει σήμερα εάν θα κηρύξει «κρίση παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία», κάτι που θα εντείνει περαιτέρω τα μέτρα που λαμβάνονται παγκοσμίως.
  •     Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν σήμερα πτώση, με τις μετοχές στην Κίνα να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων οκτώ και πλέον μηνών, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τζονγκ Νάνσαν που αποκάλυψε την αλήθεια για τον SARS αναλαμβάνει την έρευνα για τον κοροναϊό

 

Ο Τζονγκ Νάνσαν είναι ο επιστήμονας που θα απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα το επόμενο διάστημα όσο κανένας άλλος, μιας και αναλαμβάνει την έρευνα για τον φονικό κοροναϊό.

Ωστόσο, δεν είναι ένα πρόσωπο που δεν είναι γνωστό... Και αυτό γιατί ο 83χρονος πνευμονολόγος έγινε γνωστός πριν από 17 χρόνια όταν τόλμησε να πει την αλήθεια για την κρίση με τον SARS.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Τζονγκ Νάνσαν, παρά τα χρόνια του, ορίστηκε να ηγηθεί της έρευνας της Εθνικής Επιτροπής Υγείας για τον νέο ιό, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερους από 600 και ξεκίνησε από την Κίνα.

Η ανακοίνωση που έκανε ο Τζονγκ την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο - τοπικοί αξιωματούχοι είχαν αρχικά υποστηρίξει ότι η πιθανότητα μιας τέτοιας μετάδοσης είναι περιορισμένη - αύξησε τις ανησυχίες για την επιδημία.

Το ίδιο βράδυ, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε να αναληφθεί αποφασιστική δράση για τον περιορισμό της εξάπλωσης.

Ο Τζονγκ, ο οποίος φημίζεται επίσης για το μυώδες σώμα του, με φωτογραφίες του να σηκώνει βάρη να κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο, έγινε ευρύτερα γνωστός το 2003, όταν η Κίνα κατηγορήθηκε ότι συγκάλυψε μια μεγάλων διαστάσεων επιδημία του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS).

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, ο ίδιος είπε σε ενημέρωση του Τύπου στην πόλη Γκουανγκζού της νότιας Κίνας, όπου διαμένει, πως η κυβέρνηση υπήρξε ειλικρινής ως προς την αναφορά των κρουσμάτων και ως προς την διαχείριση της επιδημίας.

Η λειτουργία των περισσότερων μέσων μεταφοράς στην Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων από όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η επιδημία, ανεστάλη σήμερα το πρωί και ο πληθυσμός κλήθηκε να μην φύγει από την πόλη - κάτι το οποίο, σύμφωνα με πηγές, είχε προτείνει ο Τζονγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τζονγκ και η Εθνική Επιτροπή Υγείας δεν ήταν διαθέσιμοι να σχολιάσουν.

Το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει τους αξιωματούχους ότι θα αντιμετωπίσουν την δημόσια κατακραυγή αν συγκαλύψουν κρούσματα του νέου κοροναϊού.
Ο άνθρωπος που τόλμησε να μιλήσει για τον SARS

Αυτό σηματοδοτεί μια αλλαγή στη στάση των αρχών, σε σχέση με το 2003, όταν σε μια ατμόσφαιρα φόβου και καχυποψίας ο Τζονγκ, ένας πνευμονολόγος με ειδίκευση στις νόσους του αναπνευστικού, έδωσε στα μέσα ενημέρωσης την απαισιόδοξη, αλλά ειλικρινή αξιολόγησή του για τη σοβαρότητα της κρίσης με τον SARS.

Οπτικό υλικό από την εποχή εκείνη τον δείχνει να ενημερώνει τους δημοσιογράφους για το πόσο λίγα πράγματα είχαν γίνει τότε κατανοητά σχετικά με την προέλευση, μετάδοση και θεραπεία του SARS.

Σε ένα ντοκιμαντέρ του CCTV το 2016, το οποίο εξήρε τον Τζονγκ επειδή «τόλμησε να προσφέρει θεραπεία και τόλμησε να μιλήσει», ο ίδιος θυμάται έναν δημοσιογράφο να ρωτάει, μεσούσης της επιδημίας του SARS, αν η νόσος βρισκόταν υπό έλεγχο.

«Δεν μπορούσα να το αποκρύψω. Απάντησα ότι δεν είναι καθόλου υπό έλεγχο». Έως και 774 άνθρωποι πέθαναν από την επιδημία του SARS, η οποία έπληξε σχεδόν 30 χώρες.

Η συμβολή του Τζονγκ υπήρξε καταλυτική στις προσπάθειες της Κίνας να κατανοήσει και να καταπολεμήσει τον ιό.

Ενώ ο SARS άφησε τις υγειονομικές αρχές της Κίνας να δίνουν μάχη να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη του λαού, ο Τζονγκ αποθεώθηκε για την ακεραιότητά του και έχει παραμείνει έκτοτε δημόσιο πρόσωπο παρεμβαίνοντας σε θέματα δημόσιας υγείας όπως η ατμοσφαιρική μόλυνση και η ασφάλεια των τροφίμων.

«Ποιό είναι το νόημα να είσαι παγκοσμίως πρώτος στο ΑΕΠ, αν είναι υπό αμφισβήτηση το φαγητό, το νερό και ο αέρας που αναπνέεις;», είδε διερωτηθεί σε μια συνέντευξή του στα κινεζικά μίντια το 2013.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ