Κόσμος

«Πόρτα» Πούτιν σε Ερντογάν: «Δεν θα σταματήσω τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Β. Συρία» - Οργή στην Τουρκία

Η Ρωσία απέρριψε και πάλι την παράλογη απαίτηση της Τουρκίας να διακοπούν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις Σύρων-Ρώσων στην επαρχία Idlib, φέρνοντας τον Τούρκο πρόεδρο σε μεγάλη απόγνωση λόγω του «κύρους του» πάνω στους τζιχαντιστές.

Η Ρωσία απέρριψε ένα ακόμη αίτημα της Τουρκίας  να σταματήσουν οι στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία, καθώς τα στρατεύματα του στρατού της Δαμασκού προελαύνουν ακάθεκτα  στην Βόρειο Χάμα και στο Νότιο Ινλίμπ, αναφέρουν δημοσιεύματα.

Οι διοικητές των φιλοτουρκικών ομάδων και αξιωματικοί του τουρκικού στρατού παραβρέθηκαν πρόσφατα σε μια κοινή μυστική μέχρι τώρα συνάντηση στη Βόρεια Συρία, ανέφερε το  ειδησεογραφικό διαδικτυακό portal  al-Wasl.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία συνεχίζει να μεταφέρει τεράστια  υλικοτεχνική υποστήριξη με  αποστολές όπλων προς τους ισλαμιστές τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων και  αντιαρματικών πυραύλων.

 

Εν τω μεταξύ, ο Συριακός Στρατός ολοκλήρωσε τις επιθέσεις του στα χωριά al-Hawash και Tal Hawash, μετά από σφοδρές  συγκρούσεις με την οργάνωση Tahrir al-Sham al-Hay'at (παρακλάδι του μετώπου της  Al-Nusra), Βόρεια της πόλης του al-Jaberieh στο νότιο Ιντλίμπ.

Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας του συριακού στρατού για τέταρτη συνεχή μέρα εγκλώβισαν και κατέστρεψαν αρκετά drone των φιλότουρκων τρομοκρατών, που προσπάθησαν να κτυπήσουν το αεροδρόμιο Jabal Ramleh στην ΝΔ Χάμα.

Χθες Τρίτη, η Άγκυρα απέστειλε μεγάλο αριθμό μαχητών για να ανακαταληφθεί ο ζωτικός οδικός άξονας al-Qassabiyeh-al-Habit στο νότιο  Idlib, αφού οι ισλαμιστές  μαχητές  υπέστησαν βαρύ ήττα από το συριακό στρατό στην περιοχή.

Πηγές ανέφεραν ότι εκατοντάδες μέλη των «ειδικών δυνάμεων» του ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) (υποστηρίζεται από την Τουρκία) και  στρατιωτικός εξοπλισμός αποστάλθηκε  στο νότιο Ιντλίμπ με σκοπό να  ανακαταληφθεί η πόλη  al-Qassabiyeh από τον συριακό στρατό.

Σήμερα από το πρωί όμως, ο συριακός στρατός ρίχνει με βαρέα όπλα στις θέσεις της οργάνωσης Tahrir al-Sham στις πόλεις al-Naqsir, Tarmila, Ma'arat Harmah, Ma'ar Zita, Kafar Sajnah και Ma'arat Numan στο νότιο Ιντλίμπ, κάνοντας μαζική χρήση πυραύλων εδάφους –εδάφους και βαρέως πυροβολικού καταστρέφοντας αρκετές από τις θέσεις τους καθώς και στρατιωτικά οχήματα.

Σχέδιο μόνιμης παρουσίας Τούρκων στο Βόρειο Ιράκ.

Σήμερα επίσης και ενώ είχαμε την ρωσική αντίδραση για την Συρία, η  Τουρκία μέσω του Χ.Ακάρ ανακοίνωσε ότι «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το Βόρειο Ιράκ και την πρόσφατη εισβολή των δυνάμεων της, μέχρι να εξαλειφθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης» (εννοούν Κούρδο).

«Όλα τα τρομοκρατικά κέντρα θα εξαλειφθούν στη ζώνη αυτή και δεν θα αφήσουμε την περιοχή μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης», δήλωσε ο Ακάρ ενώ πραγματοποιεί επιθεώρηση στα σύνορα της Τουρκίας.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση Operation Claw εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας του PKK στο Βόρειο Ιράκ στις 27 Μαΐου.

Μιλάμε σαφώς για το σχέδιο Εθνικός όρκος το οποίο υλοποιείται σε Συρία και Ιράκ από τον Τούρκο πρόεδρο ενώ θα έχουμε και συνέχεια.

Αδιαμφισβήτητα το Κρεμλίνο θα ασκήσει σταδιακά πίεση στον Ερντογάν, καθιστώντας την Τουρκία υπεύθυνη για την μη εξάλειψη των «ριζοσπαστικών» ομάδων Τζιχαντιστών από την Ιντλίμπ.

Αυτό θα έκανε όμως την Τουρκία πιο ευάλωτη σε τρομοκρατικές επιθέσεις και μια ευάλωτη Τουρκία θα χρειαζόταν περαιτέρω βοήθεια από τη Ρωσία και τον νέο ηγεμόνα της περιοχής, τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Επομένως, είναι σαφές ότι η στρατηγική του Πούτιν δεν αφορά απλώς την στήριξη της Συρίας και του βασικού συμμάχου του, Άσαντ.

Αλλά αφορά την χρησιμοποίηση της σύγκρουσης για να εξοβελιστεί η επιρροή της δυτικής συμμαχίας σε Μ.Ανατολή και Α.Μεσόγειο και να φέρει σε στενότερη επαφή το ΝΑΤΟ με τη Μόσχα.

Φαίνεται ότι η Ρωσία δεν εγκατέλειψε ποτέ τη στρατηγική του Ψυχρού Πολέμου, κατά την οποία είχαμε αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Πράγματι, ο Cengiz Çandar, ένας παλαίμαχος Τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας, θεωρεί ότι ο Πούτιν αποδίδει τεράστια προτεραιότητα στην αποσύνθεση της δυτικής συμμαχίας για την υποστήριξη του συριακού καθεστώτος και του παραδοσιακού συμμάχου του.

Στο πλαίσιο αυτό, το αποτέλεσμα της πρόσφατης διάσκεψη κορυφής του Σότσι, μπορεί να θεωρηθεί ως επιτυχία του στόχου του Β.Πούτιν, να φέρει τον Ερντογάν πιο κοντά στη Ρωσία. Αυτό φαίνεται να είναι η «μεγάλη στρατηγική» του Ρώσου προέδρου.

Διάλυση του ΝΑΤΟ

Αν και τα τουρκικά συμφέροντα στη Συρία φαίνεται να συμφωνούν με αυτά της Δύσης και του ΝΑΤΟ, αυτή η αυξανόμενη ασύμμετρη εξάρτηση από τη Ρωσία, αναγκάζει τον Ερντογάν να κάνει μεγάλες παραχωρήσεις στην Μόσχα σε πολλά επίπεδα, από την ασφάλεια έως την οικονομία.

Η πρόσφατη κίνηση της Τουρκίας να αγοράσει πυραύλους S-400 από τη Ρωσία είναι το καλύτερο παράδειγμα αυτής της στρατηγικής.

Στην πραγματικότητα, η τροχιά αυτής της ασύμμετρης εξάρτησης εγείρει το ερώτημα, εάν η Τουρκία γίνεται ουσιαστικά πλέον «πληρεξούσιος» της Μόσχας.

Ένας «πληρεξούσιος» που είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, κινούμενος ως «μοχλός» στην παγκόσμια αναμέτρηση των Ρώσων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ΝΑΤΟ, η πολιτική προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας έχει μέχρι στιγμής θεωρηθεί ως μια κίνηση τουρκικής «τακτικής».

Αλλά η μετατροπή αυτής της προσέγγισης σε μια αυξανόμενη ασύμμετρη αλληλεξάρτηση που θα ευνοεί τη Ρωσία, θα θέτει αυτόματα υπό αμφισβήτηση την ήδη εύθραυστη προσήλωση της Τουρκίας στη δυτική συμμαχία.

Και όσο η Τουρκία «εισχωρεί» όλο και περισσότερο στη συριακή διαμάχη, τόσο θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τον Ερντογάν να απεμπλακεί από τον Πούτιν.

Με τη συριακή σύγκρουση στα σύνορά της, Ρωσία και Ιράν διαμορφώνουν όλο και περισσότερο την πολιτική της περιοχής, ενώ η Τουρκία γίνεται όλο και πιο φιλική προς τους εχθρούς του ΝΑΤΟ.

Η κατάσταση αυτή υποδηλώνει ότι για να επιτευχθεί ασφάλεια στα σύνορά της, μπορεί να ζητηθεί από την Τουρκία να παραιτηθεί από την συμμέτοχη της στο ΝΑΤΟ, αποδυναμώνοντας και άλλο την ήδη εύθραυστη ισορροπία της συμμαχίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ