Μεγάλη οργή κατά των ΗΠΑ φέρονται να έχουν Ρώσοι αξιωματούχοι, οι οποίοι διαβλέπουν σύντομα το κλείσιμο της βάσης του Ιντσιρλίκ και μίας ακόμη στο Κιουρετσίκ και την μεταφορά τους στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί τον πιο πιθανό προορισμό για τις αμερικανικές δυνάμεις μετά την αμυντική συμφωνία Αθήνας -Ουάσιγκτον πριν δύο μήνες.
“Η Ελλάδα θα μπορούσε να φιλοξενήσει νέες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της, εάν η Τουρκία αποφασίσει να κλείσει τις αεροπορικές βάσεις του Incirlik και του Kurecik, σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
"Προφανώς, και μπορούμε να δώσουμε οποιαδήποτε διευκόλυνση σε εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, ευτυχώς έχουμε αρκετές από αυτές", φέρεται να ανέφερε η πηγή, απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με την ετοιμότητα της Ελλάδας να φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ εάν η Τουρκία αποφασίσει να τις κλείσει.
Όταν η ίδια πηγή, πάντα σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, ρωτήθηκε για την πρόθεση της Ελλάδας να δεχθεί πυρηνικά όπλα στην επικράτειά της, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται στο Ιντσιρλίκ, η πηγή απάντησε ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει εάν τέτοια όπλα βρίσκονταν στην Τουρκία.
Σύμφωνα με αυτήν, εάν οι ΗΠΑ εκφράσουν την επιθυμία να επεκτείνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία με την Ελλάδα, η Αθήνα θα το θεωρήσει ως “ευχάριστη είδηση”.
Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την ίδια στιγμή ότι, η Άγκυρα θα απαντήσει δυναμικά στις κυρώσεις της Ουάσινγκτον που αφορούν την αγορά από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων πυραύλων S-400, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και το κλείσιμο των αεροπορικών βάσεων Incirlik και Kurecik.
Στις 5 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα υπέγραψαν αναθεωρημένη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, καθώς ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επισκέφθηκε την Αθήνα. Η συμφωνία περιελάμβανε την αύξηση της κοινής στρατιωτικής δραστηριότητας ΗΠΑ-Ελλάδας.
Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο μας αναφέραμε ότι, πυρ και μανία είναι οι περισσότεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, με τα κόλπα των Τούρκων και ζητούν επιτακτικά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την χώρα αυτή.
Ένας από αυτούς, ο Charles Wald, πρώην υπαρχηγός της ευρωπαϊκής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ, και τώρα μέλος του Κέντρου Άμυνας και Στρατηγικής του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA) ανέφερε ότι:
«Είναι ολοένα και πιο εμφανές ότι η Τουρκία λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Παρεμπόδισε τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ISIS στη Συρία, ανέβαλε την πρόοδο στις μακροπρόθεσμες κυπριακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις το 2014 και το 2017 και αγόρασε το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 της Ρωσίας.
Η Ουάσινγκτον πρέπει να μεταφέρει την 39η πτέρυγα μάχης και τις διάφορες υποστηρικτικές της λειτουργίες άμεσα απο το τουρκικό έδαφος. Η Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούν εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις. Για την πρώτη, πολύ καλή περίπτωση είναι η Αεροπορική Βάση του Ακρωτηρίου, η οποία είναι έδρα της Πολεμικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου και διαθέτει διαδρόμους και εγκαταστάσεις παρόμοιες με το Ιντσιρλίκ.
Επιπλέον, βρίσκεται ακόμη κοντά στο θέατρο της Μέσης Ανατολής και έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Η επιλογή της Κύπρου θα στείλει στην Τουρκία ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον διατεθειμένες να ανεχθούν την παράνομη διερεύνηση πετρελαίου και τη παρενόχληση της Τουρκίας στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη. Όσον αφορά την Ελλάδα, εξήγησα προηγουμένως ότι η Αθήνα τοποθετείται ως «το νέο νοτιοανατολικό προπύργιο του ΝΑΤΟ, φιλοξενώντας ασκήσεις της συμμαχίας και καθιστώντας τη ναυτική βάση της στην Κρήτη διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξε ο ίδιος.
Η όλη διαδικασία φαίνεται ότι βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού από τις ΗΠΑ, διότι σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών αμυντικών ινστιτούτων, στην τουρκική επικράτεια αναμένονται πιθανότατα εξεγέρσεις τύπου Ιράν και άλλα, ενόψει του μεγαλύτερου σχεδίου εκδίωξης του Ερντογάν από την εξουσία, ειδικά μετά την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Τραμπ με αυτές τις βαριές κατηγορίες.