Θα δούμε να αδειάζει η βάση του Ιντσιρλίκ από τα πυρηνικά; Όλα είναι πλέον πιθανά, καθώς ουδείς γνωρίζει ποιες θα είναι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.
Μόλις χθες, όπως ανέφερε πρώτο το Πενταπόσταγμα, ο Μ. Πομπέο δήλωσε τα εξής:
«Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος για να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη ενάντια στην Τουρκία εάν χρειαστεί».
«Προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ωστόσο πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση όμως που απαιτείται κινητική δράση ή στρατιωτική δράση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι «πλήρως προετοιμασμένος» για να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της Τουρκίας, αν προκύψει ανάγκη, δήλωσε τη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Το νομοσχέδιο που προβλέπει κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας προβλέπει την ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικής λύσης για την βάση του Ιντσιρλίκ.
Το άρθρο 13 του νόμου για την καταπολέμηση της τουρκικής επιθετικότητας απαιτεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να υποβάλει πρόταση για εναλλακτικές βάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν το στρατιωτικό προσωπικό και τα όπλα των ΗΠΑ,που σήμερα βρίσκονται στο Ιντσιρλίκ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και πενήντα βόμβες Β-61.
Οι προτάσεις πρέπει να κατατεθούν εντός 30 ημερών μετά από την έγκριση του νομοσχεδίου.
Τα πυρηνικά όπλα Β-61 αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης μετά από την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ.
Μάλιστα πριν λίγες ημέρες, δημοσίευμα των ΝΥΤ, είχε ανοίξει ζήτημα για τα πυρηνικά.
Η τοποθέτηση τώρα πυρηνικών βομβών ξεκίνησε στη δεκαετία του 1960 ως ένας τρόπος για να εξασφαλιστεί στα μεγάλα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ, η δέσμευση της Αμερικής για την άμυνά τους, και να αποκρούσει τυχόν πειρασμό να αποκτήσουν οι χώρες αυτές δικά τους πυρηνικά όπλα.
Η παρουσία των αμερικανικών τακτικών πυρηνικών συστημάτων, όπως οι βόμβες Β61 συνδέει τις αμερικανικές δυνάμεις με τις χώρες αυτές άμεσα. Η κατανομή της παράδοσης των όπλων θα δώσει σε αυτές τις χώρες άμεσο ρόλο σε πυρηνικές επιχειρήσεις.
Όμως, έχουν παρέλθει δεκαετίες από τον Ψυχρό Πόλεμο, και μαζί με αυτόν, δεν υπάρχουν οι σοβιετικές δυνάμεις στις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας, που ήταν οι αρχικοί στόχοι των όπλων αυτών. Πυρηνικές βόμβες όμως του ΝΑΤΟ, εξακολουθούν να υφίστανται.